Selecteer pagina

Olympische special: IJshockey in Canada

Olympische special: IJshockey in Canada

 

In januari heb ik op Sportsfeer een mooie uitleg geplaatst over curling. Deze uitleg had ik ontvangen van Jan uit Winnipeg (Canada). In het kader van de Olympische Spelen, die bij Jan een eindje verderop worden georganiseerd, heeft hij mij ook nog een stukje aangeleverd over ijshockey. In zijn korte maar interessante verslag geeft hij inzicht in de competities die er zijn in Canada, de USA en het hockeyteam in zijn stad Winnipeg. Ik vond het zeer de moeite waard om te lezen en dank Jan dan weer hartelijk voor zijn bijdrage aan het item “wintersporten” op Sportsfeer!

Verslag van Jan over ijshockey in Canada:

Hi Ronald,

Hier een bericht over hockey in Canada en Winnipeg. Een nicht van ons heeft seizoenskaartjes van de Winnipeg professional hockey club “Manitoba Moose“. Ik had haar gevraagd of zij wat foto’s kon maken van de laatste hockey game tegen San Antonio Rampage. De game werd gespeeld in de Moose home arena, genaamd “The MTS Centre”. De arena heeft plaats voor 15.000 mensen en wordt in de winter gebruikt voor hockey en curling en gedurende de zomer voor concerten en tentoonstellingen.

Hockey, zoals je wel weet, is dé Canadian sport en wordt gespeeld door amateurs en professionals. Professional hockey wedstrijden worden gespeeld in geheel North America tussen Canadese en USA-teams. Kinderen spelen al heel jong in “Community Clubs”. Community Clubs zijn verenigingen die in kleine en grote steden zijn gebouwd voor allerlei zomer- en wintersporten en zijn betaald door de belastingbetalers. De clubs zijn meestal in stadsgedeelten. Bijvoorbeeld: in Den Haag heb je Voorburg, Wassenaar enzovoort. Bij jullie met de voetbalclubs zijn er verschillende locaties in een stad waar de clubhuizen zijn. Een beetje moeilijk om uit te leggen, maar je krijgt een beetje een idee hoe dat hier gaat.
De
National Hockey League (NHL) heeft 30 teams. Vijftien teams in de “Western Conference” en vijftien in de “Eastern Conference”. Zes teams spelen in Canada (Montreal, Ottawa, Toronto, Calgary, Edmonton en Vancouver). Negen teams spelen in de USA. De NHL-clubs zijn de “premier hockey teams” en dan heb je de lagere professional teams die spelen in kleinere plaatsen.

In Winnipeg hadden wij de Winnipeg Jets, maar die club hebben we verschillende jaren geleden verloren, omdat het te duur werd voor de kleine “market” in Winnipeg.
Nu hebben wij de “Manitoba Moose” en die spelen in de
American Conference. In de American Conference zijn vier divisies met een totaal van 29 teams over heel North America. De seizoenen zijn ongeveer van oktober tot mei. Te lang voor mij.
Hockey wordt ook gespeeld bij de amateurteams (te veel om op te noemen) en op de meeste scholen vanaf klas zeven en hoger. Universiteitshockey wordt gespeeld op elke universiteit.

Groetjes,
Jan

Over de auteur

5 Comments

 1. Marc

  Wij gingen vroeger altijd ijshockeyen achter de Super, maar onze baan heeft moeten wijken voor ’t Hoefken.

 2. Ronald

  Met de witte kunstrijschaatsen van moeder (ik geef het toe..) ijshockeyen bij het sluisje bij de Peerenboom met neef Kees. Was altijd geweldig!

 3. wiekie

  Leuk al dat winter gebeuren maar ik verlang weer naar de zon en de koers Luik vlaanderen en de keien.

 4. Cees

  Ja, dat waren mooie tijden op de Peerenboom. Er is zelfs een ijshockey wedstrijd geweest met in xc3xa9xc3xa9n pot, een gebroken arm, hechtingen in de kin, en een hersenschudding(ik). Op de hang ging het verhaal dat er op de Peerenboom gevochten zou zijn.
  Maar het was gewoon een partijtje met als grootste winnaar het ijs.

 5. Jan

  Ronald,
  De wedstrijd tussen de Manitoba Moose en San Antonio Rampage is zoals je het schreef. Je schreef ook dat de Olympische spelen een beetje verder waren van waar wij wonen. Ik wilde er even op wijzen dat Vancouver ongeveer 2295km bij de Trans Canada Highway is van Winnipeg.
  Winnipeg is het geografische center van Canada.
  Wij vliegen meestal elk voorjaar naar Comax Vancouver Island. Daar woont familie van Toos. Je vliegt naar Vancouver (ongeveer 2uur en 40 minuten) en dan met een klein vliegtuig naar Vancouver Island (30 minuten) Het is ongeveer 3 dagen met de auto.

  Ronald, je schreef over ijs schaatsen met de Olympische Spelen. In onze courant the “Winnipeg Free Press”, “winnipegfreepress.com”, in de sport section is een heel stuk over onze hoop voor schaatsen in de Olympische spelen. Onze beste schaatsers zijn Clara Hughes en Cindy Klassen. Cyndy was onze beste schaatser 4jaar geleden in de winter Olympics in Turin.
  Zei heeft laatste zomer een zware operatie gehad in haar knie en die knie is nog niet zo sterk. Dus ze denken niet dat Cyndy een kans heeft op een medaille te winnen.
  Wij denken dat wij een goede kans hebben met Clara Hughes om goud te winnen op de 5000 M. Met kunst schaatsen is er een goede kans om een medaille in de paren( Jessica Dube en Bryce Davison), Mannen (Patrick Chan), Dames( (Joannie Rochette) Met ice hockey en curling verwachten wij goud.

  Het weer in Vancouver blijft nog steeds te warm en geen sneeuw. Ze brengen voor de downhill skiing, strooi (straw) eerst en dan sneeuw er boven op, om de baan goed te maken. De sneeuw word met grote zware vracht auto’s uit de hogere bergen naar de ski heuvels gebracht. Na al de enorme bedragen aan geld gespandeert aan de spelen hopen wij dat alles goed gaat.
  Ze hadden het beter gedaan als ze de temperaturen van Winnipeg (gisteren morgen –23C graden) veel mooie witte sneeuw en strakke blauwe lucht hadden genomen. Hier in Manitoba kan je skiing en cross country skiing de hele winter.
  Maar ik denk dat ik weer genoeg gepraat heb en dus eindig ik met groetjes van ons. Jan

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.