Selecteer pagina

Proloog Londen Tour de France 2007

Proloog Londen Tour de France 2007

Le Grand Départ in London!

Wielervriend Willy belde mij op een zondagmiddag in juni met de vraag of ik zin had naar de proloog van de Tour te gaan in Londen. Ik heb daar vrijwel meteen “ja” op geantwoord en daar heb ik zeker geen spijt van gehad! Wat was het een geweldige belevenis aldaar, met naar schatting zo’n miljoen mensen die naar de proloog zijn komen kijken.

De reis naar Londen begon op zaterdag 7 juli om 2.00 uur in de ochtend op station Breda, waar de bus van BBA Tours ons kwam oppikken. Met “ons” bedoel ik naast Willy en mezelf, ook mijn vader Louis, die dit avontuur ook niet wilde missen.

Al snel gingen bij de meeste van de ongeveer 85 wielerfans in onze dubbeldeks bus de ogen dicht en reden we geruisloos dwars door België richting Frankrijk, op weg naar Calais. Om 6.00 uur stond daar de trein voor de Eurotunnel klaar, die ons met bus en al in 35 minuten naar Folkstone (Engeland) vervoerde. Vanuit Folkstone was het nog ongeveer 60 mile, oftewel 96 kilometer links rijden naar Londen. De buschauffeur had dit vaker gedaan en kende goed de weg, zodat de bus vrij vlotjes om 7.45 uur in hartje Londen bij de Westminster Bridge aan de kant werd gezet.

De start van de proloog was pas om 15.00 uur, dus hadden we voldoende tijd om nog even ouderwets de toerist uit te hangen. Wat we dan zoal bekeken hebben op deze zonnige dag? Natuurlijk is daar na het oversteken van de Westminster Bridge de wereldberoemde Big Ben, onderdeel van de Houses of Parliament. Verderop de prachtige kerk, Westminster Abbey en een stukje terug via the Whitehall kom je bij Trafalgar square. Met behulp van de onmisbare “Underground” zijn wij naar de Tower of Londen en de Tower Bridge gegaan. Op de Tower Bridge vertrok een dag later de 1e rit naar Canterbury. Op deze brug heb je bovendien een mooi uitzicht op “the Belfast”, een gigantisch voormalig marine schip van Groot-Brittannië.

Met de metro zijn we weer terug naar de start gegaan en aldaar in een lunchroom een koffie met een sandwich genuttigd. Ondertussen was het 11.00 uur geworden en het leek ons leuk om de route langs het parcours af te lopen. De ploegen van Astana en Quick Step waren inmiddels begonnen het reeds afgesloten parcours te verkennen. Net als voor ons was het ook voor de renners een geweldige omgeving om te fietsen en een aantal van hen reed dan ook met eigen camera’s al foto’s nemend door de Londense straten.
Bij Buckingham Palace aangekomen was het al aardig druk geworden. Dit was voor veel Londen bezoekers natuurlijk ook een “hotspot” en bovendien voor de wielerfans een ideaal punt in het parcours om de renners te bekijken, omdat ze hier twee maal passeerden. Na de tweede passage rijden de coureurs “The Mall” op richting de finish.

We besloten nog wat verder te lopen richting Hyde Park. Aan het begin van Hyde Park is er de Wellington Arch waar de renners onderdoor reden het prachtige park in.

Dat de Tour de France niet alleen zwaar is voor de coureurs, merkten we ondertussen ook bij ons zelf, want de vermoeidheid was al aardig in onze benen gaan zitten. We vonden het beter een definitieve plek langs de route uit te kiezen en onze Tourbenen wat rust te gunnen. Ik vond het belangrijk de renners goed te kunnen zien en had de straat voor Buckingham Palace hiervoor uitgekozen. Op het parcours waren inmiddels alle Tourrenners aan het verkennen en de spieren aan het losrijden.

Een uur voor de start van de eerste coureur kwam de immer aanwezige reclamekaravaan voorbij. Een bonte stoet aan bijzonder “gepimpte” vervoersmiddelen trokken voorbij, ondertussen allerlei prularia richting het publiek gooiend. Dit levert een spannende strijd op tussen de toeschouwers, die deze spullen proberen te vangen. Ik heb er thuis een foto van gemaakt en ben tot de conclusie gekomen, dat er maar weinig spectaculairs bij zit, zie de foto in de galerij.

Jawel, om 15.00 uur was het dan eindelijk Enrico Degano van de Barloworld ploeg, die de proloog en hiermee de Tour de France in gang trok. Om de minuut kwamen alle renners, van knechten tot kopmannen, van sprinters tot klimmers, van Degano tot Pereiro Sio voorbij!

De af te leggen afstand voor de renners in deze proloog was 7,9 kilometer. Opvallend bij deze Tour is dat bij gebrek aan een definitieve winnaar van de vorige editie er dit jaar geen ploeg aanwezig is, die de rugnummers 1 tot en met 9 mag dragen.

