Selecteer pagina

Germinal Beerschot – RSC Anderlecht 20 november 2010

Germinal Beerschot – RSC Anderlecht 20 november 2010

“Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!” Op dit moment een grote stadionhit in de Belgische voetbalcompetitie. Ik hoorde dit lied voor het eerst bij mijn bezoek aan Germinal Beerschot, dat de strijd aanging met landskampioen Anderlecht in de zestiende speelronde van de Jupiler Pro League.
Samen met mijn vader en de Twitterende gebroeders Jurgen en Marc beleefden we een gezellige avond op het Kiel. Zo wordt de thuishaven van Germinal Beerschot (GBA) in de volksmond genoemd. Er zijn meer bijnamen voor de club, zoals Ploeg van ’t Stad en de Kielse Ratten. Allemaal mooie feitjes die ik u als lezer graag even meegeef.

Twee uur voor de wedstrijd (aftrap 18.00 uur) arriveerden we in Antwerpen. De auto konden we tegen betaling veilig kwijt op een schoolterrein en we wandelden richting het stadion. We zagen van een afstandje de lichtmasten al schitteren boven de huizen. Het stadion is dan ook midden in de woonwijk Kiel gesitueerd. En daar houd ik van! Het geeft een bepaalde sfeer. Het doet Engels aan. Vergelijkbaar met mijn bezoek aan QPR eerder dit jaar. Reken daarbij direct tegenover het stadion een aantal kroegen en de voetbalavond kan niet gezelliger beginnen. Bovendien speelde er tegenover “Cafe Stadion”, op het dak van een pre-historisch kaartenloket, een DJ in de openlucht. Dat zorgde voor een bijzondere ambiance!

Op het frisse winterse terras was het met de nodige biertjes en cola’s (voor “BOB” Krijnen) zeer gezellig en de tijd werd vol gemaakt met fascinerende gesprekken over onder andere Tweets, Bosnie, West Ham en de gebeurtenissen in Hank in 2010. Mooie en actuele 0onderwerpen waardoor de tijd vloog. Rond 17.30 uur besloten we het stadion aan de binnenkant te gaan bekijken. Uw Sportsfeer-hooligan/-verslaggever werd natuurlijk als enige gefouilleerd, terwijl mijn “agressieve” reisgenoten onschuldig konden doorlopen. Gelukkig had ik mijn siervuurwerkpakket thuis gelaten…

Het GBA-stadion bestaat uit vier losse tribunes zonder hekken en grachten. Drie betonnen delen met lage kuipstoeltjes en een hoofdtribune met skyboxen en stoeltjes voor de Vlaamse VIP’s. Wij hadden plaatsen op Vak-H achter een van de doelen. Links van ons op de lange zijde zat de fanatieke aanhang van GBA en rechts het goed gevulde uitvak met de bezoekers uit Brussel. Ik heb gemerkt dat de Kielse Ratten hun ploeg flink steun bieden. Het gaat niet best met de club (dertiende in de stand), maar de fans speelden 90 minuten lang overtuigend de rol van twaalfde man voor de elf paars-witten op het veld. Af en toe waren de spreekkoren niet fatsoenlijk, maar dan verscheen er keurig een tekst op het scorebord: “deze song hoort niet in ons stadion”. De fans reageerden daarop weer heel scherp met de leus dat het huidige bestuur hier juist niet thuis hoorde. Een mooie strijd tussen fans en club!

Een supporter bij ons in vakkie H kreeg tijdens de warming-up nog een bal vol in het gezicht. Als troost kreeg deze beste man het shirt van de schuldige GBA-speler. Ik was teleurgesteld dat mijn vader die bal niet even op deze manier tegen hield. Dat shirt had een mooi souvenir geweest voor ons Hankenaren…

De wedstrijd ging in de eerste helft gelijk op. Bij GBA kregen Junior Negrao en Faris Haroun twee mooie kansen en toptalent Lukaku van Anderlecht schoot aan de andere kant op de paal. De tweede helft was duidelijk voor Anderlecht. GBA kon geen kansen meer creeren. Anderlecht schoot na een inzet van Gillet wederom op de paal en in de 57e minuut was het Kanu die de 0-1 binnen werkte. Wij hoopten oprecht op een doelpunt van de thuisploeg, maar het zat er helaas niet in. De kwaliteit ontbrak.
Lukaku kreeg in blessuretijd nog zijn tweede gele kaart, nadat hij de bal had weggetrapt na een fluitsignaal van scheidsrechter Delferibre. Zijn trainer Ariel Jacobs liep meteen met hem mee naar de kleedkamer, want hij kon de prestaties van deze scheidsrechter niet meer aanzien. Even later vierden de Anderlecht-fans feest met hun helden, want weer een overwinning was binnen.

Hoewel de avond voor Germinal Beerschot niet geslaagd was, hadden wij Hankenaren een leuke dag beleefd op het Kiel. Het avondje Belgisch voetbal was ons zeer goed bevallen. Fijn om eens aan een Jupiler League te snuffelen, want ik vrees dat ik er volgend jaar voldoende wedstrijden van ga zien. Alleen dan vooral in de Nederlandse versie ervan…

Opstellingen:
Germinal Beerschot: Kaminski, M. Monteyne, Clement, Wanyama, P. Monteyne (67′ Cruz), Wamfor, Haroun, Nyoni, Goor (78′ Mac Donald), Custovic, Junior Negrao.
RSC Anderlecht: Proto, Gillet, Mazuch, Bernardez, Lecjaks, Polak, Biglia (26′ Kljestan), Kanu, Legear (54′ Kabananga), Lukaku, Suarez (83′ Badibanga).

Doelpunten: 57′ Kanu 0-1
Toeschouwers: 10.029
Scheidsrechter: Delferibre
Geel: Bernardez, Lecjaks, Suarez, Cruz, Lukaku
Rood: Lukaku

Over de auteur

1 reactie

 1. Sportsfeer

  Abdu!

  Je hebt wel een beetje gelijk. De derby in juli is dit jaar in het voordeel van Royal Antwerp FC uit 1880 beslecht. Zij mogen zich tot de volgende derby Ploeg van ’t Stad noemen.
  Excuses namens de redactie van Sportsfeer.

  Overigens gaan Hankenaar.nl en ik ook daar zeker eens kijken.

  Groet
  Ronald

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.