Selecteer pagina

71e Omloop Het Nieuwsblad 27 februari 2016

71e Omloop Het Nieuwsblad 27 februari 2016

Terwijl in het veld Sven Nijs zijn afscheidstournee voltooide en “terriër” Lars, “regenboog” Woutje en “het fenomeen” van der Poel wekelijks streden voor de hoogste podiumplaatsen, ontstond bij mij in januari onderhuids de sterke behoefte aan de Vlaamse wegklassiekers! Het geploeter in de blubber van de cyclocross raak ik na het wk altijd een klein beetje beu en dan wil ik de echte Flandriens weer aan het werk zien die dokkeren over kasseien of zich stuk rijden op een linke puist in het Vlaamse landschap.
In goed onderling overleg met wielervriend Marc kwamen we uit op een koers die we nog niet eerder bezochten, namelijk de Omloop Het Nieuwsblad. Eigenlijk Omloop Het Volk, maar deze naamgever bestaat na een fusie helaas niet meer. Een stukje wielercultuur ging hiermee verloren…

Omloop Het Nieuwsblad 2016 9 start en finish Gent

Naast Marc ging ook vader Louis mee. Hierdoor waren we in de auto voorzien van koffie en worstenbrood! Cruciaal bij een wielertrip naar België en een traditie hielden we daarmee in stand.
Allereerst trokken we richting Gent en wel naar de Emile Clauslaan. De plek waar de Omloop dit jaar van start ging en 200 kilometer verder ook zou finishen. De auto werd geparkeerd onder het Sint-Pietersplein. Op dit mooie plein is normaal het vertrek, maar vanwege de giga-kermis die er opgesteld stond, ging dat nu even niet. Tussen de botsauto’s, achtbanen en de schiettent nog even een wielerpeloton huisvesten met 23 bussen en vele teamauto’s was echt niet mogelijk.
Aan de Emile Clauslaan ligt ook het Citadelpark. Naast het Museum voor Schone Kunsten en het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst is hier ook het Gentse Kuipke te vinden. Dit oude gebouw bevat een wielerbaan met allure. Vele grote wielerhelden streden op de knusse wielerpiste. De jaarlijkse Zesdaagse in het Kuipke is een topevenement! Een aanrader om te bezoeken, wanneer het je lukt om een kaartje te scoren!

Omloop Het Nieuwsblad 2016 5 Kuipke te Gent

Lidl is tegenwoordig mede-sponsor van Etixx-Quick Step. Voordeel hiervan is dat ze een gratis ontbijt verzorgden in de buurt van de start. Verse jus d’orange en een overheerlijke chocoladecroissant smaakten prima! Vader Louis liep uiteraard meerdere keren…
Tijdens het loeren naar de teambussen en de nieuwe truitjes van de coureurs, liepen we nog een clubje Hankenaren tegen het lijf. Altijd gezellig om dorpsgenoten in het verre buitenland te ontmoeten. Oud-Rabocollega Frank was er ook. Allen fan van de koers!
Wie zagen we nog meer? Wereldkampioen Sagan, Van Avermaet, Niki, Vlaams volksheld voor het leven Boonen, talenten Benoot en Stuyven, maar ook de “Ollanders” van Lotto-Jumbo en het Roompot Oranje peloton. Een leuk weerzien met deze toprenners onder een heerlijk februari zonnetje.

Omloop Het Nieuwsblad 2016 10 Oud coureurs voor de start

Na de start ging de reis door dorpjes en smalle golvende weggetjes naar de Haaghoek. Deze straat is een twee kilometer lange op en weer af kasseienbaan gelegen tussen Sint-Kornelis-Horebeke en Zegelsem. Deze lastige hindernis moest dit jaar drie keer worden afgewerkt door de coureurs. De eerste en de laatste passage werd de Leberg er meteen achteraan gedaan. Wij besloten de koers vanaf hier de rest van de middag te volgen.
De Volvo van Marc parkeerden we in de klei naast de keien. We dronken nog een laatste beker “Louis-koffie” en begonnen onze wandeltocht naar het einde van de kasseienstrook.
We zagen twee doorkomsten met een grote kopgroep inclusief de Nederlanders Kai Reus en Brian van Goethem passeren op de Haaghoek. Het peloton telkens in gesloten formatie op een paar minuten daarachter.

