Selecteer pagina

Soudal Jaarmarktcross Niel 11 november 2014

Soudal Jaarmarktcross Niel 11 november 2014

Hankenaar.nl Marc en ik (en normaal gesproken ook vader Louis) proberen iedere herfst/winter een mooie cross te bezoeken. Wanneer de mannen van het asfalt “Il Lombardia” en Putte-Kappelen hebben gereden, kijken we verlangend dagelijks even op Sporza of er wellicht een mooie modderkoers op tv te aanschouwen is. Maar het liefst gooien we de laarzen in de kofferbak en rijden we naar België om zelf tussen de duizenden fans langs de kant te staan en de helden van de mooiste wintersport “in het echt” aan het werk te zien.

13 Koplopers Junioren Niel 2014
Ons hoofddoel deze winter is een bezoek aan de World Cup wedstrijd op de “Citadelle de Namur”. Echter is die cross pas op 21 december en zo lang konden we niet wachten. We wilden de wei in! Daarom maar een snipperdag genomen en de Jaarmarktcross van Niel  bezocht. Een cross waar we nog niet geweest waren.

10 De Slimste gemeente Niel 2014

Dankzij de nationale vrije dag in België i.v.m. Wapenstilstandsdag werd het een autoritje zonder files. Ook wel eens fijn! Eindbestemming was een industrieterrein in Boom, waar we met een bus verder naar Niel werden vervoerd. Dus ook bij het wielrennen maken ze tegenwoordig gebruik van een auto/bus combiregeling. Misschien wel nodig met al die fanatieke supportersgroepjes van bijvoorbeeld Bart & Geert Wellens en Kenneth van Compernolle…
Ik moet zeggen dat het wel netjes geregeld was en het scheelde vijf kilometer lopen. Aangekomen bij het parcours passeerden we de campers van de deelnemers. Ik kan me niet voorstellen dat er een crosser is zonder een camper. Overigens is het wel zo dat de erelijst van de coureur wel de grootte van de camper, ook wel “mobile home”, bepaald. Die van Sven Nijs is dan ook de grootste. In zijn huis op wielen kun je met alle deelnemers samen nog wel om kleden. Dus ook op de parkeerplaats weet de “Kannibaal van Baal” al te domineren.

23a Sven Nijs VIP tent Niel 2014

Waar de renners vroeger samen met de materiaalman in de auto naar de wedstrijden gingen en misschien twee fietsen en een extra stel reservewielen meenamen, is dat tegenwoordig compleet anders. Zelfs een nieuweling doet het professioneler dan mannen als Reintje Groenendaal, Hennie Stamsnijder en Roland Liboton in hun gloriedagen. Wanneer ik weer Sven Nijs als voorbeeld neem, die neemt het volgende mee tijdens zijn sportdag: een enorme camper dus, daarnaast een ruime verkoopkraam met fanmateriaal (T-shirts, mutsen en ook pyjama’s). Aan de andere kant staat een VIP-tent (skybox onder een zeil) waar Sven de gasten van zijn sponsor ontvangt. Zelf loopt hij er voor de koers ook tien minuten rond. Gaat met iedereen op de foto, deelt fotokaarten uit en doet een praatje voor de aanwezige champagnedrinkers. Zijn PR heeft Sven keurig voor elkaar! Ook is er nog een vrachtwagen (met “Have a Nijs day!” erop), die al zijn fietsen en overig materiaal naar Niel heeft gebracht. Dan heb ik het nog niet over zijn begeleidingsteam. Zijn coach, verzorger en volgens mij voor iedere reservefiets één technicus. Een bedrijf op zich om een crosser een uur te laten racen in de bagger van de Rupeldijk.

Ik schrijf de rest van dit verhaaltje ook maar over Sven Nijs. Deze grootmeester van de cross toonde zich wederom oppermatig en won voor de zesde keer in Niel (nu recordhouder). Hij reed van start tot finish zowat eenzaam voorop. Alleen onze dappere landgenoot Corné van Kessel wist even bij hem te blijven. Daarna trok Sven alleen op pad over het technisch lastige parcours. Na de asfaltstrook bij de finish ging het via een graswei, richting de eerder genoemde Rupeldijk. De renners moesten eerst de glibberige schuine kant van de dijk “af(gl)(r)ijden” en daarna weer de dijk af,op,af,op en weer af en op! Oja, er was ook nog een loodzware loopstrook door het losse zand van 120 meter bij sponsor Coeck. Marc vond het minder, maar ik vond het parcours geweldig. Net als Sven uiteraard. Meer dan een minuut liep hij uit op de nummer twee Wout van Aert en drie Kevin Pauwels.

Eerder op de dag zagen we in Niel, ook wel de Parel aan de Rupel, de nieuwelingen, junioren en de dames aan het werk. Bij de dames ontbraken een aantal toppers, maar Sanne Cant was er wel. Zij speelde de vrouwelijke Sven Nijs en degradeerde de overige dames tot figuranten in een schouwspel door de klei.
Marc en ik waren één van de weinige Nederlandse crossfans aanwezig, maar waren wel getuige van een landgenoot die ging winnen. Dit was Thijs Wolsink bij de junioren. Deze man gaan we dus volgen!

16 Podium Junioren Niel 2014

Na afloop van de crossdag trokken we richting de bussen om weer op het industrieterrein te geraken. Een lange stoet van wel 200 meter aan mensen stond op de stoep in de rij. Dat die een rij was, ontdekten we wat laat, want over de straat liep het een stuk makkelijker door naar de openstaande deuren van de bussen. Per ongeluk a-sociaal zijn leverde wel een uur winst op in reistijd naar Hank! Langs deze weg excuses aan alle wachtenden op de stoep. Ik hoop dat jullie al thuis zijn en tot ziens in Namen!

Uitslagen:
Nieuwelingen: 1. Florian Vermeersch (Bel) 2. Andreas Goeman (Bel) 3. Timo Kielich (Bel).
Junioren: 1. Thijs Wolsink 2. Gianni Siebens (Bel) 3. Wesley Floren.
Dames: 1. Sanne Cant (Bel) 2. Jolien Verschueren (Bel) 3. Helen Wyman (Eng).
Profs en beloften: 1. Sven Nijs (Bel) 2. Wout van Aert (Bel) 3. Kevin Pauwels (Bel) 4. Philipp Walsleben (Dui) 5. Dieter Vanthourenhout (Bel) 6. Rob Peeters (Bel) 7. Sven Vanthourenhout (Bel) 8. Julien Taramarcaz (Zwi) 9. Tom Meeusen (Bel) 10. Jim Aernouts (Bel).

 

Over de auteur

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.