Selecteer pagina

63e Halle-Ingooigem 23 juni 2010

63e Halle-Ingooigem 23 juni 2010

Eindelijk weer eens naar de koers! Na de Giro was ik toch in een soort van wielerloos zwart gat gevallen en dat zat me niet lekker. Om hieruit te komen ben ik samen met Hankenaar.nl Marc en mijn vader Louis naar de 63e editie van Halle-Ingooigem geweest. U zult denken Halle-Ingooigem… wat ga je daar nu zoeken? Ik kan u, beste lezer, vertellen dat dit nou juist een koers is die ik graag bezoek. In Vlaanderen leeft de wielersport namelijk 365 dagen per jaar en dat merk je. Voor de start kun je overal dichtbij komen, het parcours met de Vlaamse heuvels is zeer lastig en de sfeer bij start en finish is gezellig. Heel anders dan straks bij de Tour waar de duizenden “VIP’s” vooraan zullen staan en de echte wielerfans zullen verdringen. Kortom geef mij maar Halle-Ingooigem!

Na een rit door het zonnige België, die wederom gekenmerkt werd door veel files, kwamen we zo’n anderhalf uur voor de start aan in Halle. Een parkeerplaats was snel gevonden, zodat we op weg konden naar de start. Bij de ploegleiderswagens kwamen we Arthur van Dongen tegen. Arthur is nu ploegleider bij de beloftenploeg van Rabobank. Jarenlang was hij echter ploegleider bij WV De Jonge Renner (DJR) uit Oosterhout. Een vereniging waarbij ik zelf ook vijf jaar heb gereden. Vooral de bostrainingen van Arthur in de winter zullen me altijd bijblijven. Die waren zeer pittig. Leuk aan trainen bij de DJR was dat er altijd serieuze vedetten meededen. Renners als Servais Knaven, Jeroen Blijlevens, Tristan Hoffman of Erik Dekker konden zomaar naast je opduiken in een crossonderdeel over de zandpaden van Surea in Dorst. Ik ben nog altijd trots op mijn tweede plaats tijdens een koppelkoers die ik op mijn mountainbike samen met Servais Knaven reed. Voor ons eindigden Belgisch kampioen bij de amateurs Dennis Moons en Erik Dekker. Vond ik toen wel bijzonder, maar ik denk niet dat Servais het als een hoogtepunt in zijn carrière zal herinneren…


Arthur vertelde over zijn ervaringen bij Rabobank. Zo te horen bevalt het hem best bij de opleidingsploeg. Hij kan werken met de beste jonge talenten van ons land en bovendien is hij te vinden bij de mooiste koersen in Europa. Een mooie stap voor Arthur. Nadat we de renners van Arthur hadden uitgelegd waar het startpodium was, gingen we daar zelf ook maar eens een kijkje nemen.


Michel Wuyts presenteerde op de Grote Markt van Halle de ploegen die meededen aan deze Vlaamse heuvelkoers. Wuyts zorgde voor talrijke leuke gesprekjes met de renners. In het Vlaams, Italiaans, Frans of Engels. Alles ging hem gemakkelijk af. Er stonden met Quick Step, Omega Pharma-Lotto en Garmin slechts drie Protour ploegen aan de start. Zodoende zagen we ook eens continentale profploegen aan het werk die je niet snel tegenkomt. Naast de ploegen van Rabobank, Skil en Vacansoleil, her en der ook Nederlanders in de andere kleinere teams. Zo passeerden bijvoorbeeld Luc Hagenaars (Team Kuota), Alain van der Velde, Eric van de Meent (beide Qin Cycling Team), Tjarco Cuppens (Team Differdange), Huub Duyn (Team Netapp) op het startpodium.


Na de start stuurde Marc zijn Skoda (op zijn laatste wielerreis) door de mooie binnenlanden van de Vlaamse Ardennen richting finishplaats Ingooigem. Ik kreeg in deze omgeving meteen zin om zelf een stukje te gaan fietsen. Na een klein uurtje rijden kwamen we aan bij de Tiegemberg. De Tiegemberg ligt een aantal kilometer van Ingooigem vandaan en de renners moesten deze “Vlaamse reus” zeven maal bedwingen. Wij besloten de auto bovenop het “bergske” te parkeren en snel een terras op te zoeken. Zo had ik mijn koffie en konden mijn vader (Rodenbach) en Marc (Hoegaarden) een biertje drinken. Als de renners passeerden, schoten Marc en ik onze plaatjes van de koers. Perfect geregeld zo.


Een grote kopgroep van zo’n 24 renners kleurde de koers. Hierin zaten o.a. toppers als Philippe Gilbert, Stijn Devolder, Jurgen Vandewalle (winnaar 2009), Greg van Avermaet, Johnny Hoogerland en Bjorn Leukemans. Hoewel de formaties van Rabobank, Skil en Topsport Vlaanderen hun best deden de achterstand van het peloton goed te maken, bleef de kopgroep in een kleinere samenstelling voorop. Wij besloten na drie Tiegemberg-passages naar de finish te gaan. In Ingooigem was het gezellig druk. De cafés met terrassen stonden vol, de kermis draaide op volle toeren en er kon op verschillende plaatsen gegokt worden op de winnaar. Dit gaat dan nog ouderwets met krijt en een schoolbord. Ik zag goed gevulde geldkistjes bij de gokmagnaten.


Een 500 meter voor de finish kwamen we Marije en Toon tegen. Zij zijn grote Vacansoleil-fans en waren de dag ervoor ook al naar de koers in Ruddervoorde geweest. Mijn vader kent deze Bredanaars nog uit zijn glorietijd bij de Brabantse WielerFederatie (BWF). Na wat bijgepraat te hebben, trokken we naar de finish, want de laatste ronden waren ingegaan.

Wanneer je geld had ingezet op Jurgen Vandewalle dan had je wat kunnen verdienen. Vandewalle bleek de sterkste en won solo. Hij is de eerste renner die de koers twee jaar achtereen heeft gewonnen. Knap werk van de Quick Step-renner die ook naar de Tour de France zal gaan. Arnoud van Groen van Vancansoleil werd tweede en Van Avermaet van Omega Pharma derde.


Na de gehele huldigingsceremonie bekeken en vastgelegd te hebben, was het tijd uit Ingooigem te vertrekken. We hadden deze dag al een broodje worst op, maar nog steeds geen Vlaamse Frieten. Gelukkig kwam dat in een proper frietkot in Anzegem helemaal goed. Tradities moet je in ere houden.

Nu dus op naar Rotterdam. Op naar de grote almachtige Tour de France…

Uitslag: 1. Jurgen Vandewalle (Bel) 2. Arnoud van Groen 3. Greg van Avermaet (Bel) 4. Stijn Devolder (Bel) 5. Huub Duyn 6. Johnny Hoogerland 7. Bert Scheirlinckx (Bel) 8. Andy Capelle (Bel) 9. Philippe Gilbert (Bel) 10. Johan Coenen (Bel).

Over de auteur

2 Comments

  1. Yvette

    En jawel, wij signaleren Louis wederom met een broodje worst! Maar dit keer ook Ronald al etend op de foto 😉
    Leuke koers zo te lezen, en mooie foto’s weer.
    Ben wel benieuwd hoe het bij de Tour was?
    Liefs vanuit Sydney

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.