Selecteer pagina

Baloise Ronde van België Verviers 28 mei 2016

Baloise Ronde van België Verviers 28 mei 2016

Zoals ook de afgelopen jaren zijn Marc en ik samen met mijn vader op bezoek geweest bij de Ronde van België. Telkens kiezen we weer een nieuw stukje grondgebied bij onze Zuiderburen om ons favoriete wielerland te verkennen. Dit jaar had Wallonië de eer ons te mogen ontvangen. De start was namelijk op het Place du Martyr te Verviers. Het werd weer een gezellige dag, maar de afloop was wel heel triest en deed ons nog extra beseffen hoeveel gevaar er schuilt in een wielerkoers…

Ronde v Belgie 2016 2 start Verviers

De wekker moesten we al vroeg zetten, want ik wilde als organisator/planner van deze uitstap op tijd in Verviers zijn. De start was namelijk al om 10.30 uur. Door de week is er geen doorkomen aan op de Belgische wegen, maar nu was het zaterdag en de kilometers over de snelweg in België waren gelukkig beperkt. Na Maastricht is het namelijk niet ver meer naar Verviers. Opvallend toch de staat van de Waalse snelwegen. Diepe groeven zitten in het asfalt en hele vlakken waar ooit asfalt lag, zijn verdwenen of lelijk opgevuld. Een ware hindernisbaan om in Verviers te geraken.

Ronde v Belgie 2016 18 Quinten Hermans

Aldaar ter plaatse vonden we al snel een parkeerplaats en wandelden richting de start. Wat meteen opviel was de aanwezigheid van een aantal militairen met zwaar geschut en redelijk veel politie. Allemaal nodig om het gevoel van veiligheid te geven bij evenementen na de trieste gebeurtenissen in Brussel dit jaar. Ook in Verviers waren er arrestaties. We namen dus een geweldig risico deze dag met dit bezoek, maar bikkels als we zijn lieten we ons niet afschrikken. De koers is namelijk van ons!

We gingen weer eens rondsnuffelen bij de teambussen. Ik opende de jacht op setjes fotokaarten van de wielerteams. Een redelijk succesvolle actie deze dag. Ik scoorde de ploegen van IAM, 3M, TREK-Segrafredo en Direct Energy. Leuk weer voor de verzameling.
We kwamen bij de bus van Giant-Alpecin Arthur van Dongen tegen. Dit jaar begonnen bij de ploeg van helden als Degenkolb en Dumoulin. Arthur kennen we al heel lang van wv De Jonge Renner. Via deze vereniging, de ploeg van Marianne Vos en het Rabobank Development Team heeft Arthur een geweldige stap gemaakt naar de World Tour. We hadden een leuk gesprek over zijn ervaringen en programma bij het team. Goed bezig die Arthur!

Ronde v Belgie 2016 21 Tiesj Benoot

Na de start van de etappe vertrokken we uit Verviers richting de Chemin du Bois du Loup. Een pittige klim door een bos en langs groene weides in de buurt van Malmedy. We spraken daar nog met een groepje Lierse SK-fans. Aardige gasten. Ze waren nog altijd fan van ex-Lierse speler en Willem II-icoon Arjan Swinkels. Heel toevallig en best wel gek ook, waren ze in 2011 naar Veendam-Willem II geweest. Samen bekeken we even mijn website, want daar was ik ook bij!

Ronde v Belgie 2016 28b Kopgroep Cote Bois du Loup

Even later passeerde de kopgroep met onder andere Jack Bauer, Tony Martin en Rob Ruijgh. Een paar minuten daarna volgde het peloton met de mannen van IAM op kop in dienst van leider Dries Devenyns.
Volgende doel van deze dag was de doorkomst op de fameuze “La Redoute”! Bekend van Luik-Bastenaken-Luik. Langs het circuit van Francorchamps, door Spa en over de Cote du Maquisard reden we naar Sougné-Remouchamps. Na wat niet te volgen Frans gebrabbel van een Waals agentje, parkeerden we de auto aan de voet van de Redoute. We besloten deze “cote” te bedwingen. Een feest der herkenning voor mij. Hier speelden Michele Bartoli en Frank Vandenbroucke in 1999 een potje blufpoker door met hun krachten te smijten. VDB was uiteindelijk de baas. Mooie beelden nog altijd!

Ronde v Belgie 2016 33 IAM cycling op kop Cote Bois du Loup

Na een stukje wandelen raakten we in gesprek met Belgische wielerfans. Via Twitter lazen we namelijk dat er een ernstige valpartij had plaatsgevonden. Een grote groep renners was gevallen dankzij twee motoren die tegen elkaar gebotst waren en in het peloton terecht waren gekomen. De koers werd geneutraliseerd en later zelfs geannuleerd. Alle ambulances waren uit koers en de impact van de val was voor veel coureurs te heftig om door te rijden. Grootste slachtoffer was Stig Broeckx van Lotto-Soudal. Een week na de val wordt hij nog altijd in coma gehouden. Stig was net terug van een zware val met fikse blessures dankzij een botsing met een motor in Kuurne-Brussel-Kuurne en nu overkwam hem dit. Twee hersenbloedingen door een nieuwe val. Erg triest. Voor ons hield de wielerdag ook spontaan op. We gingen naar huis.

Een uitslag heb ik dit keer niet als afsluiting van het verslag. De strijd om deze rit te winnen, wordt namelijk nog geleverd door één man, Stig Broeckx.

Kom op Stig! Je kunt het…

Meer foto’s van het bezoek aan de Ronde van België staan HIER!

Foto van Stig (rode trui van Lotto-Soudal) tussen de mannen van BORA zo’n 20 kilometer voor de val:

Ronde v Belgie 2016 37 BORA renners Cote Bois du Loup

Over de auteur

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.