Selecteer pagina

Start 3e etappe Eneco Tour Nieuwegein 23 augustus 2008

Start 3e etappe Eneco Tour Nieuwegein 23 augustus 2008

Op een parkeerplaats bij vergadercentrum/congresruimte De Blokhoeve in Nieuwegein verzamelde iedereen die tot de karavaan van de Eneco Tour 2008 behoorde. Om 12.00 uur was daar de start van de 3e etappe, die zou eindigen in het Zeeuwse Terneuzen. Mijn vader en ik vonden dit een mooie gelegenheid om weer eens ouderwets wielersfeer op te gaan snuiven.


Zo’n uurtje voor de start komen de teambussen, ploegleiderwagens en allerlei zwaar gesponsorde campers het terrein opgereden. In het uur voor de start spelen zich voor de renners en begeleiders de vaste rituelen af. Zo maken de mecaniciens de fietsen in orde, de soigneurs wrijven wat “glansolie” op de gladgeschoren benen van de coureurs, interviews voor de televisie worden afgenomen en vervolgens hangen de renners nog wat rond in de bussen of maken ze een praatje met een ander lid uit het wielerwereldje. De start van een etappekoers, die richting het einde van het seizoen gehouden wordt, is het uitgelezen moment eens te solliciteren bij een andere werkgever. Sommige teams, bijvoorbeeld Credit Agricole en Gerolsteiner, houden er namelijk mee op, dus her en der wat balletjes op gooien is nooit verkeerd. Verder hebben de coureurs nog de taak om de presentielijst te tekenen, om daarna aan de start te verschijnen en “weggeschoten” te worden door de plaatselijke burgemeester van dienst.


Wat is er nu zo leuk aan het bezoeken van zo’n etappestart? Het is namelijk “aapjes kijken” en ik doe er gewoon aan mee! Ik denk dat het komt door het respect voor de profrenners en het wielervirus dat in iemand zit. Mijn vader en ik zijn verbonden aan het wielrennen. Wij houden van fietsen, we volgen alles op tv, hebben allebei veel wedstrijden gereden en het wielervirus zal bij ons, ondanks alle negatieve verhalen uit de wielersport van de laatste jaren, nooit verdwijnen. Wielrenners zijn sterke mensen, ze rijden door regen en wind over hoge bergen en lastige keien en deze zware beproevingen kunnen we op tv vanuit de luie stoel bekijken. Vandaar dat het leuk is om de helden zo nu en dan eens “live” te aanschouwen.


De Eneco Tour voert door Nederland en Belgie over vooral vlakke wegen. Hierdoor is de koers een festijn voor het sprintersgilde geworden. Mannen als Tom Boonen, Andrei Greipel slaan om de beurt hun slag. In Terneuzen was topsprinter Daniele Bennati weer eens de snelste van het stel. Andere interessante namen zijn Touretappewinnaars Samuel Dumoulin, Simon Gerrans, Luis Leon Sanchez en Gert Steegmans. Verder nog bijvoorbeeld Stijn Devolder, José Ivan Guttierrez en Michael Rogers (Zie fotoverslag hieronder).


Nadat de renners de start hadden genomen en achter de auto van koersdirecteur Bart Voskamp de weg richting Terneuzen hadden in geslagen, reden wij achter de bezemwagen en tussen de teambussen Nieuwegein weer uit. We hadden de renners nog een keer kunnen zien passeren in Meerkerk, maar de tijd ontbrak, want het tweede Sportsfeermoment van de dag lag op mij te wachten, namelijk een bezoek aan Willem II. Het andere virus dat in mij schuilt…

Over de auteur

3 Comments

  1. Betsie

    Wanneer mag ik weer eens mee??

  2. Ronald

    Moeders mogen altijd mee!

  3. Gerrit Romijn

    Klasse Ronald…er schuilt een groot journalistiek talent in jou…ga zo door…!

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.