Selecteer pagina

79e Gent-Wevelgem 26 maart 2017

79e Gent-Wevelgem 26 maart 2017

Zondag 26 maart beleefden Jan-Willem, Marc, Sjoerd en ik een topdag bij Gent-Wevelgem. Als wielerfanaten hebben we elkaar in 2016 opgezocht om onder de naam van “Ballerini” wielergerelateerde activiteiten te organiseren. Zo keken we al samen naar het WK veldrijden in Tapperij Huis ten Bos in Geertruidenberg, gingen naar een matig wielercafé, organiseerden zelf een top-wielercafé en er werd een tripje georganiseerd naar de cross in Overijse. Helaas kon ik bij die laatste uitstap niet aanwezig zijn, maar het was zeker een geslaagde dag begreep ik. De trip naar Gent-Wevelgem kun je niet afdoen met alleen het woordje “geslaagd”, want deze dag was een Sportsfeer-beleving in het kwadraat wat ons betreft!

Het plan om naar Gent-Wevelgem te gaan stond al een tijdje in onze agenda’s. We zouden de start bezoeken in Deinze en daarna het parcours afsteken of meteen naar de Kemmelberg gaan. De bekendste hindernis in deze koers over 249 kilometer. Ook de Baneberg was nog heel kort een optie. Uiteindelijk liep het allemaal anders na een telefoontje…
De ploegleiding van Team Sunweb had de mannen van Ballerini namelijk nodig! Hierdoor gooiden wij onze plannen meteen om, want deze kreet voor hulp konden we niet weigeren. Onze nieuwe invulling van de dag werd: bidons aanreiken aan de coureurs van Team Sunweb en bij een lekke band zelfs een reservewiel steken. Standplaats: top Kemmelberg! Hieronder het relaas van onze enerverende dag “in Flanders Fields”.

Omdat de klok deze nacht een uur vooruit was gezet, hadden we per persoon drie wekkers gezet om op tijd wakker te worden. Wonder boven wonder stonden Marc en ik keurig om 7.30 uur in Geertruidenberg bij Jan-Willem op de stoep. We pikten Sjoerd op in Raamsdonksveer en stelden de navigatie in op Nazareth. We moesten ons melden bij een van der Valk hotel pal aan de E17. Daar logeerden de renners, staf en mecaniciens van Team Sunweb. Het hotel was makkelijk te vinden en in de lobby kwamen we al snel ploegleiders Arthur van Dongen en Rudi Kemna tegen. Arthur gaf ons een rondleiding door de prachtige teambus. We zagen stoelen van leer (dat verdienen de renners ook), een keuken, een ruime douche en achterin ruimte voor alle tassen met wielerkleding en helmen. Op de buitenkant van de bus staan alle Twitter-accounts van de renners. Ik stelde voor om @Sportsfeer hier ook een plaatsje tussen te gunnen. Gaan ze bespreken bij Team Sunweb.

Na de bus gingen we naar de truck met al het materiaal. We kregen twee sets wielen, zestien bidons, vier keycords met “TEAM” erop, twee jasjes om herkenbaar te zijn voor de renners, stickers voor op de auto (zo konden we gaan en staan waar we wilden) en vier lunchpakketten inclusief “Sunweb-klakskes” (koerspetjes).  Super geregeld allemaal! Ook kregen we nog wat laatste instructies. Zo moesten we in de box tussen de andere teams knokken voor onze plek, zodat we goed de bidons of wielen konden aanbieden. Dat was wel aan ons besteed. Ook wij gaan niet opzij!

Met Jan-Willem en Sjoerd op de achterbank ingepakt tussen de wielen gingen we naar de start in Deinze! Daar aangekomen parkeerden we de auto, dankzij die handige stickers, dichtbij de start en konden we ons vertrouwde programma afwerken. Dat betekent koffiedrinken, beetje gluren bij de teambussen, de nieuwe tenues van de renners bestuderen en proberen een souvenir te scoren.
Net als vorig jaar bij de Omloop Het Nieuwsblad maakten we gebruik van een gratis ontbijt bij de Lidl-kraam. Smaakte best! Vervolgens gingen we richting het podium op de Markt. Hier werden door Michel Wuyts de ploegen voorgesteld. Terwijl mijn reisgenoten voor het podium stonden, ging ik aan de achterkant rondsnuffelen. Hier verzamelden de toppers van de voorjaarskoersen zich één voor één. Boonen (bezig aan zijn laatste koersen), Tony Martin, Kristoff, van Avermaet en uiteraard de man met de regenboogtrui Peter Sagan. De wereldkampioen is niet alleen een groot kampioen op de fiets, maar ook daarnaast. Hij neemt ruim de tijd voor zijn jonge fans. Hij geeft ze allemaal een handtekening en dat is mooi om te zien. Oja, hij heeft ook in een wielerboekje van mij getekend. Vind ik leuk…

Na de start drukte Marc de neus van zijn blauwe Volvo tussen de optocht aan teambussen die richting Wevelgem moesten. Wij niet. Wij hadden de taak om met al ons materiaal van Team Sunweb “de Kemmel” te bedwingen. Onze sticker met de “W” erop zou ons een plekje dichtbij de top van de steile kasseienklim moeten opleveren. Ter plaatse was daar bij de aanwezig Rijkswachten en seingevers toch wat discussie over. Na wat omwegen rond de beruchte klim kwamen we in een weiland naast een feesttent terecht. Ook prima. Om wat krachten op te doen, nuttigden we eerst onze lunchpakketten voordat we door een akker steil naar boven liepen. We passeerden een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de Slag om de Kemmelberg in WO I (1918) en vonden onze plaats waar we later in de middag aan het werk moesten en onze slag moesten slaan. Gent-Wevelgem werd dit jaar verreden als een eerbetoon aan WO I. Het parcours loopt grotendeels door het oorlogsgebied van 100 jaar geleden.

