Selecteer pagina

2e rit St. Willebrord-Ardooie Eneco Tour 19 augustus 2010

2e rit St. Willebrord-Ardooie Eneco Tour 19 augustus 2010

In de bakermat van het West-Brabantse wielrennen ging op donderdag 19 augustus de tweede rit van de Eneco Tour 2010 van start. Ik heb het dan natuurlijk over St. Willebrord. Dit dorp heeft een groot wielerverleden met renners als Wim van Est, Wout Wagtmans, Rini Wagtmans en Marijn Valentijn. Ook beroemdheden als biljarter Dick Jaspers en zangeres Corry Konings komen van ’t Heike, maar daar wil ik het in dit Sportsfeer-verslag even niet over hebben. Bovendien is er in het dorp zelfs een Touretappe gefinisht. Dat was in 1978 met als winnaar Jan Raas, die ook meteen het geel pakte.
Zelf heb ik ook een warme wielerband met St. Willebrord. Dit komt omdat ik vier jaar lid ben geweest van Willebrord Wil Vooruit. Een prachtige vereniging met een roemrijke geschiedenis.

Een start van een rit meepakken in de Eneco Tour is voor mij inmiddels traditie geworden. Samen met vader Louis ben ik dan ook op bezoek geweest in St. Willebrord. Gewoon net als iedere keer: koerssfeer opsnuiven, de bekende coureurs zien, het gebeuren rond de teambussen bekijken en wat foto’s maken van het geheel.

De laatste tijd neem ik bij wedstrijdbezoekjes nogal eens een van mijn ongeveer 600 wielerboeken mee. Ik laat dan renners een boek signeren, zodat het boek wat meer persoonlijke waarde krijgt. Dit keer had ik een Duits fotoboek meegenomen van de Tour de France 2005. Ik wilde namelijk Jens Voigt laten tekenen. Waarom hem? Ik bewonder Voigt al jaren om zijn aanvallende stijl van fietsen en omdat hij een vechter is die nooit opgeeft. Zelfs na zijn doodsmak vorig jaar in een afdaling tijdens de Tour, is hij terug op niveau gekomen en dat vind ik knap. Bovendien staat hij in het boek afgebeeld met een foto in de gele trui.

Met het Tourboek stonden we dus keurig bij de bus van Saxo Bank te wachten op het moment dat Jens naar buiten zou komen. Dat duurde voor ons te lang en mijn vader besloot de buschauffeur een handtekening aan Jens te laten vragen. De chauffeur ging met het boek de bus in en daar bleef het ook een tijdje… We hoorden Jens Voigt en zijn ploegmaatjes de grootste lol hebben en allerlei anekdotes oprakelen over o.a. Bobby Julich en Peter Luttenberger en weet ik wie nog meer. Zeker meer dan tien minuten later kreeg ik mijn boek terug, keurig met een krabbel van “der Jens”. Zo had ik toch maar mooi voor wat ontspanning gezorgd in de bus van de Deense bankploeg!

Even later tekenden ook Robbie McEwen en Michael Boogerd op hun foto’s uit de Tour 2005. Vooral Boogie vond het een mooi boek en wist mijn vader te vertellen dat zijn foto op Pla d’Adet was genomen. Ook vertelde hij dat hij nog altijd bezig is met het opzetten van een nieuw wielerteam, maar dat dit veel werk met zich meebrengt en niet gemakkelijk is om alleen te doen. Assistent-ploegleider, zou dat iets voor mij zijn misschien? Zal Boogie eens faxen…

Om 11.50 uur, na het startschot door de burgemeester van de gemeente Rucphen, verlieten de renners het dorp. De bejaarden werden weer naar binnen gereden, de VIP-tent afgebroken en de startboog opgeborgen. Wederom was er weer een stukje wielergeschiedenis toegevoegd aan St. Willbrord. Ik denk dat het hier niet bij zal blijven…

Uitslag 2e rit: 1. Andrei Greipel (Dui) 2. Robbie McEwen (Aus) 3. Edvald Boasson Hagen (Noo) 4. Lucas Sebastian Haedo (Arg) 5. Yauheni Hutarovich (W-Rus) 6. Enrique Mata (Spa) 7. Wouter Weylandt (Bel) 8. Francesco Chicchi (Ita) 9. Allan Davis (Aus) 10. Kenny Dehaes (Bel) 13. Kenny van Hummel.
Tussenstand: 1. Svein Tuft (Can).

Over de auteur

1 reactie

  1. Isabel

    Wat een gave foto’s !! Staan er weer goed op die helden op de fiets! Kom ik wel met de spandoeken langs de lijn voor jullie wielerploeg…

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.