Selecteer pagina

Sparta Rotterdam – FC Eindhoven 15 februari 2013

Sparta Rotterdam – FC Eindhoven 15 februari 2013

Terwijl iedereen op de tribune gaat staan en klapt, lopen de spelers achter de scheids en Sparta Piet aan het veld op. Uit de stadionspeakers klinkt het volgende lied en iedere Spartaan zingt uit volle borst mee…

Rood wit is onze glorie
rood wit zit ons in het bloed
bij neerlaag of victorie
bij voor of tegenspoed
rood wit gaat noot verloren
en jaren nog hierna
zullen wij laten horen
SP-AR-TA

Dééz vlag ze is ons heilig
reeds tal van jaren lang
bij rood – wit zijn wij veilig
zijn wij voor niemand bang
wij zweren bij die kleuren
en zingen hoe ’t ook ga
bij wat ook moog gebeuren
SP-AR-TA

Dit is de tekst van de Sparta Marsch en het welbekende clublied van Sparta Rotterdam. Een prachtige club uit Rotterdam-West met veel tradities en historie. Opgericht in 1888 en is dus net wat ouder dan mijn favoriete Willem II uit 1896. Samen met Spartanen Christiaan en Ilona bezocht ik de wedstrijd tegen FC Eindhoven. De koploper tegen de nummer laatst uit de Jupiler League.

Sparta 5

In de Volvo van Christiaan met meer dan 417.000 kilometer op de teller en het rode waarschuwingslampje van de koelvloeistof vrijwel constant aan, scheurden we naar Rotterdam. Een wonder dat we het haalden dus, al stelde het driehoekige rode lampje niets voor volgens de bestuurder. Het was slechts een haperende sensor… Toch was ik opgelucht, toen we vanaf de A20 de lampen van het Kasteel in zicht kregen. De bolide werd geparkeerd aan de Spaanseweg en de tocht ging te voet verder richting de Denis Neville tribune. Ik ben al een aantal maal bij Sparta geweest, maar zat dan in het bezoekersvak. Nu gezellig tussen de fanatieke aanhang van de thuisclub. Kijken hoe zij de wedstrijd beleven. De ontspannen sfeer onder de Sparta-aanhang viel mij op. Meer het idee van één grote familie, waar veel mensen elkaar kennen. Samen gezellig een biertje drinken en voetbal kijken. Ook veel kinderen (Bok de Korver tribune) en oudere mensen onder de fans. Talrijke supporters bovendien in Sparta-jassen, aangevuld met shawl en cap. Ik vond het er best gezellig!

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een eerbetoon aan één van de grootste Sparta-helden allertijden, Tonny van Ede. Eerst droeg Jules Deelder (samen met Hugo Borst de bekendste Sparta-fan) aan de rand van het veld een gedicht voor over “de Schicht”. Dit deed hij voor de tribune die de naam van Van Ede reeds draagt. Vervolgens werd er een prachtige plaquette onthuld door weduwe Gonny en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Bijzonder is dat achter de plaquette de urn van Tonny van Ede is geplaatst. Deze club weet zijn helden te eren en nooit te doen vergeten. Tonny van Ede voor altijd aan zijn club Sparta verbonden!

Sparta 9

Om 20.00 uur was de afstrap. Sparta nam meteen het heft in handen en kwam na tien minuten op voorsprong door Sandro Calabro. We hadden het vermoeden dat het wel eens een grote uitslag kon worden, maar dat viel tot de rust tegen. Eindhoven begon zich namelijk toch te verzetten, hoewel Sparta de beste kansen kreeg en er werd bovendien een goal dubieus afgekeurd. Slechts één tegen nul dus met de rust. In de tweede helft kreeg het zwakke FC Eindhoven, met Theo Lucius als bekendste speler in de gelederen, er flink van langs. Vooral Ilias Bel Hassani “schaarde” er regelmatig op los en Christiaan werd dolenthousiast van Gijs Luirink, zijn favoriete speler! Sparta domineerde de wedstrijd en uiteindelijk kwam er een 6-1 uitslag op het bord. Dit betekende ook zes keer opstaan en meeklappen en zingen met de Sparta Marsch! “Zullen wij laten horen, SP-AR-TA”
De rood-witte harde kern in ons vak achter het doel werd door al die goals ook steeds luidruchtiger en vooral het “wij staan bovenaan” liedje maakte me jaloers. Door het verlies van MVV bleef Sparta eigenlijk de directe achtervolger van Willem II. Zoals bekend vervullen wij de rol van FC Eindhoven in de eredivisie en hebben we de rode lantaarn stevig in handen… Maar mooi voor Sparta in ieder geval, die uitzicht hebben op promotie.

Sportsfeer Sparta 11

Na de wedstrijd werden de elf Spartaanse strijders op het veld bedankt voor de mooie voetbalavond. Wij gingen daarna richting de fanshop, want er moesten kaarten voor Volendam-uit worden gekocht. Een leuke trip, ik spreek uit ervaring.
Voordat we richting Volvo met het vertrouwde waarschuwingslampje liepen, werd er nog even nagepraat met wat Sparta-vrienden van Christiaan en Ilona. Iedereen blij natuurlijk. Ik wat minder, want VVV had deze avond gewonnen bij NEC en zodoende Willem II op nog grotere achterstand gezet. Het kan dus zomaar zijn dat Sparta het plekje van óns Tricolores gaat innemen. Ik hoop natuurlijk van niet, maar mocht het wel zo zijn, dan zal er een sympathieke club terugkeren met 125 jaar voetbalgeschiedenis! Een club die thuis hoort op het hoogste niveau! Sparta veel succes nog dit seizoen en VVV, staan jullie je plekje maar snel aan ze af…

Uitslag: Sparta Rotterdam – FC Eindhoven 6-1 (1-0)
Opstellingen:
Sparta Rotterdam: Pellatz (k), Dijkhuizen, Luirink (75′ Van Boxel), Van Berkel, Cruz Vicente, Nieuwendaal, Bilate (70. Varela), Peeters; Bel Hassani (70′ Van Hout), Calabro, Deekman.
FC Eindhoven: Zaari (k), Verkoelen, Vervoort (64′ Deschilder), Paridaans, Ospitalieri, Vermeer, Waalkens (81′ Van Boekel), Lucius, Maria, Van den Hurk, Koç (55′ Alakmak).

Doelpunten: 10′ Sandro Calabro 1-0, 47′ Sandro Calabro 2-0 (strafschop), 50′ Donovan Deekman 3-0, 55′ Gijs Luirink 4-0, 66′ Anthony van den Hurk 4-1, 70′ Mario Bilate 5-1, 73′ Sandro Calabro 6-1.
Scheidsrechter: Davy Otto.
Rode kaart: Vinnie Vermeer (FC Eindhoven).
Gele kaart: Alair Cruz Vicente (Sparta Rotterdam), Jasper Waalkens, Jonathan Vervoort, Serhat Koç, Theo Lucius (allen FC Eindhoven).
Toeschouwers: 6.218

Over de auteur

1 reactie

  1. Gijsbert Verhoeven

    Mooi verslag!! Mooie club!!

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.