Selecteer pagina

G.P. Jef Scherens Leuven 7 september 2008

G.P. Jef Scherens Leuven 7 september 2008

In Leuven is op zondag 7 september de 42ste editie van de G.P. Jef Scherens verreden. Deze wedstrijd is een eerbetoon aan de Leuvense wielerheld Jef “Poeske” Scherens, die vooral in de jaren 30 furore maakte op de grote wielerbanen in Europa. Hij was meervoudig wereldkampioen in de sprint en ook de Belgische kampioenstrui behaalde hij vele malen op dit onderdeel.
Samen met Marc (van Hankenaar.nl) heb ik de wedstrijd bezocht in het Vlaams-Brabantse Leuven. Een stad vol met prachtige gebouwen, zoals het stadhuis en de Sint-Pieterskerk. En beelden, heel veel beelden… Als beeldhouwer kun je in Leuven een goed belegde boterham verdienen. Om aan te tonen dat ik niets over Leuven gelogen heb, heb ik het stadhuis en een aantal beelden op de foto gezet om jullie lezers “een beeld” van Leuven te geven. Hieronder het stadhuis, in de de gallerij de rest van al de knutselwerkjes..

Stadhuis Leuven

Bij het zoeken naar een parkeerplaats vroegen we een “seingever” (in Nederland een verkeersregelaar) naar de parkeerplaatsen. Misschien kwam het door mijn opmerking “we komen voor de wielerkoers” en het feit dat ik er nog steeds als een afgetrainde coureur uitzie, maar we kregen een getekende brief van de gemeente Leuven met een vrijstelling om overal te parkeren waar we maar wilden. Dat was netjes geregeld!
Uw Sportsfeer-verslaggever was deze dag voorzien van een optimaal werkende Canon EOS D350 camera met een telelens. Ik mocht deze reservecamera van Marc lenen en dat maakte het fotograferen tot een groot plezier. Marc had een eigen “wapen” in gebruik. De politie in Leuven was blijkbaar al op de hoogte van onze komst, want speciale waarschuwingsbordjes waren opgehangen om het Leuvense volk te waarschuwen voor het fotocamerageweld uit Hank…

Camera Zone

Op de deelnemerslijst in Leuven was ook nog Hankenaar Marvin van der Pluijm te vinden. Marvin werd onlangs in de G.P. Zottegem keurig 8e en is dus in vorm. Marc en ik spraken Marvin voor de start bij de camper van zijn team P3Transfer-Batavus en hoorden meteen even de adviezen van Aart Vierhouten aan. Hij waarschuwde zijn ploegmaatjes dat “de slag” meestal vroeg in de koers valt in Leuven, dus “meespringen op alles wat beweegt in het begin van de koers” was de opdracht. Marvin ging zich omkleden en wij namen onze posities in bij de start. Op het podium tekenden de renners het wedstrijdformulier en uiteraard hadden wij de camera’s in de aanslag. Zo konden we de concurrentie van Marvin eens goed bekijken. Alleen Silence-Lotto was als ProTour ploeg aanwezig, maar er schuilden toch ook enkele verrassende namen in de kleinere ploegen. De bekendste namen aan de start waren: Leif Hoste, Jurgen Roelandts (BK), Glenn D’Hollander, Janek Tombak, Sven Nijs, Bart Wellens, Bert de Waele, Kenny de Haes en Erwin Vervecken.

2008marcmarvinronaldleuven

Nadat we Marvin succes hadden gewenst en het peloton in de regen was vertrokken voor 13 omlopen over het loodzware parcours, zochten wij een terras op voor een Hoegaarden en een koffie. Na gezellig wat praten over  koetjes, kalfjes en wielerervaringen zijn we een stuk het parcours gevolgd richting de Wijnpersstraat. Deze straat is voor de renners een lastig obstakel van 350 meter met een stijgingspercentage van gemiddeld 10%, met een piek voorbij de 14%. Een soort verkorte Cauberg, die de coureurs naar het hoogste punt van het parcours leidde, namelijk 54,95 meter. De Wijnpersstraat was voor ons een mooie plaats om wat foto’s te schieten.

