Selecteer pagina

Sluitingsprijs GVA-trofee Oostmalle 21 februari 2010

Sluitingsprijs GVA-trofee Oostmalle 21 februari 2010

Ongelofelijk, wat is het veldrijden populair in Vlaanderen! Dit was bij mij al wel bekend, maar tijdens het bezoek aan de cross van Oostmalle werd me dat nog eens flink duidelijk gemaakt. Vorig jaar waren er 12.000 toeschouwers en dit jaar zeker niet minder. Langs het zanderige en bosrijke parcours, dat is ingericht rond de start- en landingsbaan van het vliegveld Malle, begaf zich een grote menigte die haar helden kwam aanmoedigen. Het natuurlijk evenwicht in het groene gebied werd wreed verstoord door de fanclubs van o.a. Jan Denuwelaere, Erwin Vervecken en Zdenek Stybar, die met toeters, vlaggen en veel geschreeuw de laatste eekhoorns en Vlaamse Gaaien richting Wallonië joegen! Vele andere enthousiastelingen zochten hun heil in een biertent van wel 200 meter lang, want feesten dat kunnen ze op de Vlaamse kermis…

Mijn vader, sportvriend Marc en ik hadden vorig jaar al veel plezier beleefd aan de veldrit van Lille. Omdat we ieder jaar graag een ander parcours willen zien, kwamen we uit op de afsluitende cross van het seizoen in Oostmalle. Tevens de finale van de Gazet van Antwerpen Trofee. Naast ons Hankenaren, was ook het dorpje Meeuwen present. Collega Izaäk met vriendin Erika, vader Theo en moeder Corrie maakten hun debuut op de cross. Corrie en Theo zitten in de redactie van de Dorpskrant Meeuwen en wilden graag een artikel schrijven over de beroemdste inwoonster van hun dorp: Marianne Vos. Een dorpsgenote om trots op te zijn met zoveel titels dat het al niet meer bij te houden is. Marianne reed mee in Oostmalle en was natuurlijk topfavoriete voor de overwinning. Ik had van Corrie en Theo een diepte-interview verwacht met Marianne, zodat de heren journalisten van Hankenaar.nl en Sportsfeer ook wat interessante quotes zouden kunnen overnemen, maar dat kwam er niet van. Het verhaal over deze superkampioene was al naar de drukker. Dat was jammer, want dan had het artikel “opgeleukt” kunnen worden met een foto van mij en de huidige wereldkampioene!


Voorafgaand aan deze fotosessie toonde Marianne dat ze zeer scherp was deze dag. Op mijn enthousiaste woorden: “Ik ben speciaal uit Hank gekomen om met je op de foto te gaan”, reageerde ze met de opmerking: “Dan had je ook wel even naar mijn huis in Meeuwen mogen komen, hoor.” Kijk, dat had ik niet verwacht! Afstand Hank-Meeuwen is 8 km. Afstand Hank-Oostmalle is 80 km. Tsja, daar had ze wel een beetje gelijk in… Ik zal binnenkort dan maar eens op de koffie gaan in huize Vos.


De wedstrijd bij de dames werd een Nederlands onderonsje. Daphny van den Brand schoot hard weg uit de startblokken en Marianne Vos kon een paar ronden later na een stevige inhaalrace bij haar aansluiten. Op gepaste afstand volgde de “concurrentie” bestaande uit Sanne Cant (B), Sanne van Paassen en Hanka Kupfernagel (D). Zij kwamen echter nooit meer in de buurt van de Nederlandse toppertjes. Van den Brand en Vos konden elkaar niet meer lossen en gingen sprinten om de overwinning. De wereldkampioene versloeg in deze mooie eindsprint de Nederlands kampioene. België was er ook nog, want Sanne Cant eiste de derde stek voor zich op. Terwijl mijn reisgenoten zich na de finish richting frietkot, openlucht bar en Dixi’s begaven, deed ik mijn werk als verslaggever en maakte ik een aantal mooie podiumkiekjes!


