Selecteer pagina

Royal Antwerp FC – Sint Truiden VV 1 maart 2014

Royal Antwerp FC – Sint Truiden VV 1 maart 2014

Logo s Antwerp STVV

Wanneer je heden ten dage een bezoek brengt aan een wedstrijd in het professionele voetbal, doe je dat in een modern stadion met prachtig blinkende kuipstoeltjes. Betalen voor je Big Mac doe je met een chipkaart die je bij een hypermodern apparaat mag opladen. Kou zul je niet hebben, want boven je hoofd brandt een kachel of men doet het dak dicht. Dit alles kom je niet tegen in het Bosuilstadion uit 1923 van Royal Antwerp Football Club!

Ik had al tijdje zin om een bezoek aan Antwerp FC uit 1880 te brengen, maar onlangs kwam het er eindelijk van. Samen met Christiaan, die verslaafd is aan het bezoeken van voetbalpotjes (100 op een jaar!!) ben ik naar het duel met Sint Truiden VV geweest. Christiaan bezoekt tegenwoordig ook wedstrijden in België. Zoveel zelfs dat hij de mevrouw van het frietkot al persoonlijk kent. Dan ga je dus echt té veel naar het voetbal…

De tijden van Europese successen met spelers als Cisse Severeyns, Hans-Peter Lehnhof, Alex Czerniatynski en Nico Claesen behoren definitief tot het verleden van Antwerp, want deze roemrijke club speelt al jaren in de Belgische Belgacom League, oftewel de tweede klasse.
Een bezoek aan Antwerp breng je dus niet meer om sprankeld voetbal te zien. Nee, het gaat om sfeer op de tribunes en het prachtige oude stadion De Bosuil. Van beide zaken hebben we deze avond veel meegekregen. In de Bosuil komt mijn drang naar nostalgie volledig tot zijn recht. Daar zie je gelukkig nog dat “ouderwetse” en “zoals het vroeger was” terug. Football Culture op en top!

Entree Fc Antwerp

Zoals eerder gemeld speelt Antwerp al geruime tijd niet meer op het hoogste niveau. Reeds jaren doet de club verwoede pogingen te promoveren. Bij een stad als Antwerpen past ook een grote club met grootse prestaties. Ieder jaar is er bij de fans weer de hoop dat het goed gaat komen. Ook dit jaar. Een nieuwe trainer met een grote naam als voetballer, Jimmy Floyd Hasselbaink, werd voor de groep gezet. De selectie werd versterkt met nieuwe spelers. Antwerp staat nu echter achtste en promotie zit er ook dit jaar weer niet in… Tel naast de matige prestaties op het veld ook nog de onrust over grote schulden, gedoe over het eigenaarschap en een supportersactie is geboren. In de 12e minuut zou de fanatieke aanhang pas hun plaats innemen op de tribune T2. Wij hadden ons goed voorbereid en zijn voor de zekerheid aan de overzijde gaan staan.

Dan kom je dus terecht bij een staanplaats (€ 20) op de stokoude Tribune T1. Samen met T2 is deze tribune nog zowat in de originele staat. Prachtige tribunes om te zien. Het “Engelse” dak, de houten bankjes, het roestige metaal. Vergane glorie, maar toch zó mooi om er voetbal te mogen kijken. De Bosuil is voor mij een voetbalmuseum op zich!
De overige twee tribunes zijn nog niet zo oud. Eén tribune voor de VIP’s, die achter glas het voetbal aanschouwen en de andere korte zijde is een moderne zittribune waar ook het uitvak te vinden is.
Tribune T1 is voor het grootste deel gesloten. Alleen nog de staanplaatsen en de perstribune zijn toegankelijk. Het dak is niet meer van beste kwaliteit en vanwege de houten bankjes en (zelf gezien) juten zakken als isolatie, is de brandveiligheid waarschijnlijk niet gegarandeerd.

15 Sportsfeer Tribune lange zijde 1

Dan was er nog de wedstrijd. Antwerp zocht de aanval, maar was slordig met voorzetten richting het doel.  De spelers toonden hun goede wil er iets van te willen maken. Voormalig Sparta-spits Sandro Calabro stond in de basis. Het hoger geklasseerde STVV kwam helaas na een penalty op voorsprong. Dit gebeurde in de elfde minuut. Daarna volgde er iets wat ik nog nooit in deze heftigheid heb gezien. De twaalfde minuut brak aan en vak T2 werd gevuld met de fanatieke aanhangers. Echter ging dat meteen gepaard met een tiental projectielen met Bengaals vuurwerk en rookbommen die zomaar op het veld werden geslingerd. Spelers en arbitrage maakten zich uit de voeten. Een aantal fans betraden het veld. De rest van het Antwerpse publiek was woedend over de actie en reageerde dat met termen als “shame on you” en “laat je ploeg maar in de steek”.
Scheidsrechter Jonathan Lardot en aanvoerder Jonas de Roeck spraken het publiek toe. Tien minuten afkoeltijd zou volgen. Lardot gaf aan dat het bij een volgend incident einde wedstrijd zou zijn met een 0-5 “forfaitverlies” voor Antwerp. De Roeck smeekte de fans op te houden.
Even later werd er opnieuw begonnen. Het ging goed tot de 24e minuut. Weer veel vuurwerk op het veld en het was afgelopen. Het avondje Belgisch voetbal zat er voor Christiaan en mij op. Verbaasd maar vooral ook kwaad bleven de fans achter op de tribune. Een ballenjongen van ik schat elf jaar was in tranen van de schrik. Een groepje relschoppers had alles verpest voor iedereen. Dit was niet de manier om te protesteren was de mening van mensen die wij spraken. De spelers van STVV vierden respectloos ten aanzien van hun Antwerpse collega’s, de 0-5 overwinning met het redelijk gevulde uitvak.
Wij maakten nog wat foto’s, aten een frikadel bij “de frietkot dame van Christiaan” en gingen maar naar huis. Slechts 24 minuten voetbal hebben we mogen zien, maar hebben indrukken voor een heel seizoen opgedaan. De Bosuil en Antwerp FC, we komen zeker nog eens terug!

Vuurwerk op het veld Antwerp FC STVV

Opstellingen:
Antwerp FC: 26 Jorn Brondeel (k), 3 Alassane També, 4 Jonas De Roeck, 5 Jannes Vansteenkiste, 6 Wim De Decker, 7 Joren Dom, 8 John Bostock, 11 Kevin Tano, 23 Maël Lépicier, 25 Kelvin Maynard, 28 Sandro Calabro.
Sint Truiden VV: 1 Davy Schollen (k), 6 Alessandro Iandoli, 7 Grégory Dufer, 9 Ibrahim Somé Salambo, 11 Joeri Dequevy, 16 Rob Schoofs, 19 Yvan Erichot, 20 Youssef Mohamed Aoulad, 21 Mathias Schils, 23 Sascha Kotysch, 24 Giel Deferm.
Doelpunt: 11′ Grégory Dufer.

Over de auteur

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.