Selecteer pagina

Ruhrgebied derby Borussia Dortmund-Schalke’04 12 mei 2007

Ruhrgebied derby Borussia Dortmund-Schalke’04 12 mei 2007

Borussia Dortmund derbysieger!

Om 8.00 uur in de ochtend de auto de straat uit gereden om richting Duitsland te trekken.

Plaats van bestemming: het Signal Iduna Park stadion te Dortmund.
Reden: Bundesliga wedstrijd Borussia Dortmund-Schalke’04.
Gezelschap: Drie Rabobank collega’s Antoine, Izaak en Joni.

Ter informatie: De wedstrijd was van groot belang voor beide teams. Met nog twee duels te spelen stond Schalke’04 bovenaan met een punt voor op Stuttgart en twee punten op Werder Bremen. Schalke’04 kon bij winst kampioen worden, op voorwaarde dat Stuttgart zou verliezen. Dortmund is ontsnapt van een dreigende degradatie en speelt nu gewoon weer voor Europees voetbal. Maar de belangen waren op deze dag veel groter! De beide ploegen willen bovenal altijd van elkaar winnen, omdat het streekgenoten zijn. Het is voor hen de derby der derby’s! Ze willen beiden “derbysieger” worden! Voor de 129ste keer gingen ze de strijd met elkaar aan!

Rond de klok van half 11 kwamen we aan na een voorspoedige reis door het “pittoreske” Ruhrgebied. Parkeergelegenheid voldoende, zodat we de auto in de buurt van het stadion konden achterlaten. We waren meteen onder de indruk van de omvang van het stadion, waarin bijna 81.000 voetbalfans de komende middag een plaatsje zouden vinden.


Na wat foto’s te hebben genomen, gingen we op weg naar de Fanshop. Om er echt goed bij te horen vandaag, besloten we om wat geel zwarte spullen aan te schaffen. Hier slaagden we in en zo vertrokken we uit de shop met een Borussia T-shirt en een aantal shawls. Na eerst een sloot cola en een bratwurst te hebben weggewerkt, hebben we de U-bahn genomen richting het centrum van de stad Dortmund. De aftrap was pas om 15.30 uur, dus tijd voldoende om nog wat sfeer te proeven in de binnenstad.

Meteen na aankomst hoorden we al een geweldig gezang. We liepen op het geluid af en stuitten vervolgens op een gigantische stoet BVB-fans, die natuurlijk allen in het geel zwart gekleed waren en nogal wat spandoeken bij zich hadden. Het voorbij trekken van deze optocht, die begeleid werd door flink wat “Polizei” was indrukwekkend. Wat een beleving bij de fans en dat al zo vroeg op de dag! We kregen meteen het gevoel dat dit niet zo maar een wedstrijd was die we gingen bekijken. Het voorbij trekken van de fans had een spoor van statiegeld achtergelaten op de straten van de stad, maar dit werd keurig opgehaald door zwerver-achtige types, die een vermogen voor het oprapen hadden.
Ook in Dortmund hebben ze een McDonalds en dus was onze lunchplek snel gekozen. Na de fastfood was het “fast”weer terug met de U-bahn richting station Westfalenstadion.


Meteen na terugkeer bij het stadion, zo’n 2,5 uur voor het begin van de wedstrijd, was er wederom de ontmoeting met de enorme stoet BVB-fans. Deze supporters waren vooral fans die de beruchte Sudtribune bevolken. Inmiddels waren er ook al groepjes Schalke fans gearriveerd. Ze waren duidelijk herkenbaar aanwezig tussen het thuispubliek in de blauwe Schalke’04 tenues en shawls om de nek. Zij werden niet al te vriendelijk begroet. Althans het aanbieden van een biertje is aardig, maar om nu een halve liter fles Warsteiner op 20 meter afstand aan te gooien, is niet aardig! De vijandelijke supportersgroepen wisselden vooral verbaalgeweld met elkaar uit. Het woord scheisse in combinatie met een clubnaam is populair in Duitsland. Het verbaasde ons gezien de vijandelijke sfeer tussen de beide groepen, dat het geweld niet fysiek werd. Het bleef bij wat middelvingers, schelden en provoceren door het spuiten van bier richting Schalke’04 fans. Gelukkig maar!

