Selecteer pagina

Bezoek wielermusea België 24 juli 2007

Bezoek wielermusea België 24 juli 2007

Al 2,5 week lig ik op de bank Tour de France te kijken, maar wat doe je wanneer er plots een rustdag is? Wanneer je niets doet, val je in een zwart gat… Een gevoel van leegte komt over je heen… Om dit gevoel nog even uit te stellen tot de eerste maandag na de slotetappe naar Parijs moet je op zo’n rustdag iets gaan ondernemen!
Ik heb dit opgelost door naar België af te reizen om met mijn vriendin aldaar twee musea te bezoeken. En dan bedoel ik niet musea met schilderkunst aan de muur, maar musea met nostalgische wielerspullen uit lang vervlogen tijden. Wollen koerstruien van nationaal- en wereldkampioenen, trofeeën, fietsen van vroeger en recent, prachtige zwart-wit foto’s, materiaalwagens enz enz.

Allereerst zijn we naar Roeselare gegaan om daar het Nationaal Wielermuseum te bezoeken. In dit wielermuseum is een levend museumstuk werkzaam. Hier werkt namelijk Freddy Maertens! Een groot wielerkampioen uit het verleden. In de jaren 70 en begin jaren 80 behaalde hij zijn successen. Wat hij dan zoal gewonnen heeft? De Ronde van Spanje 1977 met 13 etappes, twee maal het WK op de weg, Tour de France etappes en groene truien, Nationaal kampioenschappen van België, klassiekers als Gent-Wevelgem, Amstel Gold Race, Parijs-Tours, Parijs-Brussel, Omloop het Volk, kleinere rittenkoersen met etappes en zo kan ik nog wel even verder gaan. Kortom een groot renner met zo’n 225 profzeges op zijn naam! Freddy Maertens, die na zijn tijd als beroepsrenner privé een moeilijke tijd doormaakte. Hij is er gelukkig inmiddels weer bovenop gekomen en je merkt aan hem dat hij het super vindt in het museum te kunnen werken. We kochten bij hem ook een kaartje en kregen uitleg over het museum. In de entree van het museumgebouw krijg je al meteen mooi wielerspul te zien, zoals de fietsen van Armstrong en Ullrich, truien en prijzen van Museeuw, Bettini en vooral Tommeke Boonen! Freddy was de kersverse groene trui van Tom zelf in de Tour gaan ophalen en samen met de trofee van zijn eerste Tourrit lag deze al te schitteren in een glazen vitrine.

In het museum is beneden een historisch overzicht te zien van de ontwikkeling van de fiets. Mooie dat oude materiaal. Ik zou constant op de straat hebben gelegen als ik op die monsters had moeten rijden. Verder was er in het museum een thema tentoonstelling over een roemrijke wielerploeg uit de Belgische wielerhistorie; Flandria. Prachtig al die rood/witte truien en herinneringen van deze ploeg die we te zien kregen. Onlangs is er ook een boek verschenen van de Flandria ploeg. Omdat Freddy hiervoor gefietst heeft, heb ik hem gevraagd een foto van hem in het boek te signeren. Geen probleem voor Freddy! Daarna wilde hij natuurlijk ook nog met mij op de foto, hij herkende mij natuurlijk ook van mijn presaties op het stalen ros…

Na een hand van Freddy en een afsluitend gesprekje zwaaide hij ons uit en zijn we richting Oudenaarde vertrokken. Hier bezochten we het museum “Centrum Ronde van Vlaanderen“. Dit museum is anders van opzet dan het Wielermuseum. Het museum in Oudenaarde is veel meer een mutimedia gebeuren. Bij de kassa kun je kiezen voor een “Flandrien”. Deze “Flandrien” leidt je met zijn persoonlijke verhaal d.m.v. van zijn gewonnen Ronde van Vlaanderen door het museum. We kozen voor Briek Schotte en Eric Vanderaerden. Het toegangskaartje bevat een BAR-code, die je bij allerlei schermen in het museum kunt laten scannen. Vervolgens wordt het verhaal van de renner getoond. Ook worden er allerlei vragen gesteld waarin je kennis wordt getest over “de Ronde”.

Voordat je het museum binnen treed krijg je een prachtige sfeerfilm te zien van de Ronde van Vlaanderen op drie megaschermen.
In het museum kun je ervaren hoe het is om over kasseien te rijden. Leuk is bovendien een rit op de fiets tegen de “Oude Kwaremont”. Je neemt het tijdens de klim op tegen Peter van Petegem, die op een scherm met je mee rijdt.
Wanneer je dit allemaal goed doorstaat onderga je een huldiging op het podium. Ik had het zo goed gedaan, dat ik naast Van Petegem, ook Boonen voor wist te blijven.

Verder was er nog de thema tentoonstelling “L’Ambiance du Tour de France”, die zich vooral concentreerde in de Brasserie “de Flandrien”. Vitrines vol met Tour de France historie, truien en foto’s aan de muur.
Na ook weer al dit moois aanschouwd te hebben vertrokken we weer richting Gent en Antwerpen om zo weer met extra wielerkennis op zak naar Hank terug te keren!

Over de auteur

4 Comments

  1. Gerard

    Hoi Ronald,

    Ik mis in het hele verhaal wel een foto van een een aardig rennertje die in een trui van Molteni rondreed……!!! Overigens weer een mooi verslag.

    Gr. Gerard.

  2. Akkiesson

    Hey Ronald,

    weer een prachtig staaltje journalistiek! Mooi foto’s, alleen jammer dat ik ook iets mis hier; waar was voetbalvriend Izaxc3xa4k?!

    Gr. Akkiesson

  3. Robert

    Hoi Ronald, ik sluit me aan bij de vorige reacties: wederom een leuk verslag. En natuurlijk mooi meegenomen dat Freddy zich jouw gloriedagen nog herinnerde. Je hebt zeker nog een van jouw wielershirts achtergelaten in het museum 🙂

  4. Yvette

    Dag stoomboot,
    Je hebt er weer een mooi verhaaltje van gemaakt, en het is een toffe foto!
    Liefs en de groetjes aan m’n zus

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.