Selecteer pagina

Proloog Tour de France Rotterdam 3 juli 2010

Proloog Tour de France Rotterdam 3 juli 2010

Le Grand Départ in Rotterdam heeft een prachtig wielerfestijn opgeleverd. Tijdens de proloog op zaterdag en bij de eerste etappe via Zeeland en Noord-Brabant naar Brussel stond een gigantische menigte langs de kant die de renners kippenvel van top tot teen bezorgde. Ik was samen met nog 449.999 andere toeschouwers aanwezig bij de proloog. Hoewel me dat een aantal uren in de regen kostte, vond ik het zeker dubbel en dwars de moeite waard!

Samen met mijn schoonouders Anton en Ineke vertrok ik om 13.00 uur vanuit Moerdijk. Hondje Sofie bleef achter met haar tijdelijke baasje Rijan, zodat wij met een gerust hart naar Rotterdam-Zuid konden afreizen. We reden niet direct naar de havenstad, maar parkeerden de auto bij familie in Barendrecht. Vervolgens gingen we per fiets verder naar het parcours. Tijdens dit ritje van zo’n vijf kilometer via Smitshoek was het nog droog en broeierig warm, maar dat zou snel veranderen… Aangekomen bij Ahoy en Zuidplein ketende ik mijn fiets vast aan een ijzeren hekwerk en ik nam afscheid van Anton en Ineke. Zij hadden namelijk een polsbandje. Zo’n wit bandje betekent in de wereld van de Tour de France dat je speciaal bent. Je bent dan namelijk VIP. Je komt dan op plaatsen waar het “gewone volk” nooit en te nimmer zal komen… Ik ging als “polsbandloze” alleen op pad.  Ik had de kans om langs de security het persdorp binnen te sneaken, maar deed dat niet. Hoewel ik graag met mijn collega’s van L’Equipe een babbel had gemaakt, koos ik ervoor om weer mijn fiets te pakken en even een kijkje te nemen bij het rennerskwartier. Ik wilde namelijk wat leuke Sportsfeer-plaatjes maken. Door de inmiddels flink neerdalende regen lukte dit niet erg. Met een paraplu in de hand valt het namelijk niet mee een spiegelreflexcamera te bedienen.


Wederom mijn fiets maar van het hangslot losgemaakt en verder getoerd langs het parcours. Mijn zus stond met haar vriend op de Erasmusbrug (overigens ook als VIP’s) en ze had me telefonisch laten weten dat op deze toplokatie nog voldoende plaats was. Nu ben ik wel een bikkel van de gouden generatie uit 1974, maar ik had geen zin meer om nog heel lang door de regen te fietsen. Dat liet ik liever aan Lance, Bertje, Spartacus en de Condor van Varsseveld over. De Erasmusbrug was er voor mij één te ver! Halverwege de Dordtselaan in een fotografie-technisch perfecte bocht besloot ik een uur voor aanvang van de koers mij te settelen voor de rest van de middag/avond. De renners passeerden hier ook twee maal.


Net voor het begin van de proloog werd het eventjes droog en hierdoor realiseerden vroege starters als Tony Martin en Edvald Boasson Hagen snelle tijden. Het duurde echter niet lang of het ging gewoon weer regenen. Gelukkig had ik zo’n design plastic zak oftewel een poncho bij, zodat ik mijn camera een beetje kon beschermen tegen al dat vocht. De natte straten zorgden inmiddels ook voor twee slachtoffers. Onder het bloed bereikten Mathias Frank (BMC) en Manuel Cardoso (Footon) nog wel de finish, maar voor hen bleef de Tour bij deze 8,9 kilometer.

Mooi om te zien en te horen waren de passages van de Rabobank-renners. Een indrukwekkende golf van geluid trok door de Rotterdamse straten op het moment dat ze passeerden. Dit gebeurde ook wanneer grote jongens als Armstrong, Schleck (Andy en Franck), Cancellara of Contador dat deden. De toppers die in het laatste deel startten, reden overigens weer in droog weer, met zelfs de zon die zich een beetje liet zien (dit verslag lijkt wel een weerbericht …). Natuurlijk was Fabian “Platwaltser” Cancellara de sterkste. Hij was de enige die de “vroege en droge” tijd van Tony Martin nog kon achterhalen. David Millar werd knap derde.


Nadat Bertje Contador als laatste renner gepasseerd was, crosste ik op mijn blauwe Giant weer terug naar Ahoy om de huldiging mee te maken. Door de drukte mislukte een foto van “der Fabian” in zijn gele trui, maar die in het groen was wel gelukt.

Samen met mijn “VIP-schoonouders” fietste ik vervolgens weer de etappe terug naar Barendrecht, waar Ineke met een slimme demarage in de laatste meters voor (Igor) Anton de eindsprint won. Zij vertrok de dag erna dan ook verdiend in het geel…

Uitslag proloog: 1. Fabian Cancellara (Zwi) 2. Toni Martin (Dui) 3. David Millar (GBR) 4. Lance Armstrong (USA) 5. Geraint Thomas (GBR) 6. Alberto Contador 7. Tyler Ferrar (USA) 8. Levi Leipheimer (USA) 9. Edvald Boasson Hagen (Noo) 10. Linus Gerdemann (Dui) 16. Niki Terpstra.

Over de auteur

5 Comments

 1. Yvette

  Hoi Stoomboot!
  Gaaf gedaan, leuk verslag, en hele mooie foto’s ondanks de weersomstandigheden. Vooral die van Cancellara en Wiggins vind ik heel gaaf. Maar je had je schoonouders wel wat charmanter kunnen fotograferen ipv met hun mond vol eten 😉 Ben je ook nog naar de 1e etappe wezen kijken? Dan zullen we het vast snel lezen.
  Liefs vanuit Sydney en tot over 2 weken!

 2. Ronald

  Hee Yvette,

  Ik ben niet meer naar de 1e etappe geweest. Die heb ik op tv gezien. Prachtige beelden! Wat id de Tour toch altijd geweldig om te zien.
  Tsja.. die foto van je pa en ma. Ik had niet beter.. Ik moest het ermee doen! 🙂 Het was wel gezellig met ze in ieder geval.

  Groet,
  Ronald

 3. Isabel

  Wat een bikkel!! Alles voor de weblog en in de regen. Weer een gaaf verslag en foto’s. Mooie foto van Fabian ;))

 4. Iva

  Leuk stukje , stoomboot!

  Groetjes van Sofie.

  Iva

 5. Heidi

  Moet eerlijk toegeven dat ik niet kan tippen aan jouw foto’s broertje! Heel gaaf!

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.