Selecteer pagina

96e Stadsprijs Geraardsbergen 28 augustus 2013

96e Stadsprijs Geraardsbergen 28 augustus 2013

Hankenaar.nl Marc en ik zochten dit jaar naar een koers in België die voor ons het juiste gevoel van wielerbeleving geeft. Na enig speurwerk op de wielerkalender vond ik de 96e Stadsprijs van Geraardsbergen oftewel de oudste kermiskoers van België. Bij het bekijken van de website ging mijn wielerhart al sneller kloppen. Een koers in het hart van de Vlaamse Ardennen, waar de renners nog individueel inschrijven, de Rodania-wagen voorop rijdt, “pinten” drinkende mensen op volle terrasen en waar de eindstreep getrokken is bovenaan een kasseienklim op de Vesten. Hier moesten we eens heen om koers te kijken en foto’s te maken. Zodoende reden we op woensdag 28 augustus twee uurtjes Vlaanderen in om dit nostalgische pronkstuk uit de wielersport te bezoeken. Rijan ging ook mee, want die wilde graag een leuke fotoserie maken en die is zeker gelukt. Kan niet anders in zo’n inspirerende omgeving als Geraardsbergen. Kijk maar hier voor het resultaat van haar werk!

Stadsprijs Geraardsbergen 28 augustus 2013 Kapelmuur

Na een soepele autorit in de nieuwe bolide van Marc kwamen we aan bij Taverne-Restaurant Oudenberghof te Geraardsbergen. Marc had die lokatie in zijn voorbereiding op deze dag gevonden. De Taverne ligt namelijk aan de “andere kant” van een monument uit de Vlaamse wielergeschiedenis, namelijk de Muur van Geraardsbergen! Bovendien kun je er (gratis) parkeren op een redelijke afstand van het parcours.
Na een lekkere bak koffie op het terras liepen we via een bospaadje en langs een weiland zo de Kapelmuur op. De plaats waar Cancellara en andere krachtpatsers de tegenstand in ” de Ronde” in de vernieling reed. Op deze plaats begonnen we onze fotosessie om even later via de Muur af te dalen naar de start van de wedstrijd. De Muur is een museum op zich. Zo bekend van de vele keren dat de Ronde van Vlaanderen en andere koersen er overheen trokken. Er hangen ook verschillende plaquettes met info over ” Vlaanderens mooiste”. Leuk om te bekijken allemaal.

Stadsprijs Geraardsbergen 28 augustus 2013 doorkomst Geraardsbergen 1

Na de afdaling richting Vesten kwamen we aan bij de start. Vacansoleil, Accent Jobs en veel kleinere ploegen stonden er met hun teamwagens. Ook hier weer heel wat foto’s gemaakt. Om 13.30 uur was het vertrek. Niet minder dan 256 deelnemers hadden zich ingeschreven! Waar zie je zoiets? Deze grote groep moest zeventien ronden afleggen om zo na 168 kilometer te sprinten om de zege.
Wij besloten de ronde een keer af te leggen, maar dan te voet uiteraard! Dit deden we nadat we eerst de energievoorraad op acceptabel niveau hadden gebracht met friet, broodje hamburger en Cola! Niets stond een mooie tocht door het Vlaamse land vervolgens in de weg. We liepen met een temparatuur van zo’n 24 graden (ik heel dom in lange broek) over een spoorbrug Geraardsbergen uit en liepen een paar kilometer lang over de Oudenaardsestraat om daarna via een smaller landweggetje in het rustieke Goeferdingen te belanden. We passeerden het supporterslokaal van Robbie McEwen en stapten lekker door terug naar Geraardsbergen. Weer over een andere spoorbrug en zo langs de kermis richting centrum. In volle inspanning pakten we nog even de slotklim mee en waren precies op tijd om een ronde later de aankomst mee te maken. De supportersclan van Bobbie Traksel en Wouter Mol oftewel Toon en Marije uit Breda kwamen we daar ook weer eens tegen. We waren dus niet de enige regionale fanatiekelingen ter plaatse.

Stadsprijs Geraardsbergen 28 augustus 2013 achterkant peloton 2

De wedstrijd werd lange tijd bepaald door een kopgroep met als bekendste renner Bjorn Leukemans. Alles kwam echter samen en zeer verrassend spurtte Elite zonder contract Nicolas Vereecken onder toeziend oog van een massa publiek (echt rijen dik) naar de overwinning. Hij deed dit in een massasprint. Erg knap van deze jonge kerel. Bert de Backer van Argos-Shimano en Nederlands toptalent van De Rijke-Shanks Dylan Groenewegen vulden verder het podium. Terwijl dit drietal werd gehuldigd hadden wij dringend behoefte aan vers schepijs. De suikerspiegel moest flink de lucht in, want wij moesten de Muur nog terug over om weer bij de auto te geraken. Ook dit lukte vlotjes, al was de ongelofelijk steile trap behoorlijk pittig. Al met al haalden we de finish en mogen we terug kijken op een geweldige wielerdag! Omdat Hankenaar.nl precies tijdens de GP Jef Scherens met vakantie is, rest nu alleen nog de kermiskoers van Putte-Kapellen en het seizoen zit erop. Dan moeten we al dit moois weer een winter lang missen, maar geen nood, dan kunnen we weer naar de blubber in voor de cross! Wat is het leven als wielerfan toch mooi!

Uitslag: 1. Nicolas Vereecken (Bel) 2. Bert de Backer (Bel) 3. Dylan Groenewegen 4. Bjorn Leukemans (Bel) 5. Tom van Asbroeck (Bel) 6. Wesley Kreder 7. Daniel Barry (NZL) 8. Yu Takenouchi (Jap) 9. Zico Waeytens (Bel) 10. Kevyn Ista (Bel).

Over de auteur

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.