Selecteer pagina

AZ – Willem II 28 februari 2015

AZ – Willem II 28 februari 2015

Zaterdag 28 februari. AZ uit. Wanneer ik een uitwedstrijd van Willem II bezoek, sta ik normaliter met vele andere Tricolores-fanaten in een zwaar beveiligde hoek van een stadion met veel staal, netten of het ergste van allemaal plexiglaswanden. In zo’n vak ben ik dan terecht gekomen na een tocht met een colonne bussen, die door een politie escorte begeleid is. Dit alles om mij van enige vorm van wangedrag te beletten. Daar is men bang voor namelijk.
Dit keer in Alkmaar was alles anders. Samen met mijn voetbalvrienden Gijsbert en Peter mocht ik de wedstrijd tegen AZ vanuit een luxe skybox bekijken en kon daar gewoon naartoe zonder ingewikkelde regelingen. Dankzij Gijsbert waren we te gast bij schadeverzekeraar NH1816. Een trotse sponsor van AZ en vanaf nu mijn favoriete verzekeringsmaatschappij!

1a AZ uit AFAS Stadion

Hoewel we hapjes en drankjes zouden krijgen in de skybox, besloten we toch maar halverwege de middag naar Alkmaar te rijden en daar alvast wat voedsel te nuttigen. Na een korte zoektocht naar restaurantjes in een deel van het centrum van de kaasstad, kwamen we terecht bij eetcafé “De Binnenkomer“. Een apart tentje waar je in een soort huiskamer terecht komt en er tijdens het eten “Wie is het?” of Rummikub kunt spelen. Echt iets waar deze hooligans zich meteen thuis voelden.
Na een overheerlijke bigbanger burger gemaakt van rundvlees, friet met cajun-mayonaise (!) en Fritz-kola, Fritz-limo-citroen (ja wij zijn tuig) en enkele Weihenstephaners, keken we nog even rond in het mooie centrum van Alkmaar. We zagen er spullen van Kim Holland aan de muur en op straat, uitgebrande winkelpanden (triest om te zien), grachten met bruggetjes en het plein van de kaasmarkt. Erg interessant allemaal, maar we kwamen voor “Willem II vanuit de skybox”, dus we lieten ons keurig navigeren richting het prachtige AFAS-stadion.

Bijna twintig jaar geleden liep Willem II voorop met de bouw van een nieuw stadion. Voor het jaar 1995 was het ook een moderne voetbaltempel waar veel vergelijkbare clubs likkebaardend naar keken. Én terecht. Het is overigens nog steeds prachtig en passend voor het huidige Willem II. Het jongere rood gekleurde AZ-stadion (uit 2006) is toch weer een stuk moderner en ziet er zowel van binnen als van buiten strak uit met een mooie golf in het dak, dat ik ook zo mooi vind aan de Rotterdamse Kuip.

10 AZ uit Uitvak ramvol

Bij het stadion aangekomen, bezochten we eerst het AZ-fancenter en het mini-museum. Hoewel de Alkmaar Zaanstreek combinatie nog maar jeugdig is vergeleken met ons aller Willem II hebben ze toch een aantal knappe prestaties weggezet. Het meest recent de titel in 2009 en de bekerwinst in 2013. Verder viel het me op dat ze veel Europese wedstrijden hebben gespeeld. Knap.

Even later stonden we dan in de lift naar de skybox van NH1816. In de mini-kroeg werden we ontvangen door de sympathieke Dorien en Lex. We dronken een bakkie koffie en bewonderden het uitzicht op het veld. Hoewel ik toch redelijk vol zat van de tijgernootjes van de autorit en de bigbanger van de Binnenkomer, besloot ik uit beleefdheid toch nog maar even een bordje bami met saté op te scheppen. Daar was niets mis mee.
Ondertussen kwamen de andere gasten binnen. Vooral Willem II-ers, maar niet zo fanatiek als wij merkten we in de gesprekjes. Verder was er nog iemand die zich een Ajacied noemde, maar hij kocht dan alleen maar een passe-partout voor de Champions League. Zulke “supporters” heb je natuurlijk ook. Deze figuren zullen hun club niet snel op een frisse maandagavond een Jupiler League potje in Velzen-Zuid live zien verliezen…

