Selecteer pagina

1e Altena Biesbosch Ronde 13 april 2009

1e Altena Biesbosch Ronde 13 april 2009

Op tweede paasdag 2009 is de allereerste editie van de Altena Biesbosch Ronde verreden. Deze klassieker voor Elite en beloften wielrenners werd verreden door ons mooie Land van Heusden en Altena. Ik was bij deze koers actief als verkeersregelaar. Van mijn ervaringen als “politieagent voor één dag” zou ik u als lezer een zeer boeiend verhaal kunnen voorschotelen, maar dat doe ik niet! Liever wil ik u het verslag van deze koers presenteren dat mijn vriendin Rijan van Leest heeft geschreven voor het Altena Nieuws. Veel leesplezier!

Wielerspektakel groot succes

Rijan van Leest

Werkendam/Sleeuwijk, 16 apr ’09 – Een heerlijk lentezonnetje, een vrijwel perfecte organisatie en een sterk deelnemersveld waren de ingrediënten voor een geslaagd wielerweekend. De Stichting Wielervrienden Werkendam kijkt daarom tevreden terug op de wedstrijden in Sleeuwijk en Werkendam.

Het startschot van het wielerweekend klonk afgelopen zaterdag in Sleeuwijk. Daar werd voor de allereerste keer een wielerronde georganiseerd. Jan Willem van den Heuvel, voorzitter van de Wielervrienden, beschouwt de première van deze wielerronde als zeer succesvol. “Er stonden heel veel renners aan de start. Bij de Amateurs A maar liefst 98!” Wat hem betreft staat de ronde van Sleeuwijk ook volgend jaar weer op de wielerkalender. De renners waren immers erg enthousiast over het criterium. Helaas lieten de toeschouwers het in Sleeuwijk enigszins afweten. Twee dagen later in Werkendam konden de renners en rensters wel rekenen op publieke belangstelling. Door het prachtige lenteweer waren heel wat sportliefhebbers naar de Sigmondstraat gekomen om de coureurs aan te moedigen. Daar konden de toeschouwers genieten van de meest uiteenlopende wielerwedstrijden.

Altena Biesbosch Ronde
Het hoofdgerecht van dit wielerweekend was echter de 1e Altena Biesbosch Ronde. Tweede paasdag verzamelden 26 wielerploegen zich bij het gemeentehuis voor de start van deze gloednieuwe klassieker. Zo’n 156 renners trokken fietsend ten strijde over een parcours van maar liefst 174 kilometer door het Land van Heusden en Altena. Ook Marvin van der Pluijm en Bart Wolthuis uit Hank maakten deel uit van het rennersveld. Zij beleefden elk een andere koers. Waar Van der Pluijm meedeed om de podiumplaatsen, gaf Wolthuis na ongeveer 100 kilometer de pijp aan Maarten. “Vorige week had ik nog veel verwachtingen van deze koers, maar deze week leek het thuis wel een ziekenboeg”, verklaart Wolthuis zijn matige optreden. Toch is hij enthousiast over de klassieker. “Het is een prachtig parcours. Er moet wel veel gedraaid en gekeerd worden en dat maakt het zwaar.” Wolthuis merkt op dat er ondanks de wind erg hard werd gereden. “Het viel nooit stil en de wind maakte er een afvalrace van.” Daardoor bereikten slechts 49 renners de finish. Onder hen Van der Pluijm die een bewonderenswaardige vijfde plaats behaalde. In eerste instantie was hij enigszins teleurgesteld. “Ik had echt naar deze koers toegewerkt. Ik hoopte op een overwinning, maar dat zat er niet in.” Tijdens de koers liep het niet helemaal volgens plan. Toch lukte het Van der Pluijm om al vroeg in de wedstrijd met 23 renners een kopgroep te vormen. De drie lussen door de polders van de Biesbosch scheidden het kaf van het koren. De kopgroep viel meerdere malen uiteen. “Toen maakte ik een grote fout”, bekent Van der Pluijm. “Er waren wat demarrages en ik zat achterin wat te eten. Ik schatte de situatie totaal verkeerd in en liet de renners wegrijden.” Met een paar andere coureurs moest hij tien kilometer lang in de achtervolging op de nieuwe kopgroep. Het lukte hen om weer aan te sluiten bij de leiders, maar bij Van der Pluijm was het beste er af. Bovendien was hij de enige renner van Metec Cyclingteam, waardoor hij in zijn eentje moest vechten tegen de overmacht van een aantal andere ploegen. De laatste vijf kilometer reden er vier renners uit de kopgroep weg. Uiteindelijk bleek de achttienjarige Nick Nieuwdorp uit Yerseke de sterkste. Van der Pluijm won onder luid gejuich van zijn supporters de sprint van de tweede groep. Achteraf is hij wel tevreden over zijn vijfde plaats. Toch telt voor hem alleen de overwinning en zal hij er volgend jaar alles aan doen om de 2e Altena Biesbosch Ronde op zijn naam te schrijven.

Foto Rijan van Leest

Uitslag: 1. Nick Nieuwdorp, 2. Jan Bos, 3. Sander Lormans, 4. Jeroen Boelen, 5. Marvin van der Pluijm, 6. Mitchell Huenders, 7. Marc Reef, 8. Joost van den Blink, 9. Wesley Kreder, 10. Niels Pieters.

Over de auteur

4 Comments

 1. Yvette van Leest

  Leuk stukje! Vooral ook omdat je de plaatselijke renners eruit gelicht hebt.
  Maar mag dat wel, zo’n voorpublicatie? Of heeft ie al in de krant gestaan?
  kus

 2. Betsie

  Hoi Rijan

  Knap stukje werk.

  Betsie

 3. Bart

  Hoi Rijan,
  Leuk stukje! Het stuk van vorige week was trouwens ook erg leuk, ik ga het bewaren in mijn archief!

  Groetjes
  Bart

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.