Selecteer pagina

Proloog Eneco Tour Rotterdam 18 augustus 2009

Proloog Eneco Tour Rotterdam 18 augustus 2009

De proloog van de Eneco Tour speelde zich dit jaar af op en rond de parkeerplaats van Ahoy Rotterdam. Samen met goede vriend Willy heb ik op deze zomerse dag een bezoek gebracht aan dit ProTour-wielerfestijn.
Terwijl Willy op zijn Feyenoord’s “een plaatsje in de zon, waar je zo gezellig zit” had opgezocht, ging ik op pad naar de teambussen. Ik wilde eens vastleggen wat er zich allemaal afspeelt bij de voorbereiding op een proloog. Omdat het niet heel erg druk was in Rotterdam, kon ik dicht in de buurt van het startpodium, de finish en de coureurs komen.

Voordat de proloog begon, verkenden de renners het parcours. Lastige bochten werden bekeken en de afstelling van het materiaal getest. Vervolgens trokken de renners zich terug in en rond de teambussen om zich daar verder voor te bereiden op het ritje van 4,4 kilometer. Deze kilometers vergen een inspanning van ongeveer vijf minuten, maar de voorbereiding duurt veel langer. Ongeveer drie kwartier voor het vertrek start de renner zijn warming-up op de “rollen”. Standaarduitrusting tijdens het warmrijden is een MP3-speler met een hoofdtelefoon en vaak twee watjes in de neus! De watjes bevatten (neem ik aan) een middel om het ademhalen tijdens de maximale inspanning te bevorderen. Natuurlijk heb ik e.a. even vastgelegd.

Naast warmrijden hebben de renners ook nog wat andere activiteiten voor de koers. Een aantal renners geeft een interview voor krant of tv en anderen gaan nu op het einde van het seizoen solliciteren. Zo betrapte ik José Ivan Gutierrez op onderhandelingen met Astana’s ploegleider Dirk de Mol en later ging hij ook nog op visite bij Rabobank voor een gesprek met Juan Antonio Flecha. Dat kan vier dingen betekenen: 1. Volgend jaar rijdt hij voor Astana, 2. Hij is alleen maar bevriend met “Jan Anton Pijl”, 3. Hij heeft interesse in Rabobank 4. Hij wil met Flecha mee naar zijn nieuwe ploeg “Team Sky”. Het blijft gissen hier op Sportsfeer…

Terwijl favorieten als Boonen, Posthuma, Wiggens, Kloden, Gutierrez, Monfort (BK tijdrijden) en Nibali uit de teambussen kwamen om de spieren op te warmen, had Sylvain Chavanel ondertussen de snelste tijd gerealiseerd. De Quick-Step-renner deed dit in een tijd van 4.54 minuten. Een supertijd zou later blijken, want niemand kon zijn prestatie overtreffen.

Ondanks het ontbreken van een perskaart, had ik na afloop een stekkie gezocht voor het podium tussen de andere verslaggevers en fotografen. Hierdoor had ik de huldiging van Chavanel, door onder andere Leontien van Moorsel, keurig in beeld. Ook kwam ik Michael Boogerd tegen die klaar stond voor een interview bij SBS6. De volgende keer zal ik Michael eens vragen om ook bij Sportsfeer een wedstrijdanalyse te komen doen. Oud-coureurs onder elkaar, gaat vast goedkomen…

Terwijl een renner van Caisse d’Epargne vergezeld door een UCI-chaperon op weg ging naar de dopingcontrole, zochten Willy en ik de parkeergarage bij Zuidplein op en reden via de Moerdijkbrug naar ons mooie Brabant. Volgende afspraak: Proloog van La Vuelta a Espana! Startplaats: Assen…

Uitslag proloog:
1. S. Chavanel (Fra) 2. T. Farrar (USA) 3. T. Boonen (Bel) 4. B. Wiggens (GBR) 5. J. Posthuma 6. V. Nibali (Ita) 7. J.A. Flecha (Spa) 8. E. Boasson Hagen (Noo) 9. M. Tjallingii 10. N. Maes (Bel).

Over de auteur

1 reactie

  1. Yvette

    Heej Ronald,
    leuk stukje en supergave foto’s! Was je toch bijna te laat geweest…

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.