Selecteer pagina

Koppenbergcross Oudenaarde 1 november 2013

Koppenbergcross Oudenaarde 1 november 2013

Jarenlang waren er redenen/oorzaken op één november (Allerheiligen) maar niet naar “de Bult van Melden” af te reizen. Werk of een ander zwaarwegend iets zaten ons telkens dwars, maar niet dit jaar. Hankenaar.nl Marc, mijn vader Louis en ik hebben eindelijk een bezoek gebracht aan onze “droomveldrit”, de Koppenbergcross te Oudenaarde!

Één november is een nationale vrije dag in België vanwege Allerheiligen, maar crossliefhebbend België is deze dag volgens traditie vooral in de ban van de Koppenbergcross. Een loodzware veldrit over de kasseien en het grasland van de Koppenberg/Rotelenberg. Sven Nijs wint liever deze veldrit dan het Belgisch kampioenschap om maar eens wat te noemen. Hij was hier dan ook al negen maal succesvol.

Koppenbergcross Oudenaarde 2013 5

Normaal gesproken bezoeken we een cross “in de buurt”, zoals Essen, Lille, Oostmalle of Loenhout. Dit keer besloten we wat verder ons buurland in te trekken. De fileloze rit van ongeveer 160 kilometer was achteraf gezien meer dan de moeite waard.
Met de koffie en (worsten)broodjes van vader Louis waren we via Antwerpen, Gent (langs het mooie stadion van AA Gent) voor mijn gevoel snel op de parkeerplaats in Leupegem. Hiervandaan ging het verder met speciale pendelbussen richting parcours. Bussen afgeladen met modderliefhebbers uitgerust met “supporter Niels Albert” jassen, shawls van Fidea, vlaggen van Tom Meeusen en een stel onmisbare groene laarzen van de Boerenbond gingen op pad! Prima geregeld met die bussen, want we werden keurig bij de kassa afgezet.

Langs een ontelbare stoet mobilehomes (zelfs de pappa’s van iedere nieuweling en junior lijken zo’n ding te hebben tegenwoordig) liepen we richting de blubber waar het te doen was. Links van ons doemde “de Bult” al op. Dit was andere koek dan die vlakke crossjes net over de grens.
We kregen eerst de wedstrijden van de Junioren en de Beloften te zien. In beide categorieën waren het de Belgische kampioenen die wonnen. Bij de Junioren Yannick Peeters en de Beloften Laurens Sweeck. Wij hadden vooral bij de Beloften de hoop een show van toptalent Mathieu van der Poel te zien, maar helaas. Sweeck was dit maal dusdanig sterk dat voor Mathieu de strijd om de tweede plaats restte. Die verloor hij helaas van Wout van Aert. Een volgende keer beter.

Koppenbergcross Oudenaarde 2013 18

Rond het middaguur sloegen we genadeloos toe bij een frietkot. Eerst een heerlijk broodje hamburger en daarna een flinke zak Vlaamse friet. Iedere keer komt deze voorgaande zin terug in mijn verslagen van Belgische tripjes, maar het hoort er gewoon bij. De dag is anders niet compleet en geslaagd zonder deze delicatesse.
Na het vette intermezzo namen we een kijkje bij de mobilehomes van de profs en waren het de dames die gingen crossen. Geen Marianne Vos, want die hersteld van haar operatie, dus kunnen de andere meiden een keer hun slag slaan. Nu eens geen Belgisch kampioen die won, maar de Britse Helen Wyman. Sanne Kant werd wel tweede.

Koppenbergcross Oudenaarde 2013 25

Om 15.00 uur het hoofdgerecht met de strijd bij de Elite. We namen ruim op tijd stelling langs de kasseien van de Koppenberg en zagen daar de mannen een eerste keer passeren. Het was ondertussen mega druk geworden langs het hele parcours. Niet normaal. Wel prachtig om te zien al dat wielervolk bovenop de berg. De biertap heeft weer overuren gedraaid deze dag!
De koers bleef lange tijd redelijk gesloten. Er waren wel wat aanvallen van o.a. Ian Field, Joeri Adams en Rob Peeters, maar de zwaarte van het parcours deed de renners telkens weer terugvallen. In de laatste ronde leek het erop dat Klaas Vantornout ging winnen, maar Tom Meeusen pakte hem terug en ging erop en erover. Toch wel een verrassende winnaar, maar wel een verdiende. Op de Koppenberg wint namelijk nooit een pannenkoek volgens mij.

Koppenbergcross Oudenaarde 2013 27

Na vier heerlijke wedstrijden gezien te hebben, gingen we weer richting de pendelbussen (onderweg kregen we nog een pompoensoep te verwerken) en waren we rap terug bij de auto. Keurig twee uur na de finish denderden we zelfs alweer Hank binnen! Een mooie dag zat er helaas weer op en we hebben nu al zin om op een volgend cross avontuur te gaan. Iemand een idee wat spectaculairder is dan de Koppenberg? Ik hoor het graag…

Uitslagen:
Elite: 1. Tom Meeusen (Bel) 2. Kevin Pauwels (Bel) 3. Klaas Vantornout (Bel) 4. Philipp Walsleben (Dui) 5. Sven Nijs (Bel) 6. Rob Peeters (Bel) 7. Corné van Kessel 8. Niels Albert (Bel) 9. Thijs van Amerongen 10. Julien Taramarcaz (Zwi).
Vrouwen: 1. Helen Wyman (Gbr) 2. Sanne Kant (Bel) 3. Nikki Harris (Gbr) 4. Sophie de Boer 5. Ellen van Loy (Bel).
Beloften: 1. Laurens Sweeck (Bel) 2. Wout van Aert (Bel) 3. Mathieu van der Poel 4. Michael Vanthourenhout (Bel) 5. Jens Vandekinderen (Bel).
Junioren: 1. Yannick Peeters (Bel) 2. Pascal Eenkhoorn 3. Jens Teirlinck (Bel) 4. Thomas Joseph (Bel) 5. Jordi Andries (Bel).

Over de auteur

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.