
51e Brabantse Pijl 13 april 2011

In 2009 en 2010 mocht de Waalse Pijl de Hankse media Hankenaar en Sportsfeer ontvangen, dit jaar had de Brabantse Pijl deze eer. Daarnaast was VUT-er Louis natuurlijk ook meegegaan om de start voor het prachtige stadhuis van Leuven te bekijken.
Met Marc was ik al eens eerder in Leuven vanwege een bezoek aan de GP Jef Scherens. In de bier-hoofdstad van Vlaanderen is het genieten. Zeker wanneer je om 10.00 uur op een doordeweekse werkdag op een zonnig terras zit met een heerlijke koffie de luxe en uitzicht op “al het moois” dat Leuven te bieden heeft. Na de koffie kwamen al snel de eerste teambussen richting het Monseigneur Ladeuzeplein in de buurt van de vertrekplaats. De renners hangen lang in de bus, voordat ze richting het startpodium gaan om de presentielijst te tekenen. Wanneer ze ontwaken, is het moment daar voor mij om de inmiddels bekende Sportsfeer-plaatjes te schieten en wat souvenirs te scoren. Verder dan foto’s van een stel dubieuze Italianen als Di Luca en Petacchi kwam ik helaas niet.
Een bezoek aan een grote wielerkoers vereist een goede voorbereiding. De avonden ervoor houd ik een flinke studie van het roadbook en de kaart van de regio. In dit geval Vlaams-Brabant. De plaatsjes Braine-Le-Chateau met de klim van de Rue de Hal en de doorkomst in Braine-L’Alleud leken me geschikt om te bezoeken.
Op de Rue de Hal zagen we Thomas de Gendt van Vancansoleil in de aanval en even later bij het tweede punt een kopgroep van zes met Mercato (Vacansoleil), Dehaes (Lotto), Lequatre (RadioShack), El Fares (Cofidis), Pasqualon (Colnago) en Bonnin (Skil). Het oranje leger van de Rabobank zat op kop van het peloton om de voorsprong onder controle te houden. Mooi om onze jongens aan het werk te zien.
Vervolgens reden we naar finish-plaats Overijse, waar nog vijf plaatselijke omlopen van 12,7 kilometer op de renners lagen te wachten. Op de omloop met vier klimmetjes reed al snel een nieuwe kopgroep weg. Hierin zaten favorieten als Philippe Gilbert (Lotto) en Bjorn Leukemans (Vacansoleil). Helaas geen Oscar Freire of Luis Leon Sanchez namens Rabo, maar Bram Tankink. Verder nog serieuze coureurs als Romain Zingle (Cofidis), Anthony Geslin (FDJ), Johnny Hoogerland (Vacansoleil) en Dries Devenyns (Quick-Step). Hoogerland was de aanstichter van de kopgroep en reeds als vanouds het hardste op kop.
Met een peloton dat niet meer terugkeerde, was het voor Brammetje niet te doen om dit “klusje” te klaren. Gilbert en Leukemans toonden zich namelijk veruit de sterksten door met het ingaan van de laatste omloop te demarreren op de Schavei (lastige helling in de laatste kilometer). In de sprint was Gilbert de snelste van de twee. Wat is die kerel sterk! Het ogenschijnlijke gemak waarmee hij wedstrijden wint is onvoorstelbaar. Hij is op dit moment zeker de beste wielrenner van Belgie. De afgelopen jaren won hij o.a. de klassiekers Parijs-Tours, Ronde van Lombardije (2x), Amstel Gold Race en blonk hij uit in de Vuelta. Zijn favoriete Luik-Bastenaken-Luik moet nog komen, maar kan hij daar wel verliezen? Ik vraag het mij af…
Uitslag: 1. Philippe Gilbert (Bel) 2. Bjorn Leukemans (Bel) 3. Anthony Geslin (Fra) 4. Johnny Hoogerland 5. Bram Tankink 6. Dries Devenyns (Bel) 7. Romain Zingle (Bel) 8. Gianni Meersman (Bel) 9. Jerome Pineau (Fra) 10. Simon Geschke (Dui).