Wat ik mooi vond aan deze proloog, was het enthousiasme van de Britse fans voor de “eigen” renners. Mannen als Bradley Wiggins, David Millar, Geraint Thomas en Mark Cavendish werden tijdens hun tijdrit gedragen door het geluid. Prachtig om aan te horen. Ik denk niet dat alle Britten begrepen, wat het wielrennen precies inhoud, want achter me hoorde ik reacties als “wauw great outfits”, maar fanatiek met aanmoedigen waren ze wel!

Overigens ook opvallend was de geweldige politieovermacht die rond het parcours aanwezig was. Naar verluidt had burgemeester Ken Livingstone zo’n 5000 “Bobby’s” ingezet om alles te bewaken. Met alle terreurdreiging van de afgelopen weken was dit wel nodig. De politie was ook zeker niet voor niets aanwezig, want er moest worden opgetreden tegen een man die van plan was de proloog verder te volgen al staande op een dranghek. Vriendelijk trekkend aan het been van deze bewuste man werd hij op zijn vreselijk beschamende gedrag aangesproken! Mijn vader ging daarna, maar weer gewoon op de stoep staan.

Uiteindelijk ging de overwinning in een tijd van 8.50 minuten naar wereldkampioen tijdrijden Fabian Cancellara. Deze hardrijder liet Tourfavoriet Andreas Kloden van Astana achter zich. Op de derde plaats eindigde George Hincapie van Dicovery Channel. Tijdens de proloog heb ik van zoveel mogelijk coureurs een foto gemaakt voor deze weblog. Het fotograferen met mijn eenvoudige digitale camera is niet “evident”, zoals de Belgen zeggen, maar het resultaat viel mij niet tegen.

Om 19.30 uur, Londen time, werden we weer in de bus verwacht om de reis weer richting Breda te maken. Natuurlijk stapten we niet in voordat we de nodige McChickens en Big Macs richting onze maag gestuurd hadden! In de bus werden er onder de wielerfans ervaringen van de dag doorgenomen. Dit leverde voor mij gezellige gesprekken op met de “Feyenoord-wielerfans” naast mij. Door de ouders van landgenoot en Bouygues Telecom renner Stef Clement werd er even naar huis gebeld, om de tijd van zoonlief na te vragen. De tocht door de Eurotunnel ging ook weer soepeltjes  en na het bereiken van het vaste land vielen de meesten heerlijk in slaap. Om 3.00 uur bereikten we het station van Breda en zat deze geweldige onderneming van 25 uur er op en keerden we moe, maar voldaan naar huis!

We droomden nog en lang en gelukkig…. over de Tour de France!

Uitslag: 1. Fabian Cancellara (CSC) 7,9 km in 8.50 uur, 2. Andreas Kloden (Astana), 3. George Hincapie (Discovery Channel), 4. Bradley Wiggins (Cofidis), 5. Vladimir Gusev (Discovery Channel), 6. Vladimir Karpets (Caisse D’Epargne), 7. Alexandre Vinokourov (Astana), 8. Thomas Dekker (Rabobank), 9. Manuel Quinziato (Liquigas), 10. Benoit Vaugrenard (Francaise des Jeux)

Over de auteur

5 Comments

 1. Gerard

  Hey hallo Ronald,

  Ik wil niet al te hard slijmen maar ik vind het echt een schitterend verslag. Jij zou de journalistiek in moet gaan. Wel jammer dat die ouwe heer van jou zich moest misdragen…..hahaha
  Ik kijk met belangstelling uit naar het volgende verslag.

  Gr. Gerard.

 2. Robert

  Alweer een mooi verslag Krijnen! Nu nog even een bergetappe meepikken ….

  Groeten, Robert

 3. Heidi

  Leuk om te lezen! Wist wel dat je talent had!
  Volgende keer wel beter onze vader in toom houden hoor! Liefs

 4. gerrit

  Grote klasse jongen…reis maar snel af naar de Aubisque…ga zo door…!

 5. ThoVer

  Hoi Ronald,

  Leuk verslagje van jullie aanwezigheid bij de proloog!

  Ikzelf heb de hele Tour de France gedaan, dus misschien zijn de foto’s en verslagjes op mijn website ook interessant voor je: http://paris.thover.com.

  De twee laatste verslagjes en nog veel meer foto’s komen er nog aan, dus als je wilt weten wanneer die er op staan, schrijf je dan gerust in voor de newsletter op de site!

Trackbacks / Pingbacks

 1. Queens Park Rangers – West Bromwich Albion 6 maart 2010 | Sportsfeer - [...] kon “afvinken”. Hoewel ik persoonlijk pas twee maal in Londen ben geweest, de laatste keer met de start van…

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.