Selecteer pagina

GVA-trofee Azencross Loenhout 29 december 2010

GVA-trofee Azencross Loenhout 29 december 2010

Het complete circus van de cyclocross was woensdag 29 december neergestreken in Loenhout voor de vijfde manche in de Gazet van Antwerpen-trofee. Tot mijn enkels in de blubber, heb ik samen met mijn vader en 11.000 anderen deze klassieker in het veldrijden bezocht.


Bij de dorpsgrens van Loenhout had ik de Renault in een weiland geparkeerd en met een pendelbus werden we vervolgens keurig bij het parcours afgezet. Daar aangekomen zagen we naast de kerk van Loenhout “de camping” met mobile homes al staan. Een beetje veldrijder gaat naar de koers met zo’n camper. Aan de mobile home is doorgaans een partytent gekoppeld waarin de mecanicien zijn werk kan doen en de coureur zich kan opwarmen op de rollenbank. Bij de Fidea-ploeg zijn de partytentjes zelfs compleet met sponsornaam en foto van de bijbehorende crosser. Dat is niet alleen bij de toppers zo, maar ook al bij de beloftenrenners. Wat verder opvalt: des te groter de erelijst, des te groter is de camper. U moet zich dus voorstellen dat Sven Nijs, Niels Albert en Zdenek Stybar zich begeven in een soort van eengezinswoningen op wielen, waar Fransje Bauer jaloers op zal zijn.


Dat het veldrijden in Vlaanderen booming-business is, kun je ook zien aan alle merchandise die er te koop is van de crossers. Sven Nijs is met twee winkeltjes present. Met zijn eigen kledingmerk en daarnaast nog een mini-kraam met Landbouwkrediet-goodies. BKCP-Powerplus en Fidea stonden er beiden met een grote marktkraam. Ik kon me inhouden en liet de shawl van Bartje Wellens wapperen waar die hing!


Natuurlijk zagen we ook nog cyclocross rondom de voetbalvelden van Sportpark De Dorens. Dat was niet het geval bij vele andere bezoekers. Crossen in Vlaanderen is namelijk carnaval. De aanwezige feesttenten maken het wielrennen voor veel mensen een bijzaak. Zij lezen de dag erna in “de gazet” wel wie er gewonnen heeft. Zij gaan liever uit hun dak op DJ Paul en zijn “New Kids-hit” of bleren mee met Andre Hazes. Hier een sfeerraportage van het feest in de tenten van Loenhout.

We arriveerden net voor de start van de Beloften. De Nederlanders Tijmen Eising, Micki van Empel en Lars van der Haar reden een prima wedstrijd op het zeer modderige parcours, maar moesten de overwinning laten aan de sterke Belg Wietse Bosmans. Daarna was het de beurt aan de dames. Marianne Vos rekende af met Kupfernagel en Van den Brand. Ze bracht hierdoor de tussenstand Nederland-Belgie in overwinningen op 1-3. De crossen van de nieuwelingen en junioren hadden namelijk ook Nederlandse zeges opgeleverd met Mathieu van der Poel en Danny van Poppel. Grote klasse van onze talentrijke modderfietsers! Voor de start van de Elite-categorie was er volop hoop bij de Nederlandse fans dat Lars Boom de 1-4 op het scorebord zou brengen. Niels Albert beperkte echter de schade met een dikverdiende tegentreffer voor Belgie. Lars kwam er niet aan te pas vandaag en finishte pas als elfde. Ach, je moet een ander ook eens wat gunnen…


Na afloop ploegden we door de inmiddels zeer soppige en blubberige akkers richting de auto. Gelukkig hadden we geen hulp van de “wegsleep-tractor” nodig en konden we probleemloos het weiland verlaten. Bij het binnenrijden van Hank zat het laatste Sportsfeer-uitstapje van 2010 erop. Op naar nieuwe sportieve avonturen in 2011!

Uitslagen:
Elite: 1. Niels Albert (Bel) 2. Sven Nijs (Bel) 3. Zdenek Sybar (Tsj) 4. Kevin Pauwels (Bel) 5. Philipp Walsleben (Dui) 6. Bart Wellens (Bel) 7. Klaas Vantornout (Bel) 8. Tom Meeusen (Bel) 9. Jonathan Page (USA) 10. Bart Aernouts (Bel).
Dames: 1. Marianne Vos 2. Hanka Kupfernagel (Dui) 3. Daphny van den Brand 4. Sanne Cant (Bel) 5. Sanne van Paassen 6. Pavla Havlikova (Tsj) 7. Helen Wyman (Gbr) 8. Nikki Harris (Gbr) 9. Gabriella Day (Gbr) 10. Sophie de Boer.
Beloften: 1. Wietse Bosmans (Bel) 2. Vincent Baestaens (Bel) 3. Tijmen Eising 4. Micki van Empel 5. Jim Aernouts (Bel) 6. Lars van der Haar 7. Karel Hnik (Tsj) 8. Floris de Tier (Bel) 9. Matteo Trentin (Ita) 10. Michiel van der Heijden.

Over de auteur

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.