Selecteer pagina

Baloise Ronde van België Beveren 26 mei 2017

Baloise Ronde van België Beveren 26 mei 2017

Terwijl Tom Dumoulin op heroïsche wijze in de Dolomieten op weg was naar een geweldige Giro-overwinning, trok ik met Marc en mijn vader op vrijdag 26 mei naar Beveren om aldaar de tijdrit van de Baloise Belgium Tour te bekijken oftewel de Ronde van België! De laatste jaren bekeken we telkens een etappe. Iedere keer proberen we dan bij de keuze van de rit een nieuwe plaats in België te ontdekken. Omdat we alleen maar op de vrijdag konden, kwamen we uit in Beveren. Deze stad hadden we echter in 2013 al afgevinkt, maar we kwamen daar graag weer eens terug. Overigens behaalde Tom Dumoulin destijds in 2013 (ook een tijdrit) een tweede plaats achter Tony Martin. Terwijl “onze Tom” nu zwoegde in het roze, was “der Pantzerwagen” er wel gewoon weer bij in Beveren. In de regenboogtrui bovendien!

Eigenlijk was het een te warme dag om koers te kijken, maar het blijft koers. Heb je eenmaal het plan om te gaan, dan ga je natuurlijk. Ongeveer in dezelfde straat als in 2013, dropten we de auto en trokken naar de teambussen. Al snel kwamen we daar Damiano Cunego tegen. Een grootheid op de fiets, die nu rijdt voor het kleine Italiaans-Japans “ploegske” van Nippo Vini Fantani. Terwijl Dumoulin dit jaar zijn eerste Giro won, deed Cunego dit dertien jaar geleden al in 2004 op 22-jarige leeftijd. Hij heeft met de jongerentrui in de Tour van 2006,  Il lombardia (3x), Amstel Gold Race en etappes in Giro en Vuelta een indrukwekkende erelijst bij elkaar gefietst. Dit jaar gaat hij 36 worden en hij is aan zijn laatste koersjaren bezig. Althans, daar ga ik vanuit. Opvallend dat zo’n groot kampioen zo onopvallend zijn warming-up kan doen, zonder dat hysterische wielerfans rond de bus van het team hangen en belachelijke “selfies” willen maken met hem. Zijn glorydays zijn duidelijk over. Voor de ware wielerfan zal Damiano toch voor altijd een kampioen blijven! Al is dat nu als peloton vulling.

Terug naar de tijdrit. We besloten een deel van het parcours af te struinen. Marc deed dat wel met zware benen, want die had de dag ervoor gewoon even 80 kilometer gewandeld in de Kennedymars. Groot respect voor Hankenaar.nl ! Het eerste deel van onze wandeling zagen we de renners twee keer passeren. Vader Louis wilde graag wat eten en drinken, maar hoe verder we wegliepen van het centrum hoe groter zijn dorst en hoe minder zicht op drank en voeding. Opeens doemde echter op het einde van de Piet Stautstaat als een oase in een woestijn café “De Nieuwe Zwingelmolen” op! Mijn vader was blij, want we konden onze dorst lessen. Met koele drankjes in de hand zagen we op televisie de man in het roze zwoegen. Ondertussen raasden de tijdrijders in de Ronde van België aan de voordeur van het café voorbij!

Na de drankjes liepen we weer terug richting de finish, want de vette hap hadden we nog niet gevonden. Ook dat kwam goed en zo waren we klaar om de klassementsrenners aan het werk te zien. Wout van Aert, Philippe Gilbert, Tony Martin, dat soort volk! Daar waren we benieuwd naar! Deze klasbakken deden er alles aan om de tijdrit te winnen, maar er stond deze dag geen maat op Matthias Brändle van Trek-Segafredo. Deze ex-houder van het werelduurrecord zagen we ook al eens de tijdrit in Bornem winnen. Vandaag dus opnieuw winst voor Matthias. En oja, Damiano Cunego einigde als 138e… Niet zijn beste dag vermoed ik zo.

Nadat Gilbert als laatste starter ook over de streep was gebold, was het tijd om weer terug naar huis te gaan. Zonder files lukte dat vlot. Volgend jaar gaan we zeker weer naar de Ronde van België. We vinden dan vast weer wél een uithoek bij onze zuiderburen waar we nog nooit zijn geweest. Benieuwd welke Giro-held we dan weer tegenkomen.

Meer van mijn Sportsfeer-foto’s staan hier.

Uitslag: Matthias Brändle (Oos) 2. Tony Martin (Dui) 3. Wout van Aert (Bel) 4. Sylvain Chavanel (Fra) 5. Remi Cavagna (Fra) 6. Lasse Norman Hansen (Den) 7. Yves Lampaert (Bel) 8. Anthony Turgis (Fra) 9. Jens Keukeleire (Bel) 10. Simon Spilak (Slo).
Eindklassement: 1. Jens Keukeleire (Bel) 2. Remi Cavagna (Fra) 3. Tony Martin (Dui)

Over de auteur

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.