20 AZ uit Prachtig uitvak

Nadat oud AZ-speler Jan van Veen ons een korte briefing had gegeven over de wedstrijd (hij was vooral niet bepaald vol lof over Guusje Hupperts) en iedereen het poolformulier had ingevuld, kon de wedstrijd beginnen. We namen plaats op de lederen stoelen (wel last van een indrukwekkende koude tocht) en konden perfect het ramvolle uitvak met 750 Willem II-ers zien. Zij waren vocaal duidelijk de baas op de tribunes. Mooi om eens van een andere kant te zien.
Op het veld waren onze Tricolores ook de betere. Heerlijk combinatie spel zorgde ervoor dat AZ bij vlagen werd overklast. Echter na 90 minuten stond er toch een 2-0 nederlaag op het scorebord. Behoorlijk onterecht, maar zoals vaker dit jaar deden we ons te kort met het prima veldspel. Maar liefst vier ballen die op de lat boven doelman Esteban belandden. Beter mikken Ali en Samuel!

24 AZ uit Corner

Overigens moet gemeld worden dat een groot deel van de AZ-fans pas thuis erachter kwam dat er in de 93e minuut nog door “hun” Dos Santos was gescoord. Hoewel het door de aanvallen van Willem II nog best spannend was, daalden velen in de 80e minuut namelijk de tribunes al af en gingen naar huis. Ze keken niet meer om. Dat zou ik toch niet snel doen. Niet in de file staan is blijkbaar belangrijker dan je club toejuichen voor de drie punten.

Zelf keerden we met nul punten na de 93e minuut terug in de box. We besloten nog even te blijven om uit te huilen en wat te drinken. Uiteraard had Jan van Veen het pooltje gewonnen en kwam hij nog even zijn prijs, een fles champagne, ophalen. AZ won dus op alle fronten.
Nadat we het verlies een plekje hadden gegeven vertrokken we weer richting de auto. We bedankten Dorien en Lex voor de perfecte gastvrijheid en kregen als cadeautje nog een mooi AZ-boek mee. Hadden we nog wat te lezen op de weg terug naar huis. Op de gang kwamen we de heren Berghuis en Hupperts (uitgefloten na zijn wissel) nog tegen, maar die hadden we niets te melden.

28 AZ uit Lichten uit 3

Een bijzondere awayday zat erop. Niet een keer als vee samengepakt in een bus en met lichte dwang door gespierde mannen met V-truitjes een vak ingedreven, maar de luxe van een skybox te gast bij Dorien en Lex. Het beviel ons best, maar de volgende keer stappen we weer met alle liefde en plezier voor onze mooie club in een stinkende touringcar op weg naar een voetbalpot achter staal en plexiglas. Zo hoort het.

Verslag van de wedstrijd en beelden zijn te vinden op de site van Az.

Doelpunten: 41′ Steven Berghuis en 93′ Dabney Dos Santos.
Opstellingen:
AZ: Esteban (k), Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Guus Hupperts (65′ Viktor Elm), Nemanja Gudelj, Markus Henriksen, Wesley Hoedt, Simon Poulsen (46′ Ridgeciano Haps), Dabney Dos Santos, Robert Muhren (79′ Aron Johannsson) en Steven Berghuis.
Willem II: Kostas Lamprou (k), Frank van der Struik, Jordens Peters, Dries Wuytens, Mitchell Dijks, Stijn Wuytens, Robbie Haemhouts (73′ Wiljan Pluim), Ali Messaoud, Terell Ondaan (87′ Robert Braber), Samuel Armenteros, Jerson Cabral (66′ Ben Sahar).
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük.
Toeschouwers: 16.341

Over de auteur

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.