Selecteer pagina

Borussia Dortmund-Werder Bremen 14 september 2007

Borussia Dortmund-Werder Bremen 14 september 2007

Hankenaren on Tour!

Voor een tweede keer dit jaar ben ik naar Duitsland afgereisd om een wedstrijd van Borussia Dortmund te aanschouwen. Vorig seizoen heb ik de burenruzie tegen Schalke ’04 bezocht met mijn voetbalvrienden van het werk. Dit voetbaljaar ben ik met nog vijf andere sympathieke Hankenaren naar Borussia Dortmund-Werder Bremen geweest.

Enthousiast van mijn verhalen van vorig seizoen wilden mijn buurman Paddy, buurmannetje Dylan, Willem II-vriend Gijsbert, NAC-er Roy en voetbalfanaat Arjan ook het Borussia gevoel ervaren. En ervaren hebben ze het zeker, want het reisje naar Dortmund werd voor iedereen een onvergetelijke belevenis.

Rond de klok van half 1 vertrokken we uit het pittoreske Hank op weg naar een parkeerplaats bij Eindhoven, waar Arjan het voetbalgezelschap compleet maakte. Daarna door naar Dortmund met onderweg nog wat “stau” vanwege werkzaamheden aan de Autobahn, maar na een rit van zo’n twee uur en een Brabants kwartiertje kwamen we aan bij het prachtige Signal Iduna Park te Dortmund. De auto’s kregen een keurig plaatsje naast de Westfalenhallen en wij voetbalfans trokken richting een hotelterras waar de eerst biertjes, cola en sprite op ons stonden te wachten.

Na de eerste versnaperingen genuttigd te hebben, zijn we een bezoekje gaan brengen aan de fanshop. Als echte Nederlanders hebben we het vooral bij “kijken en niet kopen” gehouden, maar het was wel gezellig. Na de fanshop zijn Dylan en ik wat rond het stadion gaan kijken en de rest had al snel de “biergarten” gevonden waar de Warsteiners en Bratwursten in de kelen verdwenen.

In de “biergarten” werd het al snel gezellig druk. Zelfs een DJ kwam plaatjes draaien en de alcohol deed zijn werk bij de Borussen. Dit zorgde er vervolgens voor dat de eerste liederen al ten gehore werden gebracht. Ook een aantal Bremen fans dronken gezellig mee. Allemaal in een goede harmonie met de BVB aanhang. Wat zou het mooi zijn als in Nederland de supporters op deze manier met elkaar om zouden gaan. In de Bundesliga werken ze volgens mij nog niet bepaald met verplichte auto- of buscombi’s en dat gaat best goed zo!
Paddy ging in zijn beste Duits/Engels met een BVB-fan in gesprek. Het werd een gesprek met handen en voeten, maar of ze elkaar ooit begrepen hebben? Ik durf het niet te zeggen! Het ging er volgens mij vooral om dat de Duitser duidelijk moest worden gemaakt dat Rotterdam goed was en Amsterdam wat minder. Toch was er veel wederzijds respect tussen de Duitser en onze Paddy.

Bij de “hinterlegungskasse Nord-Ost” haalden Gijsbert en ik even onze kaarten op, die keurig klaarlagen voor ons. We hadden kaarten voor de Südost Tribune.

Om 19.00 uur wilde Dylan niet langer wachten en zijn we de binnenkant van het stadion gaan bekijken. Bij de toegangspoorten was een fouilleerbrigade opgesteld, maar die kunnen daar net zo goed niet staan. Er wordt namelijk even snel op je buik en op je rug gevoeld en je wordt als “veilig” beschouwd. Eerst even kijken onderin bij de Südtribune. De grootste staantribune van Europa met 25.000 fans, zowat allemaal in het geel-zwart getooid. Wederom een indrukwekkende ervaring om te zien. Sportsfeer op zijn best!

De wedstrijd zou pas om 20.30 uur beginnen en we hadden dus ruim de tijd om foto’s te nemen in het prachtige stadion. Ondertussen werden er weer biertjes in de speciale plastic spelersbekers gehaald en werden er her en der wat gesprekken aangeknoopt met BVB-fans. Een vrij aangeschoten man, helemaal afgereisd uit Leipzig, maakte duidelijk dat de Südtribune alles voor hem is! Iets mooiers bestaat er niet. Als kleine jongen was hij door zijn vader meegenomen naar het stadion en BVB heeft hem sindsdien niet meer losgelaten. Ik kan me er iets bij voorstellen. Het is ook een geweldige club, simpelweg door het fanatisme bij de fans, die massaal aanwezig zijn in geel en zwart gekleed, een onvoorstelbaar kabaal maken en veel verschillende liederen ten gehore brengen! Na mijn bezoek vorig seizoen probeerde ik de BVB-beleving aan iedereen die het wilde horen uit te leggen, maar dat valt niet mee. Je moet het gewoonweg meegemaakt hebben. Daarom ben ik blij dat er nu weer vijf voetballiefhebbende Hankenaren zijn die dit BVB gevoel met mij kunnen delen. Héja BVB !!!!!!!

