Selecteer pagina

KNSB Cup te Breda 19 februari 2009

KNSB Cup te Breda 19 februari 2009

Marathonschaatser Bob de Vries liet tijdens de tiende wedstrijd in de strijd om de KNSB-Cup in Breda een stukje topsport van de bovenste plank zien!
Marathon schaatsen is een prachtige sport met een koersverloop dat veel lijkt op dat van de wielercriteriums. En laat dat nu net mijn favoriete onderdeel van de wielersport zijn! Mijn vader heeft een soortgelijke mening en zodoende trokken we samen naar de 400-meter baan aan de Terheijdenseweg.

Bob de Vries van het BAM-schaatsteam presteerde het om helemaal alleen, in een wedstrijd over 100 ronden, het complete schaatspeloton te dubbelen. Dat is een bijzondere prestatie, want niet veel schaatsers deden hem dat voor. Extra bijzonder aan zijn prestatie was dat hij tijdens de wedstrijd ook nog hard ten val kwam. De Vries had hierbij het geluk dat deze val gebeurde, terwijl hij zich in een kopgroep bevond die een interessante voorsprong had vergaard. Recht voor mijn neus (en die van mijn vader) gleed hij op zijn kont via de luchtkussens het ijs af, zo op de omliggende tegels. Meteen stond hij op en sloot hij aan bij het inmiddels passerende peloton. Na even op adem te zijn gekomen, spoot hij alleen weg uit de groep om er met een ronde voorsprong weer terug te keren.

Bob de Vries had een waar slagveld aangericht. Verschillende groepjes hadden gereageerd op zijn aanval en hierdoor was het peloton behoorlijk uit elkaar geslagen en diverse schaatsers staakten de strijd. Drie ronden voor het einde mocht het peloton gaan sprinten om de overige plaatsen in de uitslag. Arjan Stroetinga, ook schaatsend voor BAM, won de sprint. Hij deed dit voor Nederlands kampioen op natuurijs Sjoerd Huisman.
Twee ronden later was er de finish van Bob de Vries. Ontspannen kon hij het applaus van de supporters in ontvangst nemen. De 40 kilometer was afgelegd in een tijd van 53 minuten en 19 seconden. Dit betekent een gemiddelde snelheid van 45 km/uur! Hier stond de Sportsfeer-verslaggever zeer van te kijken!

Voorafgaand aan de wedstrijd van de mannen, denderden de dames met hun klapschaatsjes over het ijs. En niemand minder dan oud-wereld- en olympisch kampioene Chris Witty won de wedstrijd in de massasprint. Wat een contrast moet het zijn voor Witty: van het winnen van een gouden medaille in een uitzinnige olympische schaatshal te Salt Lake City naar de tribuneloze bak aan de Terheijdenseweg te Breda. Maar aan Witty te zien geniet ze nog altijd van haar sport, ondanks dat ze nu geen gouden medailles meer wint, maar een mandje met regionale heerlijkheden. Ook mooi natuurlijk!

Uitslag heren:
1. Bob de Vries (BAM) 2. Arjan Stroetinga (BAM) 3. Sjoerd Huisman (Nefit) 4. Arjan Smit (DSB) 5. Durk Fabriek (Schuurman schoenen) 6. Sandor Stuut (Vlasman) 7. Jan van Oosterom (Goesting.nl) 8. Cedric Michaud (Nefit) 9. Roy Boeve (Safan) 10. Yoeri Lissenberg (Foekens). Leider klassement: Arjan Stroetinga (BAM).
Uitslag dames:
1. Chris Witty (Landjuweel) 2. Elma de Vries (DSB) 3. Mariska Huisman (Viks Parket) 4. Danixc3xablle Bekkering (Frisia) 5. Maria Sterk (DSB) 6. Annelies Passchier (Pro Horeca) 7. Margo vd Merwe (De Sprinters) 8. Anniek ter Haar (Aavas) 9. Heleen van Vliet (Groenehartsport.nl) 10. Jolanda Langeland (Steenbergen Fietsen). Leidster klassement: Elma de Vries (DSB).

Over de auteur

2 Comments

 1. Marc

  Komt er nog wat publiek af op zo’n marathon?
  En zondag nog naar Den Hout?

 2. Ronald

  Het was helemaal niet druk in Breda. Ik heb het wel anders meegemaakt andere jaren bij de Greenery.six
  Misschien kwam het door de xe2x82xac 7 entree? Maar voor dat geld kregen we wel mooi sport te zien.

  Zondag (Houtse Linies) weet ik nog niet of ik ga, heb ook nog een verjaardag. Ik laat het je nog weten!
  Groet
  Ronald

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.