Voordat het profpeloton zou passeren reden eerst de dames en de U23-renners twee keer over de Kemmelberg. Er waren deze dag namelijk zeven koersen in het gebied! Dit vereist de nodige afstemming met draaiboeken, tijdschema’s en routekaarten en dat verliep helemaal goed. Door de passages van deze categorieën ging de tijd snel. Op het grote scherm voor restaurant Belvedère stond Sporza aan en zo zagen we na de Formule-1 dat de koers eraan kwam. We stelden ons op in het speciale vak tussen de andere verzorgers. Jan-Willem en Sjoerd met de bidons, Marc met zijn camera om onze acties vast te leggen en ik met de reservewielen. Alsof we het al jaren deden verliep de actie zeer soepel. Niklas, Mike, Ramon, Michael, Soren Kragh, Roy, Zico en Bert kregen keurig hun bidon aangereikt. Een lekke band was er gelukkig niet, dus de mannen konden door! Na de passage keerden we terug naar het grote scherm en keken weer een stukje koers met prachtige beelden van de passage over de Plugstreets. Ik ben een groot fan van onverharde wegen in de koers!

Na een biertje, cola en een plaspauze gingen we weer op onze post staan. Nu kwamen de renners via de andere kant de Kemmel opgereden. Jan-Willem gaf mij zijn Sunweb-jasje en dit keer ging ik samen met Sjoerd bidons aanreiken. Precies voor de camera stelde ik me op, zodat de fans thuis in Hank ook mee konden genieten van mijn acties.
Even later knalden Van Avermaet en Sagan voorbij. Kippenvel! Prachtig om de inspanningen en het afzien van deze toprenners van zo dichtbij mee te mogen maken. Rijen dik stonden de fans achter het hek en wij mochten dit keer op de weg staan om de renners te helpen. Soren Kragh Andersen en Michael Matthews zaten van “onze ploeg” kort achter Van Avermaet en Sagan  en dat was prima. Soren Kragh reikte ik nog een bidon aan en daar was ik trots op! Een paar kilometer verder kwam hij in de beslissende kopgroep terecht. Ik hoop een beetje dankzij een slokje van mijn aangereikte dorstlesser… Schitterend om een dag echt deel uit te maken van zo’n grote ploeg en zo’n mooie koers!

Nadat de laatste renner gepasseerd was, werden we bestormd door de fans. Die claimden onze bidons. Een oude man dook op het tasje van Sjoerd en zijn laatste twee kruiken en weg waren ze. Sjoerd had gewoon geen kans! Hij verloor zijn “Slag om de Kemmelberg”. Vier bidons wisten we als souvenir veilig te stellen en ik gaf een kind die nergens om vroeg er ook één. Veel leuker dan die kerel die spullen wegpakt voordat we kleine kinderen iets konden geven. Vervolgens wilden mensen onze petjes ook nog hebben. Grappig om mee te maken!

Wij keerden wederom terug naar het scherm om de koers af te kijken. Mensen keken nog even boos naar ons toen Arthur in de koers Soren Kragh uit de wind hield met zijn “Sunweb-Mini“, maar we werden ondanks wat boe-geroep niet aangevallen. We zagen ook Terpstra ruziën met Sagan en zo kon Van Avermaet op weg naar de winst! Nadat Greg zijn handen in de lucht gooide, hingen die van ons in een bak friet. De vette bekroning op een prachtige dag!

Met onze wielen en de laatste vier bidons liepen we een laatste keer de berg af naar de auto en genoten van de stilte en het prachtige uitzicht richting de Franse grens. De Slag om de Kemmelberg was geleverd en als winnaars daalden we af! Dank aan Team Sunweb dat we dit mochten doen en de mannen van Ballerini staan zeker klaar om in de toekomst zich nogmaals in te zetten! We weten nu hoe het moet.

Foto’s: Klik hier voor mijn foto’s en hier op de mooie foto’s van Marc “Hankenaar” Bouwens.

Uitslagen:
Profs: 1. Greg van Avermaet (Bel) 2. Jens Keukeleire (Bel) 3. Peter Sagan (Svk) 4. Niki Terpstra 5. John Degenkolb (Dui) 6. Tom Boonen (Bel) 7. Jens Debusschere (Bel) 8. Michael Matthews (Aus) 9. Fernando Gaviria Rendon (Col) 10. Sascha Modolo (Ita).

U23: 1. Jacob Hennessy (Gbr) 2. Ian Garrison (USA) 3. Rasmus Fossum Tiller (Noo) 4. Simon Sellier (Fra) 5. Hartthijs de Vries 6. Andreas Lorentz Kron (Den) 7. Simon Guglielmi (Fra) 8. Ole Forfang (Noo) 9. Franklin Six (Bel) 10. Patrick Müller (Zwi).

Vrouwen: 1. Lotta Lepistö (Fin) 2. Jolien D’Hoore (Bel) 3. Coryn Rivera (USA) 4. Marta Bastianelli (Ita) 5. Lisa Brennauer (Dui) 6. Maria Giulia Confalonieri (Ita) 7. Alice Barnes (Gbr) 8. Chantal Blaak 9. Elena Cecchini (Ita) 10. Sheyla Gutierrez Ruiz (Spa).

Over de auteur

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.