Selecteer pagina

NK Schaatsen allround & Sprint Heerenveen 28 december 2010

NK Schaatsen allround & Sprint Heerenveen 28 december 2010

In het Thialf-stadion te Heerenveen werden in de laatste week van 2010 de Nationale Kampioenschappen schaatsen verreden. Zowel het sprint- als het allroundtoernooi zijn er afgewerkt. Je kan het maar gehad hebben, zullen ze bij de KNSB gedacht hebben. Omdat mijn schoonzusje Yvette en zwager Ben bij Nusport.nl vier kaarten hadden gewonnen, was het een mooie gelegenheid voor Rijan en mij om het kampioenschap een keer “in het echt” mee te maken.

Bij het betreden van Thialf hoorden we de eerste klanken van een dweilorkest al klinken. Dit hoort gewoon bij schaatsen in Nederland. Niet alleen de hoem-pa-pa, maar ook carnavalesk uitgedoste bezoekers, een wave tijdens de pauze en warme chocolademelk mogen nooit ontbreken. Maar laat nu juist dat laatste in heel het ijsstadion niet te vinden zijn. Voor mijn reisgenoten een smetje op de dag…


Echter wil ik niet, net als Mart Smeets op tv, negatief doen over dit mooie oer-Hollandse evenement. Mart verkondigde de afgelopen dagen namelijk herhaaldelijk dat het NK een te lange zit was. Hij zal het waarschijnlijk niet willen inzien, maar ik denk dat Mart inmiddels te oud is om een hele dag te moeten werken. De enthousiaste schaatsfans in Thialf waren het duidelijk niet met hem eens. Tot aan de laatste rit, bleef het stadion vol en werd elke schaatser toegejuicht. Of het nu om Ted Jan Bloemen, Reina Anema, Yvonne Nauta of Stefan Groothuis ging. Toch was er een schaatser waarvoor net iets harder werd geapplaudisseerd: Jan Bos. Blijkbaar hebben veel mensen respect voor zijn lange staat van dienst.

Overigens moet ik wel vermelden dat het publiek heel divers van samenstelling was en is onder te verdelen in een aantal categorieën. Je hebt bezoekers zoals wij, die sportgek zijn en die het leuk vinden een NK te beleven. Je hebt er de fanatiekelingen die iedere rondetijd in een eigen schriftje neerpennen. Je hebt er die komen voor het bier en carnaval rond de baan en dan is er nog een groep(je) die Gerard Kemkers herkennen als “dat mannetje in het groene jasje die ook altijd bij Sven Kramer is”.

Wij bezochten de tweede dag en kregen verschillende afstanden te zien. De tweede 500 en 1000 meter van het sprinttoernooi en de 3000 meter dames van het allroundtoernooi. De 5000 meter van de heren lieten we schieten. Ik vond persoonlijk de sprintonderdelen het meest interessant. De snelheid die de schaatsers ontwikkelen is echt indrukwekkend. Stefan Groothuis en Margot Boer toonden zich in het eindklassement de sterksten en mochten na afloop, ondersteunt door de beats van Gigi d’Agostino overwinningskransen in ontvangst nemen.

Tijdens de 3000 meter kreeg ik het op mijn heupen en zocht ik het Sportsfeer-avontuur. Ik maakte een foto van Mart Smeets en analist Erben Wennemars bij de Noord-tribune en begaf me in ruimtes waar ik zeker niet mocht komen. Sportsfeer is dan wel volwaardige journalistiek, maar niet volwaardig genoeg om in de Radio/tv mixed-zone te komen. Ik liep daar toch schijnbaar onopvallend naar binnen en maakte een foto van de fantastische sportvrouw Marianne Timmer, die deze dag haar afscheid van de schaatssport had aangekondigd. Maar op het moment dat ik ook Annette Gerritsen samen met haar grote voorbeeld Timmertje wilde vastleggen, kwam er een besnorde Fries met een belangrijk hesje op mij afgestormd en die sommeerde mij meteen de mixed-zone te verlaten. Jammer! Weg mooiste fotomoment van de dag…

Rond de klok van 17.00 uur lieten we Thialf achter ons en snelden met de BMW van Ben naar het Zuiden! We dineerden natuurlijk onderweg bij de Mac en even later zat een mooie dag schaatssport er alweer op. Wat mij betreft wil ik best nog eens terug naar de Friese ijsbaan, dus Yvette: Mail & Win zou ik zeggen!

Eindstand sprinttoernooi:

Heren: 1. Stefan Groothuis 2. Jan Smeekens 3. Jan Bos 4. Michel Mulder 5. Sjoerd de Vries 6. Remco olde Heuvel 7. Lars Elgersma 8. Jacques de Koning 9. Jesper Hospes 10. Jesper van Veen.
Dames: 1. Margot Boer 2. Annette Gerritsen 3. Laurine van Riessen 4. Ireen Wust 5. Thijsje Oenema 6. Sophie Nijman 7. Natasja Bruintjes 8. Anice Das 9. Janine Smit 10. Roxanne van Hemert.

Uitslag 3000 meter dames:
1. Diane Valkenburg 2. Jorien Voorhuis 3. Marrit Leenstra 4. Linda de Vries 5. Yvonne Nauta 6. Annouk vd Weijden 7. Paulien van Deutekom 8. Lisette vd Geest 9. Carlijn Achtereekte 10. Janneke Ensing.

Over de auteur

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.