Het was inmiddels 2 uur voor de aftrap en nu was het de beurt aan de Schalke’04 fans om het hoogste woord op de straat richting het stadion te hebben. Zo’n 20.000 Schalke’04 fans arriveerden en maakten de gang naar de bezoekersvakken. Ook hier weer het provoceren, maar van enig geweld geen sprake. Ik denk dat een overweldigende politiemacht ook wel een reden hiervoor was.
Het moment was aangebroken om eens in het stadion te gaan kijken. We hadden plaatsen op de Südwesttribune. Dit was aan de zijde waar de fanatiekste aanhang van de thuisclub zit! Het grootste Bundesliga stadion is mooi van binnen, met steile tribunes. Hoewel het nog ruim voor de aftrap was maakte de Sudtribune al veel kabaal. Er werd enthousiast meegezongen met de vele clubliederen die door de stadionboxen knalden. Wij namen ondertussen de tijd om vanuit alle hoeken van ons vak foto’s te nemen.

Ook hadden we weer wat souvenirs gescoord, want het bier en de cola van de chauffeur werden in prachtige halve liter bekers geschonken met de Dortmund spelers erop. Dat werd verzamelen. We hebben uiteindelijk de bekers van Frei, Dede, Kringe, Brzenska en Ricken weten te scoren! De klok ging steeds verder richting 15.30uur, zodat de opstellingen werden bekend gemaakt. Dit ging op zijn Duits! De stadionspeaker zet in: “Mit der nummer zehn Steven” en het publiek maakt “PIENAAR” !

Het publiek schreeuwde telkens de achternamen door het Signal Iduna Park stadion. Best mooi om aan te horen en je gaat vanzelf heerlijk mee doen.

De wedstrijd was kwalitatief niet hoogstaand te noemen, maar vooral heel spannend en vol emoties bij de fans. Mijn gevoel over de eerste helft was, dat Schalke’04 de beste kansen had gekregen. Ze faalden echter in de afronding. Dortmund deed het beter, zij kregen niet veel uitgespeelde kansen, maar wisten toch vlak voor rust door Alexander Frei “ein Tor” te maken. Dit leidde tot een orkaan aan geluid, ongelofelijk, wat een sfeer!

De tweede helft probeerde Schalke de gelijkmaker te forceren, maar in een tegenaanval wist Dortmund in de persoon van Ebi Smolarek de 2-0 op het bord te krijgen. Het stadion explodeerde bijna!

Voor Schalke een bittere pil. Niet alleen was dit, omdat ze gingen verliezen van aartsrivaal Dortmund, maar ook Stuttgart had een stad verderop, namelijk in Bochum de wedstrijd met een 2-3 voorsprong in handen genomen. Zij wisten de wedstrijd uiteindelijk ook te winnen en namen de koppositie over van Schalke in de Bundesliga.

De Dortmund fans scandeerden ondertussen massaal “STUTTGART STUTTGART!”

Ook leuzen en liederen als “SIEG”, “Ohh es ist so schon, so etwas habe ich jahren nicht gesehen” en “Sie sollen nie meister werden” vulden de ether! Ik moet eerlijk toegeven, we gingen op in het enthousiasme en schreeuwden heerlijk mee. Voor een dag in het leven, een Duitser uithangen moet kunnen! Toch?
Normaal gesproken wanneer je deze liederen hoort bij een Europese wedstrijd van een Nederlandse tegen een Duitse club irriteert het, maar nu beviel het goed. We hadden ons aangesloten bij de Borussen!

Het bleef nog een tijd lang feesten in het stadion. De Borussia Dortmund fans hadden een geweldige dag en gingen net als wij tevreden naar huis. We hadden een top voetbaldag beleefd, met een derbysfeer, die ongekend was! Veel gezien en beleefd en bovendien zeker voor herhaling vatbaar.

Opstellingen:

Borussia Dortmund: Weidenfeller – Metzelder, Brzenska, Wxf6rns, Dede – Kruska – Kringe, Tinga – Pienaar – Smolarek, Frei.
FC Schalke 04: Neuer – Rafinha, Bordon, Krstajic, Pander – Hamit Altintop, Ernst – Lincoln – Asamoah, Kuranyi, Ozil.
Wissels: 71. Gordon en Sahin voor Tinga en Pienaar, 83. Valdez voor Frei – 63. Halil Altintoip voor Asamoah, 73. Larsen voor Rafinha, 79. Kobiashvili voor xd6zil.

Goals: 1:0 Frei (44., Metzelder), 2:0 Smolarek (85., Metzelder).
Scheidsrechter: Herbert Fandel. Geel: Brzenska, Dede, Weidenfeller – Ernst, Hamit Altintop, Krstajic, Halil Altintop.
Toeschouwers: 80.708 (uitverkocht).

Over de auteur

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.