Selecteer pagina

75e Sluitingsprijs Putte-Kapellen 14 oktober 2008

75e Sluitingsprijs Putte-Kapellen 14 oktober 2008

De 75e uitgave van de Sluitingsprijs Putte-Kapellen was een editie om niet snel te vergeten! Het was een zware uitgave die een aanslag was voor de beenspieren en echt een koers bleek te zijn voor de mannen van “de lange adem”. Ik heb het nu niet over de wielrenners die daadwerkelijk de Sluitingsprijs hebben gereden, maar over twee dappere wielerfans uit Hank die het “rondje” hebben gelopen.

Samen met Marc, de hoofdredacteur van Hankenaar.nl, had ik besloten om niet heel voorspelbaar als de andere duizenden “wielerfans” in de kroegen rond te hangen, maar gewoon even relaxed de 14,77 kilometer af te wandelen. Lange rechte wegen door de Kempen en prachtige herfstachtige bossen kenmerkten de route. Af en toe onderbroken door gigantische villa’s, waar zeker en vast nog altijd veel grootverdienende landgenoten in wonen. Allen op de vlucht geslagen voor de Nederlandse belastingdienst.
Tijdens onze enerverende looptocht kwamen we nog meer interessante zaken tegen, zoals een rond voetbalveldje, een spandoek met Suske en Wiske bij treinstation Heide te Kalmthout, een oorlogsmonument en een frietkot met gelukkig een koel drankje!

Al lopende kwamen we bij een oud mannetje terecht, die met pet en vlag een zijweg van het parcours met zijn leven aan het bewaken was. Hij vroeg ons: “Alee mannen, witte gullie of d’n Tom Boonen d’r ôk bij is”. Natuurlijk meneer, we hebben hem zojuist zien passeren. “Echt war??, maar da is geweldig, alee hij is ’t er!!” reageerde hij. Om vervolgens ook naar de mensen aan de andere kant van de straat het goede nieuws toe te schreeuwen. “D’n Tom is ’t erbij”. Wat een grootheid is die Boonen toch. Cocaïne gebruikt of niet, deze toprenner is belangrijker dan de koning bij onze zuiderburen! Een held als Boonen hebben wij niet in Nederland was onze conclusie.

Om de twintig minuten kwam de koerskaravaan voorbij. We kregen niet bepaald een spetterend wedstrijdverloop te zien, want de Sluitingsprijs was eigenlijk in de tweede omloop al beslist. Een grote groep van 28 coureurs trok ten aanval en ze namen meteen een aardige voorsprong. In deze groep waren de ploegen van Quick Step-Innergetic (met Tom Boonen en Stijn Devolder), Skil-Shimano en Topsport Vlaanderen  sterk vertegenwoordigd. De leiders werkten goed samen en hoewel de mannen van Silence-Lotto (die alleen Glenn d’Hollander vooraan hadden) het peloton nog op sleeptouw namen, werden de leiders nooit meer serieus bedreigd. In de kop van de wedstrijd ook een aantal Nederlanders, zoals Mol, Veelers, Timmer, Rooijakkers, Dekkers, Engels, van Ruitenbeek en Berkenbosch.

Terwijl de kopgroep met het peloton op een definitieve achterstand aan de finale was begonnen, zagen wij in dat we niet meer op tijd bij de finish zouden geraken. Helemaal niet erg, het was toch veel te druk aan de meet en nu hadden we eens de kans om het voorwerk op de verwachte eindsprint met natuurlijk “Tornado” Boonen te aanschouwen. Quick Step was namelijk dusdanig sterk aanwezig, dat ze alles in het werk stelden er een sprint van te maken. Ook Topsport Vlaanderen, met de snelle Kristof Goddaert, had hetzelfde plan en voerde met Quick Step het tempo hoog op. Hierdoor waren de aanvallen van Andy Cappelle (Landbouwkrediet), Jarno van Mingeroet (Mitsubishi-Jartazi) en Glenn d’Hollander zinloos. Toch was het niet Tom Boonen, maar onze landgenoot Hans Dekkers die zijn eerste seizoenszege wist binnen te halen. Dekkers natuurlijk heel blij en Boonen, die tweede werd was boos. Hij voelde zich zwaar benadeeld door Goddaert, die hem te veel richting dranghekken stuurde. Zijn protest bij de jury haalde niets uit. Tom Veelers van Skil-Shimano kleurde het podium verder rood-wit-blauw met een derde plaats.

Het einde van een mooie wielermiddag was weer gekomen. Niet moe, maar wel met een stel versleten wandelbenen, ploften we neer bij frituur “Paula en Jul” om wat energie bij te tanken. Met heerlijke Vlaamse frieten sloten ook wij, net als de coureurs het wielerseizoen in stijl af. Het bleef daarna nog lang onrustig aan de vele bierkranen van Putte en Kapellen….

Uitslag:
1. Hans Dekkers (Misubishi-Jartazi), 2. Tom Boonen (Quick Step-Innergetic), 3. Tom Veelers (Skil-Shimano), 4. Kristof Goddaert (Topsport Vlaanderen), 5. Piet Rooijakkers (Skil-Shimano), 6. Ward Bogaert (Profel Prorace), 7. Troels Vinther (Cycle Collstrop), 8. Wouter Mol (P3 Transfer), 9. Jef Peeters (Profel Prorace), 10. Sven Renders (Topsport Vlaanderen).

Over de auteur

1 reactie

  1. De Plumkes

    wederom weer een mooi verhaal van een echte wielerliefhebber.

    Mooi geschreven ronald.

    De buurman

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.