Na de dames waren de Elite-renners aan de beurt voor hun rit van ongeveer één uur. We zochten een plekje in de bossen en zagen de renners meerdere keren per ronde passeren. In tegenstelling tot Marc, was ik zelf slecht in vorm wat het fotograferen betreft. Misschien kan ik beter niet over vorm spreken, maar meer het missen van kennis van de ins en outs van mijn camera. Een scherpe foto maken van dichtbij passerende snelle coureurs in een minder belicht bos valt nog niet mee. Ik ga hieraan werken, beste Sportsfeer-lezer!


De wedstrijd bij de Elite was een prooi voor Bart Wellens en dat is mooi! Bart heeft weer eens een seizoen vol kommer en kwel achter de rug en wist in Oostmalle pas zijn tweede seizoenzege te boeken. Bart was een aantal jaren terug toch echt gelijkwaardig aan Sven Nijs. Terwijl Nijs zich de afgelopen jaren ontwikkelde tot de veldkoning van Vlaanderen, stagneerden de prestaties van Wellens. Maar in de bossen van de gemeente Malle was Bart dan eindelijk weer eens daar en reed hij met een gigantische voorsprong naar een dik verdiende overwinning! Zijn Telenet-Fidea ploegmaatjes Stybar en Pauwels steunden zijn ontsnapping door alle tegenaanvallen teniet te doen. Ze waren zelfs sterk genoeg om de twee overige podiumplaatsen mee te pikken. Klaas Vantornout was op weg naar een podiumplaats, maar hij ging hard onderuit in de laatste ronde. Sven Nijs eindigde op de zesde plaats en was zeker van de eindzege in de GVA-trofee.


Nadat we de finish hadden bekeken op het grote beeldscherm, spoedden we ons weer richting de startbaan waar de Skoda Turbo van Marc al klaar stond om op te stijgen. Mijn vader sneakte nog even wat Stybar posters mee bij de Telenet-Fidea kraam en na een laatste groet aan Izaäk en Erika (de andere Sonneveldjes waren gelost) vertrokken we. Een pak crosservaring en een foto met een wereldkampioene rijker!

Uitslag dames: 1. Marianne Vos 2. Daphny van den Brand 3. Sanne Cant (B) 4. Hanka Kupfernagel (D) 5. Sanne van Paassen 6. Helen Wyman (Eng) 7. Joyce Vanderbeken 8. Reza Hormes-Ravenstijn 9. Pavla Havlikova 10. Nicole de Bie-Leyten (B).
Uitslag Elite: 1. Bart Wellens (B) 2. Zdenek Stybar (Tsj) 3. Kevin Pauwels (B) 4. Sven Vanthourenhout (B) 5. Dieter Vanthourenhout (B) 6. Sven Nijs (B) 7. Tom Meeusen (B) 8. Gerben de Knegt 9. Bart Aernouts (B) 10. Niels Albert (B).

Over de auteur

3 Comments

 1. wiekie

  Alweer een mooi verslag.
  Weer wat mooie foto’s gekopieerd.
  Mama Wiekie

 2. Marc

  Hoi Ronald,
  De volgende keer zullen we ook kort de theorie nog een keertje doornemen en misschien ook even de lens omwisselen. Ik had met mijn 50mm minder last van het donker zijn in het bos.
  Gr. Marc

 3. Yvette

  Heej steamship!
  Wat een leuk stukje weer! Ben zal wel balen dat hij niet is meegegaan… wat een gemiste kans om met Nijs en Vos op de foto te gaan 😉
  Die foto’s tijdens de koers dat komt wel goed, oefening baart kunst en je krijg al tips lees ik.
  Wat ontzettend leuk van Marianne dat ze dat zo zei, ze blijft met de (gespierde) benen op de grond.
  Liefs! Yvette from Sitnie

Trackbacks / Pingbacks

 1. Koppenbergcross Oudenaarde 1 november 2013 | Sportsfeer - […] gesproken bezoeken we een cross “in de buurt”, zoals Essen, Lille, Oostmalle of Loenhout. Dit keer besloten we wat…

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.