Selecteer pagina

Giro d’Italia start Gelderland 6 en 7 mei 2016

Giro d’Italia start Gelderland 6 en 7 mei 2016

De “Grande Partenza” van de Giro d’Italia was dit jaar niet in Milano, Roma, Torino of een ander idyllisch oord in “de Laars”, maar in het prachtige Gelderland! Lekker dichtbij dus. Het wielercircus rondom het belangrijkste hebbeding voor drie weken, de roze trui, verbleef drie dagen in Nederland. Op vrijdag reden de renners een tijdrit in Apeldoorn, op zaterdag met een omweg van Arnhem naar Nijmegen en op zondag via een nieuwe route weer terug. Het werd een waar wielerfeest met in totaal zo’n 575.000 mensen die een kijkje kwamen nemen. Samen met “Baanwacht” Willy was ik bij de tijdrit. De 1e rit zag ik samen met vader Louis en zoontje Rens passeren op een polderweg vlakbij het dorpje Appeltern. Helaas moet ik de rest van de etappes volgen op tv. Gaat prima met het opgedane Giro-virus!

Giro 2016 7 Giro mascotte

Eerst op vrijdag dus de tijdrit. Dé herkansing voor Tom Dumoulin om toch een leiderstrui te pakken in een grote ronde, nadat dit in 2015 niet gelukt was in de Tourstart te Utrecht. Om half elf stond ik bij Willy op zijn Waspikse stoep. We bevestigden onze fietsen aan de Twinny Load en vertrokken richting Apeldoorn. Het is toch wel een aardig ritje vanuit het Brabantse, maar gezellig kletsend denderden we zonder een serieuze file de Veluwe binnen. De auto konden we in Apeldoorn kwijt op een carpoolplaats en na vijf minuten fietsen zagen we de Omnisport Velodrome voor onze neuzen verschijnen. Een prachtig bouwwerk met een wielerbaan, mogelijkheden voor indoor atletiek en een volleybalhal. De renners gingen van start midden in de Velodrome en scheurden zo naar buiten.
Willy is als groot kenner van het baanwielrennen al vaak in Apeldoorn geweest. Hij ging zelfs zo nu en dan bij de bouw van het sportcomplex kijken. Willy voorziet liefhebbers van baanwielrennen met zijn site Baanwacht.nl van al het mondiale nieuws rondom de sport. Een favoriete site voor iedereen die graag wielrennen kijkt op de piste!

Giro 2016 48 start in Omnisport Velodrome

We ketenden onze fiets vast aan een “Giro-hekwerk” en keken rond bij de teambussen. Het was er erg druk. Zo’n groot evenement wilde heel Apeldoorn van dichtbij beleven en veel wielerfans van daarbuiten ook. Na het gapen naar de busjes en een aantal renners die klaarstonden om te gaan “verkennen”, liepen wij een stukje van het parcours af. Omdat ik het liefst een goede stek had om foto’s te maken, zocht ik al snel een plek aan het hek op. Willy had zijn wandelklompen aan en liet me twee uur later weten het centrum van Apeldoorn van dichtbij te hebben gezien.
Leuk aan de openingstijdrit is uiteraard dat je alle Giro-helden van de drie daarop volgende weken ziet passeren. Ik schoot met wisselend succes van alle renners een foto.

Giro 2016 16 Daniel Oss BMC

Het publiek ging bij iedere Lotto-Jumbo renner uit zijn dank, maar Tom Dumoulin werd het hardst toegejuicht. Door een orkaan aan geluid knalde hij met een honderste van een seconde voorsprong (14 centimeter) op de “Lotto-Jumbo” Sloveen Primoz Roglic naar de overwinning! Het was Tom gelukt en onder toeziend oog van Koning Willem-Alexander mocht hij “La Maglia Rosa” aantrekken. Tom is een held en zorgde voor een super start van de Giro in Nederland!
Na de tijdrit keken Willy en ik nog even rond in de Omnisport hal om vervolgens weer huiswaarts te keren. Dag één van deze Giro zat erop.

Giro 2016 40 Tom Dumoulin Giant Alpecin

Voor de tweede rit had ik de Sluissestraat in de polder vlak voor Appeltern geselecteerd om de koers te zien passeren. Omdat opa Louis erbij was en hij dan Tom Dumoulin voor het eerst “in het eggie” in actie zou zien, wilde Rens ook graag mee naar de Giro. We waren een uur  voordat de renners zouden passeren aanwezig. Om de tijd te overbruggen kletsten we wat met bekenden, Rens showde zijn dansmoves aan mensen die ook aan het wachten waren en lagen we languit in de graskant. De tijd ging snel en na de vele politiemotoren en de vertrouwde auto’s die voor de koers uitreden, passeerde de kopgroep met daarin Giacomo Berlato, Omar Fraile Matarranza én de man die bezig is aan zijn laatste koersdagen, Maarten Tjallingii. Zo’n acht minuten later zoefde het peloton voorbij. Die reden aardig door, terwijl ze eigenlijk de lunchzakjes moesten leegeten, die ze kort daarvoor in Beneden-Leeuwen mochten ontvangen van de verzorgers van de teams.

Giro 2016 rit 2 5 Rens en opa Louis en peloton

Het was allemaal snel klaar deze Giro-dag, maar toch weer erg leuk. We hadden de koers zien passeren met onze roze Tom Dumoulin. We hadden weer een dag extra meegepikt van het unieke Giro bezoek aan Nederland. We waren erbij en dat was prima!
Volgende afspraak de Baloise Belgium Tour! Hier geen roze trui, maar een rode. Het zal onze pret niet drukken…

Meer foto’s van het bezoek aan de Giro staan hier!

Uitslag rit 1: 1. Tom Dumoulin 2. Primoz Roglic (Slo) 3. Andrey Amador (Cos) 4. Tobias Ludvigsson (Zwe) 5. Marcel Kittel (Dui) 6. Moreno Moser (Ita) 7. Bob Jungels (Lux) 8. Fabian Cancellara (Zwi) 9. Matthias Brändle (Oos) 10. Silvan Dillier (Zwi).
Uitslag rit 2: 1. Marcel Kittel (Dui) 2. Arnaud Demare (Fra) 3. Sacha Modolo (Ita) 4. Moreno Hofland 5. Nicola Ruffoni (Ita) 6. Alexander Porsev (Rus) 7. Caleb Ewan (Aus) 8. Kristian Sbaragli (Ita) 9. Andrey Amador (Cos) 10. Giacomo Nizzolo (Ita)

Over de auteur

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.