2016OmlooopNieuwsblad-0842

In Zegelsem was gelukkig ook een frietkar aanwezig achter Café In Den Drijhaard! Uiteraard sloegen we hier genadeloos toe!
Na de vette hap zagen wel wat geks in Zegelsem. Namelijk een huis met een BMW in de woonkamer! We snapten er niets van. De auto leek er niet uit te kunnen. Na enig speurwerk aan de voorgevel ontdekten we dat het kozijn inclusief het muurtje eronder in zijn geheel open kon! De eigenaar zag onze nieuwsgierigheid in zijn huis en showde zijn “uitvinding”. Hij was er trots op. Dat kon je zo zien. Nu weet ik ook waarom. De beste man kreeg van de gemeente namelijk geen vergunning voor de bouw van een garage. Hij was ze echter te slim af en maakte in de woonkamer gewoon wat ruimte voor zijn auto. Of zijn vrouw er blij mee is? Dat weet ik niet. Oja, bekijk hier een filmpje van de beroemde “Garageman” van Zegelsem.

2016OmlooopNieuwsblad-0887

Bij de laatste doorkomst stonden we bovenop de Leberg. Een steil slingerweggetje gevolgd door een open akkerlandschap waar de wind vrij spel had. De koers zag er nu op 38 kilometer van de finish compleet anders uit. Een waar slagveld was het gevolg van een aanval van een aantal topfavorieten op de Taaienberg. Peter Sagan, Greg van Avermaet, Tiesj Benoot en Luke Rowe trokken bij ons voorbij met een restant van de oude kopgroep. De rest volgde in groepjes en hapten naar adem.

2016OmlooopNieuwsblad-0920

Nadat de bezemwagen bij ons gepasseerd was, daalden we de Leberg een klein stukje af en kwamen we terecht bij de vijver van de Lebergvissers! Hier volgden we de wedstrijd verder op een groot scherm, dat geregeld was door sponsor Het Nieuwsblad. Prima krantje hoor!
We zagen de kopgroep, opgejaagd door het peloton, in ongeveer dezelfde samenstelling richting Gent harken. De achtervolgers kwamen net te kort. De leiders mochten om de eerste klassieke zege van 2016 gaan sprinten!
Greg van Avermaet toonde zich op de licht oplopende Emile Clauslaan de sterkste door Peter Sagan te vloeren. Zijn zege zorgde voor een enorm gejuich rond de forelvijver! De Belgen waren blij! Marc niet, want hij hoopte op Sagan. Verder kon iedereen leven met deze aanvaller pur sang als winnaar! Wij daalden het bergje weer af en slenterden de hele Haaghoek weer af richting de auto. Een dag vol met heerlijke sport zat er op en de kop van ons wielerjaar was eraf!

Op naar nog meer moois! Nog een voorjaarsklassieker in België? De Giro-start in Nederland, Ronde van België, Ster ZLM Toer, Eneco Tour enz enz. We hebben er zin in!
En wanneer straks in oktober de bladeren vallen en de dagen weer kort zijn, heb ik vast weer zin in het crossen! Terriër, regenboog Woutje en het Fenomeen… wees maar niet bang! Alle aandacht is dan weer voor jullie…

Meer foto’s van het bezoek aan de Omloop Het Nieuwsblad staan HIER

Uitslag: 1. Greg van Avermaet (Bel) 2. Peter Sagan (Svk) 3. Tiesj Benoot (Bel) 4. Luke Rowe (Gbr) 5. Alexis Gougeard (Fra) 6. Jens Debusschere (Bel) 7. Adrien Petit (Fra) 8. Edward Theuns (Bel) 9. Jasper Stuyven (Bel) 10. Matthieu Ladagnous (Fra).

Over de auteur

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.