Selecteer pagina

Olympische special: Canadese curling cursus

Olympische special: Canadese curling cursus

Onlangs was ik bij mijn vader en moeder op visite en ging de telefoon. Het waren Jan en Toos uit Canada! Jan en Toos zijn in 1953 vanuit Nederland naar Canada vertrokken om aldaar een mooi nieuw leven op te bouwen. Ze wonen in Winnipeg. Jan is een neef van mijn moeder. “De Canadezen” en mijn ouders hebben al een aantal keren de vakanties met elkaar doorgebracht in zowel Canada/USA als in Nederland.

Omdat de telefoon op de speakerstand stond, kon ik het op een bepaald moment niet laten om me met het gesprek te bemoeien. Natuurlijk ging het al snel over sport. Jan vertelde enthousiast over zijn sport curling en de link met Sportsfeer werd door mij als scherpe verslaggever natuurlijk meteen gelegd! Met het oog op de Olympische Spelen in het Canadese Vancouver zou Jan voor mij een stukje schrijven over curling. Handig, want dan kunt u als lezer van Sportsfeer ook deze sport straks probleemloos voor de televisie gaan volgen!
Jan woont al heel lang in Canada, maar spreekt en schrijft nog heel goed Nederlands, al is het soms met een mooi accent en Engels/Nederlandse woordkeuzes (doet mijn vader overigens al na 3 weken in Canada). Ik heb de tekst bijna letterlijk overgenomen, zoals Jan het heeft geschreven. Jan, heel erg bedankt voor je Sportsfeer bijdrage!

Curling-verslag van Jan uit het verre Canada:

Hi Ronald,

Ik kom net thuis van curling en ik dacht eerst eens even te schrijven over deze populaire Canadian wintersport. Door op deze link te klikken vind je de foto’s, die ik van de week gemaakt heb van de Heather Curling Club waar ik curl.
In de winter zijn ijshockey en curling de meest populaire wintersporten hier in Winnipeg, Manitoba. Ik zal je later wat meer schrijven over hockey hier in Canada en speciaal in Winnipeg.

Curling is een beetje een moeilijke sport om uit te leggen in Hollands, maar als je moeite hebt, schrijf maar even terug terug voor meer uitleg.
Curling is gespeeld op een kunstijsbaan van ongeveer 45-46 meter lang en 4.4-5.0 meter breed. Op de ijsbaan aan elk einde zijn ronde rings geverfd van ongeveer 3.7 meter in diameter. Deze ronde rings worden genoemd “the House”. De stenen heten “Rocks” en zijn gemaakt uit graniet en wegen ongeveer 17-20 kg.
Het kunstijs wordt voordat de game begint, besproeit met druppels water. Dit heeft tot doel om de stenen te laten curlen en om het gewicht waarmee je de steen gooit te controleren. Curlen van de steen is waar de steen terecht moet komen, linkse of rechtse draai. Het loopvlak van de steen schuift over de bevroren droppels of water en daarvoor kan je controleren waar de steen tot rust moet komen.
De bezem (Broom) polijst het ijs en helps om de steen te laten curlen of niet. Door de bezem over het ijs te boenen, wordt het ijs meer glijderig en kan je de steen rechts of links laten gaan, de snelheid van de steen en hoeveel de steen curls.

Het ledental voor ieder team is 4 leden. De leden zijn in numeral order: lead (gooit de eerste 2 stenen), second (de volgende twee, enzovoort), third en skip. De skip gooit de laatste twee stenen en controols de strategie of de game.
De game normaal heeft 8-10 ends (ongeveer 2 uur). Elke game heeft 8 rode of 8 blauwe stenen, genummerd 1-8. De kleur wordt gekozen met een muntstuk te flippen. De punten worden gewonnen door de stenen te tellen van dezelfde kleur en het dichtste in het midden van de rings. Als op het einde van de game de score gelijk is, dan wordt er een extra end gespeeld voor de winner.

 

De Heather Curling Club waar ik speel is de grootste senior (55 jaar en ouder) curling club in de wereld. Wij hebben 87 teams (ongeveer 348 leden). Ook de jongere mensen en dames en kinderen spelen in de Heather. Er zijn ongeveer 10 curling clubs in Winnipeg.

Ronald, ik hoop dat je mijn Nederlandse schrijven kan volgen, omdat ik niet dikwijls over curling schrijf en vertaling is een beetje moeilijk in het Nederlands. Wanneer je meer over curling wil weten, probeer deze website.

Over de auteur

2 Comments

  1. Isabel

    Nou Ronald, na een intensive wielercarierre, misschien ook iets voor jou?? ;))

  2. Rijan

    Handig, zo’n uitleg! Het doet me een beetje denken aan petanque. Ik ben benieuwd wie er goud gaat winnen in deze sport. Weer de Canadezen?

Trackbacks / Pingbacks

  1. Olympische special: IJshockey in Canada | Sportsfeer - [...] januari heb ik op Sportsfeer een mooie uitleg geplaatst over curling. Deze uitleg had ik ontvangen van Jan uit…

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.