Selecteer pagina

La Vuelta: 3e rit Zutphen-Venlo 31 augustus 2009

La Vuelta: 3e rit Zutphen-Venlo 31 augustus 2009

De Ronde van Spanje ging dit jaar van start in Nederland. Op het TT-circuit van Assen wel te verstaan. Ik had lange tijd het plan om daarheen te gaan, maar met het naderen van het evenement kreeg ik twijfels. Assen is best een aardig eindje rijden en om nu vanaf een relatief grote afstand op een tribune naar wielrennen te moeten kijken, leek mij toch tegenvallen. Vader Louis stelde voor om samen naar de etappe Zutphen-Venlo te gaan kijken en dat was achteraf gezien een veel beter plan!

Vuelta Zutphen gevel
Door een intensieve studie van het routeboek en de plattegrond van Zutphen, hadden we een parkeerplaats dichtbij het rennerskwartier gevonden. Om deze parkeerplaats te bereiken, moet je de adviezen van de verkeersregelaars negeren en je eigen plan trekken. Anders sta je zo maar zeer overbodig twee a drie kilometer verderop geparkeerd. Ons idee was om eerst de start te bekijken in Zutphen, daarna door te rijden naar de bevoorrading in ‘s-Heerenberg en tot slot de passage in Siebengewald.

We waren zo’n twee uur voor de start op de “AH-parkeerplaats” aangekomen waar de Vuelta-karavaan zich een tijdje later zou verzamelen. Het viel ons al meteen op dat het ietsje drukker was dan bij een “normale” profkoers. Omdat het toch nog vroeg was, zijn we eerst richting de start gelopen. We ontdekten dat Zutphen een zeer mooie stad is. U kent dat wel: oude gebouwen met een aantal beelden, een kerkje links en rechts en her en der mooie gevels. Overigens werden deze gevels allemaal opgesierd met een Spaanse vlag. Een mooi gebaar, toch?

Vuelta Zutphen 2

Terug bij het rennerskwartier bleek dat het nu pas echt druk was geworden. Telkens als er een kleurrijke bus van een team arriveerde, werd deze omringd door honderden enthousiastelingen. Een mooi schouwspel om op een afstandje te bekijken! Vanwege de drukte werd het haast onmogelijk voor de bussen en de ploegleiderswagens om te parkeren. Politievrouwen te paard moesten er aan te pas komen om de boel te redden! In de drukte signaleerde ik ook nog enkele bekende Nederlanders:

Nadat mijn vader een six-pack “Vuelta-water” had gescoord, zochten we een plekje langs de route. Hier passeerden de matadoren op weg naar de startstreep op de Zutphense Groenmarkt. Een mooi moment voor mij om zo’n 180 Sportsfeer-foto’s te maken…

Vuelta Greipel

Na 50 kilometer koers zouden de renners weer terugkeren in Zutphen, maar dat moment hebben wij niet meer afgewacht. Via mooie dorpjes als Baak, Toldijk, Hummelo en Laag-Keppel, zijn we na de start doorgereden naar ‘s-Heerenberg. Ook onderweg weer talrijke Spaanse vlaggen, vlees op de BBQ’s, volle terrassen en dat allemaal op een maandagmiddag. Net als het Vuelta-peloton moesten we onszelf natuurlijk ook bevoorraden.

Vuelta 2

Hoewel het geen doel op zich is “we zijn namelijk geen kinderen meer…”, hadden mijn vader en ik toch het voornemen om bij de de bevoorrading een toegeworpen souvenir uit het peloton te scoren. Net als vele andere mensen overigens. De taktiek was: we gaan op zoek naar een strategische plek, een eindje voorbij het punt dat de zakjes zijn overhandigd aan de renners en duiken op alles wat beweegt. Ik zat in tweestrijd: ik wilde foto’s maken, maar ook een bidon vangen! Gelukkig loste Daniele Benatti dit probleem voor mij op! Ik kon foto’s nemen en hij gooide een mooie groene Liquigas-bidon tegen mijn been aan! Die was voor mij en kon mee naar Hank! Zie hieronder het bewijs van de bidon:

Vuelta bevoorrading Benatti 1

Vuelta bidon van Benatti

Daarna op weg naar Siebengewald! Dat viel niet mee. Kleine onderschatting van mij in de voorbereiding. Om er te komen moesten we een stuk van het parcours volgen door Duitsland, achter de karavaan aan. Door een combinatie van drukte met Vuelta-bezoekers, de avondspits rond Kleve en een omleiding, werd het spannend op tijd in Siebengewald te geraken. Op het moment dat we de hoop op een derde passage hadden opgegeven, reden we het dorpje binnen waar de kopgroep met Lars Boom, Johnny Hoogerland en de Spanjaard Jesus Rosendo Prado nog niet was gepasseerd. Het scheelde niet veel, want tien minuten later kwam het drietal voorbij. Het peloton had de voorsprong al aardig teruggedrongen. Even later zou ook de hergroepering volgen met een massasprint in Venlo als resultaat. Uiteraard won Team Columbia weer eens, nu in de persoon van Greg Henderson.

Terwijl de renners naar Venlo reden, trokken we eerst nog wat Vuelta-routeborden mee de auto in (leuk voor decoratie in de schuur) en reden vervolgens door de binnenlanden van Oost-Brabant naar huis. Maar beste Sportsfeer-lezer, u weet het inmiddels wel… eerst nog even friet eten! En wel in Nieuwkuijk. Ook hiervan is weer bewijsmateriaal:

Vuelta friet na afloop

En zo zat de Ronde van Spanje er voor ons op. De overige etappes bekijken we maar weer zoals vertrouwd op tv en ik kan al niet meer wachten tot 2010. De Giro d’Italia start in Amsterdam en de Tour de France in Rotterdam. Ik zal alvast maar eens vrij gaan vragen…

Uitslag 3e rit: 1. Greg Henderson (Nzl) 2. Borut Bozic (Slo) 3. Oscar Freire (Spa) 4. Andrei Greipel (Dui) 5. William Bonnet (Fra) 6. Tom Boonen (Bel) 7. Roger Hammond (Gbr) 8. Wouter Weylandt (Bel) 9. Stuart O’Grady (Aus) 10. Jurgen Roelandts (Bel). Alg. Klassement: 1e Fabian Cancellara.

Over de auteur

2 Comments

  1. wiekie

    Beleef nu weer de mooie dag.Het is een mooi verslag van deze leuke dag.Op de beste foto,s sta ik . !!!!!!!!!!!!!!

  2. Yvette

    Leuk om te lezen, vooral de innerlijke tweestrijd: souvenir versus foto! En dan met beide uit de strijd komen (een foto van het toegeworpen souvenir), een puike prestatie!
    Gave foto’s, vooral die van Greipel is apart.

Trackbacks / Pingbacks

  1. La Vuelta 2009: Hankenaar.nl in Granada! | Sportsfeer - [...] mezelf. Te veel circuit en te weinig vrijheid om de koers te bekijken, was mijn oordeel vooraf. Ook de…

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.