Selecteer pagina

GVA Trofee Essen 17 december 2011

GVA Trofee Essen 17 december 2011

Net over de grens in Essen heb ik eindelijk weer eens een Vlaamse veldrit bezocht. Mijn vader (vanwege de citroenjenever), fotografen Rijan en “Hankenaar.nl” Marc vergezelden me in het blubberbad rondom het College van het Eucharistisch Hart. Een mooi parcours, dat door de regenval in zeer dubieuze staat verkeerde. Voor ons genieten dus van die modderworstelende coureurs!

Cross Essen Beloften 3

Als Nederlandse cyclocross-fan kun je tegenwoordig weer met de borst vooruit rondlopen. Wanneer je de wedstrijd bij de professionals even buiten beschouwing laat, fietsen in ons landje de grootste talenten rond. Zo wint bij de Junioren Mathieu van der Poel zowat iedere race waaraan hij deelneemt. Natuurlijk ook in Essen. Hij deed dit voor zijn twee landgenoten Stan Wijkel en Tim Ariesen. Bij de Beloften is het niet veel anders met Lars van der Haar als wereldkampioen. Echter moest hij zaterdag wel een andere topper voor zich dulden. Tijmen Eising ploegde harder door de modder en verwees de Belg Wietse Bosmans naar de tweede plaats. Is dat het dan met de Nederlandse inbreng? Nee, natuurlijk niet, want Marianne Vos won voor Sophie de Boer ook nog bij de dames. Oranje boven dus!

Cross Essen Beloften 1

Bij de beroepsjongens hebben we ook een wereldtopper in de persoon van Lars Boom. Hij reed echter niet mee in Essen en is slechts in enkele crossen te bewonderen. Hij spaart zich om straks de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix te winnen. Ook mooi natuurlijk.
Nu de Nederlandse talenten nog niet oud genoeg zijn, genieten we nog maar even van het Belgische crossgeweld. Met een noodvaart knalde het peloton na de start het veld in. Ik onderschatte de modderdouche die dit te weeg bracht en zat compleet onder de bagger! Nijs, Stybar, Albert en co bedankt!

Cross Essen Elite 1

Sven Nijs was veruit de sterkste crosser in Essen. Hij startte niet geweldig, maar achterhaalde de ontsnapte Bart Wellens en Niels Albert met ogenschijnlijk speels gemak. Solo leek hij op de overwinning af te gaan, maar het materiaal van Sven bleek niet zo sterk als de “Kannibaal van Baal” zelf. Verder fietsen was onmogelijk en Bart Wellens kon eenvoudig de zege ophalen. Balen voor Nijs, maar leuk voor Wellens, die overgelukkig was met de mooie overwinning. Niels Albert werd derde. En de Nederlanders? Gerben de Knecht werd negende, Thijs van Amerongen elfde en Mitchell Huenders dertiende. Wereldkampioen Zdenek Stybar werd pas veertiende, dus onze jongens hadden het niet eens zo slecht gedaan.

Na afloop van de cross stapten wij met onze besmeurde laarsjes weer richting auto en waren gerustgesteld over de toekomst van het Nederlandse veldrijden. Oja om het Sportsfeer-verhaal compleet te maken: de Vlaamse frieten waren weer geweldig!

Voor de mooiste foto’s van de GVA cross te Essen moet je zeker even deze sites bezoeken:
Rijan en Marc.

Uitslagen:
Professionals: 1. Bart Wellens (Bel) 2. Niels Albert (Bel) 3. Rob Peeters (Bel) 4. Kevin Pauwels (Bel) 5. Tom Meeusen (Bel) 6. Jan Denuwelaere (Bel) 7. Martin Zlamalik (Tsj) 8. Bart Aernouts (Bel) 9. Gerben de Knegt 10. Sven Vanthourenhout (Bel).
Dames: 1. Marianne Vos 2. Sophie de Boer 3. Nikki Harris (Gbr).
Beloften: 1. Tijmen Eising 2. Wietse Bosmans (Bel) 3. Lars van der Haar.

Over de auteur

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.