IMG_1705                   Foto: Marc Hankenaar.nl

Wat meteen opviel was dat Aart Vierhouten niet had gelogen. Er was namelijk al in de tweede omloop een sterke kopgroep vertrokken. Hierin zaten Sven Nijs, Jurgen Roelandts, Glenn D’Hollander, Raynold Smith, Kallo Kritt, Jef Peeters, Thijs Al en Johnny Hoogerland. Het team van Marvin had in eerste instantie een renner mee vooraan, maar door een valpartij viel deze renner weg. Samen met de renners van Topsport Vlaanderen werd de achtervolging ingezet door P3Transfer. Ongeveer half koers was de samensmelting met het peloton een feit. Voor Marvin was de koers helaas ten einde. Hij kwam na een ongelukkige manoeuvre in een bocht op een lastig stuk van het parcours met een groep op achterstand. In de achtervolging weigerden zijn medestrijders voldoende mee te werken, waardoor het einde oefening was. Jammer voor Marvin, die toch met goede benen in de koers zat. Gelukkig komt er altijd weer snel een nieuwe wedstrijd om deze koersdag te vergeten. Dat is het mooie van wielrennen. Marc en ik besloten de koers verder te volgen als supporter van Wouter Mol. Deze ploegmaat van Marvin was ondertussen in de beslissende ontsnapping terecht gekomen. Naast Mol waren voorin aanwezig: Geert Steurs, Tom Criel, Bert de Waele, Sven Nevens, Janek Tombak, Kurt Hovelynck en Joost van Leijen.

GP Jef Scherens finishstraat

Terwijl de kopgroep de finale in reed verkenden Marc en ik de andere zijde van het centrum. Naast de eerder genoemde standbeelden van beroemde mensen uit een ver verleden, zijn er in Leuven cafés in overvloed, die meestal het plaatselijke bier Stella Artois schenken. Wij stelden ons tevreden met wederom Hoegaarden en koffie op een terras bij het station.
De kopgroep was de laatste ronde in gegaan en we besloten ons gescheiden van elkaar op te stellen voor de ultieme finishfoto. Helaas niet op de weg net als de “echte” fotografen, maar keurig achter het hekwerk.
Ondanks verschillende ontsnappingspogingen in de laatste ronde, werd het toch een sprint met Wouter Mol als verrassende winnaar. Een geweldige opsteker voor het P3Transfer-team. We besloten vervolgens ook maar de huldiging mee te pakken.
De finishfoto’s waren beiden overigens perfect met daarop Mol als winnaar voor Janek Tombak en Kurt Hovelynck.

Wouter Mol winnaar GP Jef Scherens

Na het uitreiken van de bloemen en wat ijzerwerk, hebben we met Marvin nog even geëvalueerd. Ploegleider Michel Cornelisse wilde heel graag onze finishfoto’s zien en ook hij vond ze mooi.
Zo kwam er een eind aan een mooie en gezellige wielerdag, die mij veel leerde over fotografie en standbeelden. Een dag die we zeker nog eens over gaan doen! Marc bedankt voor de gezelligheid.

Uitslag: 1. Wouter Mol 2. Janek Tombak (Est) 3. Kurt Hovelynck (Bel) 4. Bert de Waele (Bel) 5. Joost van Leijen 6. Tom Criel (Bel) 7. Geert Steurs (Bel) 8. Sven Nevens (Bel) 9. Lieuwe Westra 10. Jurgen Roelandts (Bel).

* Een aantal van onderstaande foto’s (de mooiste) zijn van Marc (Hankenaar.nl).

 

Over de auteur

10 Comments

 1. Marc

  Een keurig verslag van een geweldige dag, Ronald.

 2. Marc

  Het geeft een goed beeld van Leuven.

 3. Angelique Schriek-Gabriels

  Leuke site Ronald !
  En je kunt goed schrijven.. heeft de krant je nog niet gevraagd om sportverslagger te worden ?
  Succes met alles.

  groetjes,
  Van een oud-collega-tje Angelique

 4. NACCER

  suc6 zondag!!

 5. vriendin van de Stoomboot

  Waar blijft het verslag en de prachtige foto’s van hxc3xa9t evenement van het jaar?

 6. Marc

  Wat heb ik nu weer gelezen, ben je supporter van Kozakken Boys geworden?

 7. Ronald

  Hee Marc, jaja ik ben supporter van de Kozakken Boys B1 ! Daar speelt een fantastische nummer 10! groet Ronald

 8. jan van der Zouwen

  Ronald wat een leuke site.

  Ik heb er van genoten en zal het blijven volgen.

  Jan

 9. Ellie

  Hey Ronald, leuke site hoor zet hem onder mijn favorieten ook al ben ik geen sportvrouw. Ha Ha

 10. rob

  hoi ronald mooije sait ,ga zo door. groeten rob

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.