Selecteer pagina

Proloog Ster Elektrotoer 19 juni 2007

Proloog Ster Elektrotoer 19 juni 2007

Op een warme dinsdag in juni heb ik met wielervriend Willy Baaten een bezoek gebracht aan de proloog van de Ster Elektrotoer in Schijndel. Deze wedstrijd, die via Limburg, Aken en de Ardennen op zaterdag 23 juni in Eindhoven finisht, is voor een aantal renners een voorbereiding op de Tour de France. Voor een ander deel renners, die van de Nederlandse continentalteams, is het een mooi moment om zich eens te tonen aan de grotere profploegen. Voor mij en Willy is deze proloog ook een beetje een voorbereidingswedstrijd, omdat we op 7 juli naar Londen afreizen voor de proloog van de Tour! Het echte werk!

Na de auto geparkeerd te hebben zijn we een kijkje gaan nemen bij de teambussen. Hier waren de “vroege” starters reeds aan het inrijden op de “rollen”. Het warmdraaien voor een tijdrit is van cruciaal belang om goed voorbereid aan de start te verschijnen. De proloog is maar 7,6 kilometer, maar de renners geven in de 9,5 a 10 minuten alles wat ze in zich hebben. In zo’n korte etappewedstrijd kan het op seconden aankomen, dus een goede proloog is belangrijk.

Vervolgens zijn we een kijkje gaan nemen bij het startpodium. Het was er niet druk. Het sfeertje was gemoedelijk en de renners best ontspannen. Sommige coureurs namen de tijd voor een gesprekje of gingen op de foto met een fan. Dat is weer het mooie van wielrenners. Ze zijn in tegenstelling tot profvoetballers goed te benaderen. Ze zijn minder afstandelijk.

Na even heerlijke ice-tea op een terras trokken we richting de finish. Hier waren wat meer belangstellenden voor deze koers te vinden, maar druk was het zeker niet. Hoe komt dat toch? In de krant lees ik er niets van, alleen de uitslag. Studio Sport is afwezig. Ok, het is een wedstrijd in de schaduw van de Ronde van Zwitserland, die gelijktijdig plaats vindt, maar ik denk, dat de Ster Elektrotoer onderschat wordt. Dit is zeer ten onrechte! De Ster Elektrotoer heeft een behoorlijk kwalitatief rennersveld en het parcours is zeker niet gemakkelijk te noemen!

We besloten de proloog verder te gaan volgen bij de start. We hadden hier een reden voor, namelijk Mikhail Ignatiev van de Tinkoff formatie! Willy is net als ik een groot bewonderaar van deze zeer getalenteerde renner. Willy kende hem als baanrenner al langer, maar mij is hij pas dit jaar echt gaan opvallen als rasaanvaller in diverse koersen. Zo was hij in de afgelopen Giro d’Italia de man die de meeste kilometers in de aanval reed en daardoor de trofeo Fuga Gilera won. Zijn concurrent voor deze ereprijs was ploeggenoot en ook deelnemer aan de proloog, Pavel Brutt. Ignatiev en Brutt vallen altijd aan, maar winnen meestal niet.

Vanavond zou dit anders zijn, want Ignatiev bleek in de proloog de sterkste te zijn. Het werd zijn derde seizoenszege. Hij had in het begin van dit seizoen reeds een etappe gewonnen in de Ronde van de Middellandse Zee en hij was de beste in de Trofeo Laigueglia. Willy heeft Ignatiev in een gesprek er meteen opgewezen dat hij hem wederom ziet als een grote kanshebber in Peking volgend jaar voor Olympisch goud in de puntenkoers. Of de sympathieke Rus dit begreep weet ik niet? Hij lachte wel vriendelijk terug naar de baanexpert uit Waspik!

Naast Ignatiev waren er nog een aantal kanjers die voor onze neuzen verschenen. Onder andere de winnaar van vorig jaar Kurt-Asle Arvesen van CSC, die ook Noors kampioen tijdrijden is. Mijn favoriete team Rabobank kwamen met Reus, Langeveld, Brown, Hayman, Walker, Horrillo, Moerenhout en Flens aan de start. Verder renners als Bert Roesems, Stefano Zanini, Peter van Petegem, Robert Forster (winnaar dit jaar van de 5e rit in de Giro), Nico Eeckhout, Steffen Wesemann, Lorenzo Bernucci, Bernard Eisel enz enz.

Wat me ook opviel was het bijgeloof van Wim de Vocht. Hij had de eer om met rugnummer 13 aan deze wedstrijd te beginnen. Veel renners zijn daar niet gelukkig mee, maar iemand moet het nummer dragen. Door het rugnummer onderste boven te dragen is de vloek verbroken…

Zoals eerder verteld rijden er ook continantal teams mee uit Nederland. Sander Oostlander van de Lowik formatie reed naar een keurige negende tijd. Tussen deze  gerenommeerde professionals is dit echt een geweldige prestatie van de pas 22 jarige renner. Na het binnenkomen van de laatste renner hebben we de huldiging nog even bekeken. Ignatiev ontving de zoenen en de eerste gele leiderstrui van de rondemiss en hij probeerde in gebrekkig Italiaans (vooral het woordje “si”) aan ons duidelijk te maken dat hij blij was met zijn overwinning.

Wij hadden weer voldoende gezien van de zeer leuke Ster Elektrotoer en keerden terug naar Hank en Waspik.

Uitslag: 1. Mikhail Ignatiev (Rus) in 9:27:82 (gem. 48.184 km/u)  2. Nikolai Trusov (Rus) 3. Sebastien Rosseler (Bel) 4. Rick Flens 5. Kurt-Asle Arvesen (Noo) 6. Olaf Pollack (Dui) 7. Sven Krauss (Dui) 8. Maarten Tjallingii 9. Sander Oostlander 10. Peter van Petegem (Bel).

Over de auteur

1 reactie

  1. Robert

    Krijnen, bezocht vandaag voor het eerst je weblog. Moet zeggen dat je een leuke pagina hebt gemaakt met veel foto’s. Ben benieuwd naar je komende “tour verslag”. Groeten, Robert

Trackbacks / Pingbacks

  1. Tour de France 2008: Wie is rugnummer 116? | Sportsfeer - [...] in het profpeloton. Meteen was er voor Krauss succes te noteren. Hij won namelijk een etappe in de Ster…
  2. Ster ZLM Toer 2e rit Breda-Breda 13 juni 2013 | Sportsfeer - […] Ster ZLM Toer heb ik voor het eerst bezocht in 2007. Meteen vond ik het al een heel leuke wedstrijd…

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.