Selecteer pagina

77e Sluitingsprijs Putte-Kapellen 12 oktober 2010

77e Sluitingsprijs Putte-Kapellen 12 oktober 2010

Het wielerseizoen is bijna klaar. In China rijdt men nog in de rondte, Lombardije is nog aan de beurt, maar daarna zet het gros van de renners toch echt een streep onder het wielerjaar 2010. Ik tel de vakantiegangers die de Amstel Curacao Race rijden dan maar even niet mee… Voor Belgie en Nederland is het traditie dat in Putte-Kapellen de laatste koerskilometers worden weggetrapt. Ook dit jaar was ik bij deze grote Sluitingsprijs aanwezig. Dit keer niet met de vakantie vierende “Hankenaar.nl” Marc, maar met mijn vader Louis.


Andere jaargangen liepen we de ronde van vijftien kilometer, maar dit keer was er een nieuwe omloop met nog twee extra kilometers. Dat trekken mijn fietsbenen niet! Daarom de “gewone” fietsen mee naar de grensstreek genomen en trappen maar! Deze actie bleek een groot succes te zijn. Willy en zijn vriend Jan uit Waspik hadden hetzelfde gedaan en trokken ook de paden op en de lanen in!


Voor de start eerst bij de kleedkamers geweest om rond te neuzen bij de wielerploegen. Mijn vader kwam oude bekenden Jan (verzorger bij Cyclingteam Jo Piels) en Cees tegen. Overigens niet voor het laatst deze dag. Een hoop sterke verhalen tussen de drie heren volgden. Over werken en vooral over het stoppen met werken, over de BWF uit de roemrijke jaren 80 enzovoort, enzovoort! Ik schoot ondertussen her en der een foto en scoorde de fotosetjes van de ploegen Willems Veranda’s en Palmans Cras. Veel onbekende namen, maar leuk voor de verzameling.


De wedstrijd stond op het punt te beginnen en samen met enkele coureurs snelden we richting de start. Hier ontdekten we Michael Boogerd in een trui van team Sky. Opvallend, maar vooral jammer dat deze fanatastische oud-renner niet bij Rabobank aan het werk is. Zo’n boegbeeld van de Nederlandse wielersport had toch de beste PR-man geweest die de Rabo’s hadden kunnen treffen! Helaas, Michael rijdt nu voor Sky…


De renners gingen om 12.30 uur van start en mijn vader en ik even later ook. Om de finish-straat uit te geraken, moesten we eerst allerlei kermisattracties, biertenten, wafelbakkers en snackkarren zien te passeren. Uiteindelijk slaagden we hierin en gingen de bocht om richting het dorpje Stabroek. Onderweg zagen we Gerry van Gerwen bij zijn Milram-bus. We stopten even en ik probeerde een setje teamfoto’s te scoren. Helaas waren die op, maar ik kreeg als troostprijs (zoals hij het noemde) het blauwe koerspetje van Milram. Ook leuk! Een kort gesprekje met meneer van Gerwen volgde. Hij heeft jammer genoeg geen sponsor kunnen vinden voor 2011. Zodoende wenste ik hem veel succes met het vinden van een sponsor voor 2012. Ik hoop dat het hem gaat lukken!


Niet veel verderop kwamen we (natuurlijk) Toon en Marije tegen. Zij zijn op bijna iedere profkoers in Belgie te vinden, dus ook in Putte-Kapellen. Na gezellig gekletst te hebben met deze wielergekke Bredanaren, reden we even later toch echt verder naar Stabroek.
Ondertussen waren de renners al een aantal keren gepasseerd en er had zich vanaf de eerste omloop een kopgroep geformeerd. De leiders waren Johnny Hoogerland, Nick Nuyens, David Boucher, Thomas de Gendt, Mitchell Docker en Rob Goris. Goris slechts korte tijd, want hij werd door de jury uit koers genomen. Hij was onsportief na een lekke band en wilde m.b.v gemotoriseerd vervoer terug aansluiten. De overgebleven vijf renners trapten een voorsprong van zo’n drie minuten bij elkaar.


Tijdens onze “ontdek je plekje-tocht” kwamen we het Fort van Stabroek tegen. Ik vond het niet spectaculair, maar heb er toch maar een fotomomentje van gemaakt. Links van de A12 zagen we in de verte de imposante kranen van de Antwerpse havens en een doortocht door het rustige Berendrecht volgde. Vervolgens verder richting de bossen van de gemeente Woensdrecht. Met het lekkere zonnige weer van deze dag was het heerlijk om rond te toeren in deze mooie omgeving. Bij het prachtige Kasteel Ravenhof hielden we halt voor wederom een rennerspassage en een sanitaire stop. Ook hier weer mensen met een biertje op een gezellig terras. We concludeerden dat er maar weinig mensen aan het werk waren op deze doordeweekse dag. Leve de verlofkaart en de vut!


We besloten het parcours af te steken en richting de bevoorrading te gaan. Daar kwamen we Cees en Jan weer tegen. Wederom een aantal mooie wielerverhalen uit de oude doos. Ik zou Sportsfeer er vol mee kunnen schrijven… Als wielrenner maak je nou eenmaal veel mee onderweg. Jan gaf ondertussen tijdens de passages de ravitailleringstasjes aan zijn renners in het peloton.
Met nog twee ronden te gaan fietsten we terug richting de finishstraat. Volgens het protocol van een geregisseerde massasprint was het peloton met het ingaan van de laatste omloop genaderd tot zo’n 40 seconden van de koplopers. Omega Pharma-Lotto deed naar mijn inziens tijdens de achtervolging het meeste werk om de dappere vluchters te achterhalen. Het werk van deze ploeg werd beloond, want hun Engelse sprinter Adam Blythe won overtuigend. De jonge Brit Blythe is op weg om een topper te worden. Wouter Weylandt en Stefan van Dijk hadden het nakijken. Vanwege de drukte heb ik geen podiumfoto meer kunnen maken. Maakt niet uit, want het dagje uit was wederom geslaagd.


Met een aantal amateurklassiekers, Waalse Pijl, Ronde van Made, Giro d’Italia, Tour de France, Halle-Ingooigem, Draai van de Kaai, Eneco Tour en deze Sluitingsprijs mag ik spreken van een super wielerjaar. Maar ook ik knijp de remmen dicht, maar dan alleen van het wegseizoen, want de zesdaagsen en de cyclocross wachten alweer op mij! Vive le velo!

Uitslag: 1. Adam Blythe (Gbr) 2. Wouter Weylandt (Bel) 3. Stefan van Dijk (Ned) 4. Wim Stroetinga (Ned) 5. Jempy Drucker (Lux) 6. Kenny Dehaes (Bel) 7. Timothy Dupont (Bel) 8. Kris Boeckmans (Bel) 9. Yoeri Havik (Ned) 10. Egidius Juodvalkis (Lit).

Over de auteur

3 Comments

 1. wiekie

  Het zijn weer mooie plaatjes van een leuke dag.Het is inderdaad een koers waar je naar toe moet gaan al is het alleen al voor de sfeer!

 2. Marc

  Het ziet eruit dat het gezellige en zonnige dag was. Ook met het nieuwe parcours is weinig mis zo aan de foto’s te zien. Ik zal er volgend jaar weer proberen gewoon bij te zijn.

  Groetjes van een Hankenaar.

 3. cees

  Gefeliciteerd met de geboorte van Seph! en mooier cadeau voor je ouders was niet te bedenken met kerst maar ook voor jou is een “broertje”wel leuk nog een gelukkig nieuwjaar toegewenst en doe de groetjes en felicitaties aan je blije ouders.
  gr.cees

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.