Selecteer pagina

Draai van de Kaai Roosendaal 4 augustus 2008

Draai van de Kaai Roosendaal 4 augustus 2008

Voor de 29e maal is in Roosendaal, de inmiddels beroemde, “Draai van de Kaai” verreden. De Draai hoort bij de serie criteriums die na de Tour de France worden verreden. De criteriums draaien niet alleen om het wielrennen, maar ook om bier, een vette hap en artiesten op een groot podium. Altijd een gezonde Sportsfeer!


Als “kleine Ronald” ging ik in de jaren 80 met mijn vader al naar Roosendaal om te kijken naar de vedetten die de Tour hadden gereden. Gewapend met mijn plakboek, dat ik keurig had gemaakt in de drie weken durende Tour, stond ik bij de start te wachten op mijn helden. Handig van dat grote plakboek was, dat ik andere jongens en meisjes makkelijk kon verslaan in de strijd om een handtekening. Die prutsers met hun kleine handtekeningenschriftjes… Ik hield mijn grote plakboek zo over de schriftjes heen en de handtekening was van mij! Guido Bontempi, Pedro Delgado, Greg Lemond, Laurent Fignon, Urs Zimmerman (wie kent hem nog), Erik Breukink, Rooks & Theunissen, Raul Alcala, Stephen Roche enz enz. Ze tekenden allemaal! Naast handtekeningen vragen, werden we later ook nog zeer bedreven in het in beeld verschijnen bij Studio Sport. Met we bedoel ik: Willem II-vriend Gijsbert en ik. Mart Smeets gewapend met camera interviewde Fignon bij de kleedkamers, maar onze hoofden vulden ’s avonds met Fignon het beeld! We kregen zelfs een keer een “donder nou eens op” naar ons hoofd. Heerlijk!  Heden ten dage vraag ik natuurlijk als volwassen kerel geen handtekeningen meer, maar maak ik foto’s voor mijn weblog. Het respect voor de Tourhelden zal er bij mij altijd blijven inzitten….


Leuk aan deze Draai van de Kaai was, dat er ook een Hankenaar in koers was (tegenwoordig is hij woonachtig in Tilburg). Marvin van der Pluijm reed namelijk keurig zijn wedstrijd met mannen als Danilo Di Luca, bollenwinnaar Berhard Kohl, Steven de Jongh, Thomas Dekker en de andere Raboboys!
Deze Draai van de Kaai heb ik bezocht met mijn vriendin, schoonouders en hondje Sofie. Allemaal fan van wielrennen kijken! We hadden de klapstoeltjes opgesteld bij de materiaalpost. Tijdens de koers hadden heel wat renners materiaalpech, althans zo leek het. De enige reden om de “fietsenmaker” te bezoeken was een geheime plasplaats tegen een Heras-hekwerk achter de post! Ook het plasje van Di Luca kwam er terecht!


Van de profcriteriums wordt gezegd dat vooraf de winnaar al bekend is bij de deelnemende renners. De organisatie betaald natuurlijk stapels Euro’s om de beste mannen uit de Tour aan de start te krijgen en ze zien dan graag de aangekochte toppers terug op hun erelijst. Ondanks dit feit maken de profrenners er voor het talrijke publiek een geweldig spektakel van. Iedere renner komt wel een keer in een kopgroep te zitten. Zo ook Marvin. Hij zat in een mooie kopgroep met o.a. Kohl, Tjallingii en de Jongh. Deze vluchtpoging hield helaas geen stand, maar persoonlijk lijkt het me een mooie ervaring om met deze toppers over de Kade te denderen.


Later was er nog een ontsnapping met Tankink, Moerenhout en Martijn Maaskant, maar deze vlucht mocht weer niet door gaan van de Skil formatie. Door onder andere Maarten den Bakker, Roy Curvers, Floris Goessinnen en de andere leden van het team werd het gaatje naar de kopgroep weer dichtgereden. De finale kon hierna beginnen! Een breuk midden in het peloton zorgde voor een afscheiding. Zoals het hoort zaten de grote namen in de kopgroep. Hoewel Marvin en zijn ploegmaats de achtervolging op gang brachten, bleef de groep vooruit. In de laatste ronde viel de beslissende slag. Het was namelijk Thomas Dekker die fantastisch demarreerde uit de kopgroep! Alleen Danilo di Luca en Bernhard Kohl konden op gepaste afstand volgen. Speaker Cees Maas haalde Thomas Dekker met veel enthousiasme binnen in de finishstraat en iedereen stond op de banken! Een prachtige finale van een gezellige wieleravond en rond de bierpomp bleef het nog lang onrustig!

Uitslag: 1. Thomas Dekker 2. Danilo di Luca (Ita) 3. Bernhard Kohl (Oos) 4. Steven de Jongh 5. Bobbie Traksel 6. Martijn Maaskant 7. Vincente Reynes Mimo (Spa) 8. Maarten Tjallingii 9. Servais Knaven 10. Kenny van Hummel.

Over de auteur

5 Comments

 1. Marc

  Heb je de langstraat gelezen? (rondje peerenboom)

 2. Ronald

  Hee Marc, je bedoeld mijn moeder op de foto die de hardlopers achtervolgt?

  groet
  Ronald

 3. Marc

  Ja

 4. Marvin

  Leuk stukje Ronald!Komt er ook nog een stukje over Zevenbergen? Dat was ook echt een ronde voor de stoomboot, en die tijdrit was echt iets voor jou. Stoempen tegen de wind over klinkers en ook nog een lastige dijk te verduren!

 5. Ronald

  Zevenbergen was inderdaad altijd 1 van mijn favorieten. Eerlijke koers.
  Geen verslag dit keer, maar de Sportsfeer verslaggever zag wel een fitte en scherpe VDP aan de start! Klaar voor de najaarsklassiekers!

Trackbacks / Pingbacks

 1. Sportsfeer haalt de krant! | Sportsfeer - [...] Wie het Draai van de Kaai verhaal van vorig jaar nog eens willen lezen, kijk dan hier. [...]

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.