Om 20.30 uur begon dan eindelijk de wedstrijd. Hier waren we natuurlijk voor gekomen. Dortmund heeft zich aanzienlijk versterkt deze zomer, omdat de prestaties vorig jaar, behalve dan de zege op Schalke’04, nogal tegen vielen. Mannen als Mladen Petric, Diego Klimowicz, Giovanni Federico, Kuba en Robert Kovac moeten verbetering brengen bij BVB. Vooral ook, omdat Pienaar naar Everton, Smolarek naar Santander en Metzelder naar Real Madrid vertokken zijn.
Tegenstander Werder Bremen speelt dit jaar in de Champions League. Weinig spelers zijn er vertrokken en ze hebben dan ook een goed ingespeeld team. De topspelers bij Werder Bremen zijn Diego, Frings en Hugo Almeida. Frings speelde dit jaar nog niet, omdat hij een knieblessure heeft. Ook deze wedstrijd bleef hij aan de kant.

In de eerste helft was naar mijn inzicht Werder Bremen meer aan de bal zonder echt veel kansen te creëren. Slechts één kopbal kreeg doelman Marc Ziegler te verwerken. Marc Ziegler verving Roman Weidenfeller in de goal, die een schorsing uitzit. Het antwoord van BVB op de aanvallen van Werder waren een paar rake counters. In de 22e minuut begon het feest met de 1-0 door de Kroaat Petric en 10 minuten later lagen er nog twee in het netje achter Werder keeper Wiese. De Argentijn Klimowicz en wederom Petric maakten de goals. Het stadion vierde feest en wij deden vrolijk mee, als geheel ingeburgerde Dortmund fans. Wunderbar!!

De 2e helft was van een minder niveau als de eerste. De wedstrijd leek beslist. Werder Bremen drong nog wel aan in het eerste deel van de 2e helft, maar kon niet meer toeslaan. Wanneer er schoten op het doel kwamen, stond daar keeper Ziegler, die een perfecte wedstrijd speelde. In de 81e minuut was er nog wat opwinding, omdat Andreasen een slaande beweging maakte naar Kruska. Vervolgens was het aftellen tot het laatste fluitsignaal. Nadat scheidsrechter Sippel dit gegeven had, vierde het stadion weer feest, behalve de ongeveer 5000 meegereisde Bremen-fans. Die dropen treurig af, terwijl de Dortmund-spelers het publiek bedankten voor de hartstochtelijke steun deze avond.

Wij Hankenaren trokken ook maar weer richting onze auto’s om de reis terug te maken naar ons Brabantse land. Echter niet voordat er nog wat gedronken werd in een hotellobby. Ook daar weer volop gezelligheid!

Om 23.15 uur reden we weg en na een rit vol files lagen we keurig om 3.30 uur op ons bedje! Wederom een geslaagde voetbaldag! Op weg naar de volgende! Heja BVB!!

Foto’s: mede mogelijk gemaakt door Roy! Bedankt daarvoor.

Opstellingen:
Borussia Dortmund: Ziegler – Degen – Brzenska – Worns – Dede (63. Kruska) – Tinga – Kuba – Kringe (82. Amedick) – Federico (72. Buckley) – Petric – Klimowicz.
Werder Bremen: Wiese – Pasanen (64. Boenisch)- Mertesacker – Naldo – Tosic – Baumann – Vranjes – Jensen – Diego (46. Andreasen) – Sanogo – Hugo Almeida (71. Rosenberg).

Doelpunten: 1-0 Petric ( 22., Kuba), 2-0 Klimowicz (29.,Kuba), 3-0 Petric (32.,Dede).
Scheidsrechter: Peter Sippel.
Kaarten: Andreasen (81. rode kaart). Klimowicz, Diego, Sanogo, tosic en Almeida (gele kaarten).
Toeschouwers: 79.030

Over de auteur

6 Comments

 1. Gijsbert Verhoeven

  Mooi verslag van een geweldige belevenis!!

 2. ervandoor

  van wie was de sprite?

 3. Gerard Roubos

  Hey hallo Ronald,

  Als ik het verslag van BVB-Bremen lees krijg ik toch wel veel zin om ook eens een keertje op bezoek te gaan bij onze oosterburen. Alleen valt mij de afstand best wel tegen.
  Volgende keer als je weer gaat kun je je logo op je mobiel showen. Wie weet zit er handel in…..
  Wederom een prachtig verslag met mooie foto’s. Goed gedaan jochie.

  Gr. Gerard

 4. Peter

  Mooie belevenis lijkt me, maar er gaat niets boven ons eigen Rood Wit Blauwe Leger!

 5. heidi

  Voetbal klinkt ineens een stuk interessanter.. X Heidi

 6. Ronald

  Leuk om te lezen dat er meer Willem II-supporters afreizen naar Borussia Dortmund. Ben er zelf ook al een aantal keer geweest en ik ga op 15 november weer. Ze spelen dan thuis tegen Eintracht Frankfurt.

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.