Selecteer pagina

Borussia Dortmund-SC Freiburg 19 december 2009

Borussia Dortmund-SC Freiburg 19 december 2009

Zaterdag 19 december 2009 was het een stuk rustiger in de straten van Hank en wat onrustiger in die van Dortmund. Rond de klok van 9.00 uur waren namelijk 19 luidruchtige Hankenaren van allerlei pluimage (o.a. bankiers, automonteurs, een lasser, een planner, een verdwaalde ict-er) met een busje vertrokken voor een dag voetbalplezier in het ijskoude winterse Duitsland.

Uw Sportsfeer-reporter had samen met Gijsbert (Scheringa) en Roy (Nico jr) een voetbalreis naar de wedstrijd Borussia Dortmund-SC Freiburg georganiseerd. Op papier misschien niet zo’n speciale affiche van een topmatch, maar het was een bijzondere dag vanwege het “Jahrhundertspiel” van BVB. Heel 2009 stond in Dortmund in het teken van het honderdjarig bestaan met allerlei festiviteiten, maar 19-12-09 moest het hoogtepunt worden en dat werd het! BVB won (alweer), steeg door naar de vierde plaats in de stand, een geweldige laser-show na afloop in het stadion en een groot “Schwarz-Gelb”-feest in de Westfalenhalle. Wij Hankenaren beleefden een groot deel van deze dag mee.

Nadat de taxibus de Kerkstraat uit was, ging de eerste cd met schlagermuziek in de cd-speler. DJ Hankenaar.nl was flink aan het downloaden geweest en dat hebben we geweten. Op den duur ga je deze muziek nog bijna mooi vinden ook…  Nico jr had voor koffie en worstenbroodjes gezorgd en die smaakten best. Met een dikke ijslaag aan de binnenkant van de bus (buschauffeur Inge kreeg de bus door de extreme kou niet warm gestookt), reden we klappertandend Duitsland binnen om een tijdje later bij Bochum een tussenstop te maken. Hier werden onze Oosterburen geholpen met sneeuwruimen, want 19 overvolle Hankse urineblazen werden geledigd op een parkeerplaats. Danke schön!

Na nog een tankstop (met zwaaiende blonde meisjes) bereikten we om twaalf uur een parkeerplaats bij het prachtige Signal Iduna Park. De enorme bal van twaalf meter doorsnee, die later deze dag als hulpstuk van de lasershow met een kraan het stadion zou worden ingetakeld, hing al klaar.

De Hankenaren die nog geen BVB-shawl of muts in hun bezit hadden, sloegen hun slag in de fanshop, om vervolgens op instinct de biergarten te vinden. De Hankse brigade was op zijn gemak en volle dienbladen met “Brinkhoff’s” werden meester gemaakt door de dappere “fussballfreunden aus Holland”. Een Freiburg-supporter kreeg van Nico uitgelegd dat Prins “pils” Jurgen in het gezelschap aanwezig was en met een alaaf werd het Duitse respect voor hem geuit. Ik heb begrepen dat Nico ook nog gesproken heeft over Be-Ready, maar of dat helemaal goed is overgekomen, weet ik niet helemaal zeker. Ik was namelijk ondertussen met mijn vader vertrokken naar het Borusseum. Vanwege de feestdag was dit fraaie museum gratis te bezoeken en dan ben ik Nederlander en BVB-fan genoeg om daar even gebruik van te maken!

Na al het mooie zilverwerk (ook de Champions League uit 1997) bewonderd te hebben, kon mijn vader het niet langer uitstellen: hij moest aan de bratwurst! Ik ook trouwens, want deze delicatesse hoort gewoon bij een dag Bundesliga-voetbal.
Na de worst gingen we op weg naar Block 74 op de Nordtribune. Mooie plaatsen met een prima uitzicht op het veld. De Südtribune stond een uur voor aanvang al bomvol en de sfeer zat er al goed in. Trouwens ook bij ons Hankenaren op de Nordtribune:

Terwijl de spelers van Dortmund en Freiburg het veld opkwamen, schalde “mein stern Borussia” door de speakers en kleurde het stadion prachtig zwart-geel. Over de Südtribune een afbeelding van Borussia-helden uit het verleden. Nu zijn Gijs en ik bij Willem II wel wat mooie tifosi-acties gewend, maar dit overtrof echt alles. Kosten: € 15.000. Dit bedrag is door de fans ingezameld. Wunderbar!

En dan de wedstrijd (met 80.100 toeschouwers!). Ik had op een ware bestorming van de Freiburg-defensie gerekend, maar ik denk dat het koude weer en het slechte veld te veel invloed hadden op het spel. Goed voetbal is naar mijn mening bijna niet mogelijk bij temperaturen van minus 13 graden Celcius. Toch wist BVB in de 19e minuut een aanval op te zetten met Grosskreutz die Schmelzer op links wegstuurde. Hij zorgde vervolgens voor een perfecte voorzet die feilloos door topscorer Lucas Barrios werd ingekopt. Zijn negende goal van het seizoen. Freiburg wilde wel gevaarlijk zijn, maar kon dat niet echt en BVB verdedigde de voorsprong in de tweede helft met verve. Met nog wat halve kansen voor de Borussen, eindigde de wedstrijd in een 1-0 overwinning en bleven de punten wederom in Dortmund. Een vierde plaats in de Bundesliga was het gevolg.

Na de wedstrijd werd er nog een aardig vuurwerk ontstoken en werden de voorbereidingen getroffen
voor de lasershow. Op mijn vader en mij na, trokken de Hankenaren terug naar de bus waar de kachel al brandde. Om onze reisgenoten niet te lang te laten wachten, bekeken we alleen het begin van de show en dat zag er in ieder geval spectaculair uit. De eerdergenoemde bal kwam het stadion in, het grote licht ging uit en de lasers deden hun werk. Laat dit maar aan de Duitsers over… sehr schön!

Doordat het grootste deel van het publiek nog in het stadion zat, konden wij gemakkelijk de parkplatz verlaten op weg naar de snelweg richting huis. Dankzij de vele biertjes en de nu wel werkende kachel, bleef de sfeer in de bus optimaal. “Der Prins Jurgen” werd nog verleid om een sauwel te geven, maar hij hield het beperkt tot één grap. Als we de rest willen horen, moeten we maar zes euro betalen en in januari in de Phoenix komen luisteren. Ik verwacht dat de meesten in de bus dat wel gaan doen…

Conclusie: het was een zeer gezellige dag, veilig heen en weer gereden, zeer veel kou aan den lijve ondervonden, bierdrinkers hadden de “garten”, slechte wedstrijd, Lucas Barrios zien scoren, BVB gewonnen en het weerzien met het stadion was wederom geweldig! Genoeg redenen om deze Hankenaren on Tour volgend jaar nog een keer dunnetjes over te doen.

Ale ale ale ale oh, BVB 09!!!

Opstellingen:
Borussia Dortmund: Weidenfeller (k), Owomoyela (74′ Dede), Subotic, Hummels, Schmelzer, Bender, Sahin, Kuba (78′ Valdez), Zidan (90′ Santana), K. Grosskreutz, Barrios.
SC Freiburg: Pouplin (k), Cha, Butscher, Bastians, Mendy, Caligiuri, Banovic (67′ Flum), Makiadi (83′ Bechmann), Abdessadki, Reisinger, Idrissou (73′ Jäger).
Toeschouwers: 80.100
Scheidsrechter: Sippel

Over de auteur

7 Comments

 1. Robert de Groot

  Hey Ronald, wederom een mooi stukje met leuke links naar Youtube. Zal wel wat tijd hebben gekost, maar dat maakte vandaag niet uit: je was toch ingesneeuwd 😉

 2. Nico jr.

  Hey Ronald,

  Mooi verslag, denk dat we idd terug kunnen kijken op een mooie voetbalmiddag met veel bier en leut!!

 3. NACCER

  Leuk uitje zo te zien.Toch mooie kleuren he Ronald,geel,zwart,waar ken ik dat van????????

 4. wiekie

  Het was koud maar heel leuk
  mooie weergave van deze dag!

 5. Izaxc3xa4k

  Mooi verslag weer Krijnen!! Ik ben me al aan het voorbereiden op de 23e januari, BVB-HSV. Heb er al zin in hoor!! Hopelijk dan geen -13 graden….

 6. Yvette

  Hahaha, het is dus meer mensen opgevallen dat je hier toch echt in de NAC-kleuren te zien bent 😉

 7. Sportsfeer

  Hallo NACCER en Yvette,

  even voor de duidelijkheid: het is geen geel-zwart, maar Schwarz/Gelb! Een duidelijk verschil! 🙂

  Groet
  Ronald

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.