Selecteer pagina

Superprestige Cyclocross Veghel-Eerde 9 december 2007

Superprestige Cyclocross Veghel-Eerde 9 december 2007

Wanneer de wegrenners de fiets in de schuur hangen en naar zonnige oorden trekken om vakantie te vieren, komen de veldrijders in beeld. De mannen van het slijk trekken Europa in om door bossen, duinen en akkers te fietsen of te rennen met de fiets op de schouder. Vooral in België is het veldrijden zeer populair. De wedstrijden, die ongeveer een uur in beslag nemen, kennen forse bezoekersaantallen. Toprenners als Sven Nijs, Bart Wellens en Erwin Vervecken hebben een grote groep trouwe aanhangers, die de renners zowat overal volgen. Er is zelfs sprake van een heuse strijd tussen de “kampen” Rabobank (Nijs en Boom) en Fidea (Wellens, Vervecken, Stybar, Vantornout). Daarnaast heb je een aantal kleinere ploegen en eenlingen die hun rol spelen.
In het hedendaagse veldrijden heb je drie belangrijke klassementen waar de renners om strijden. Je hebt de Wereldbeker, de Superprestige en het financieel interessante klassement om de “Gazet van Antwerpen trofee”. De veldrit in Veghel-Eerde die ik heb bezocht, telt mee voor de Superprestige.

Op de website van het tijdschrift “Sportweek” had ik een heel moeilijke quizvraag juist beantwoord en wonder boven wonder twee VIP kaarten gewonnen! De vraag was: Wie is de huidige Nederlands kampioen veldrijden? Natuurlijk is dat Lars Boom. Het grote crosstalent van Nederland. Samen met wielervriend Willy reden we met de VIP-kaarten op zak naar Veghel. Dankzij de kaarten kon ik mijn auto haast aan het parcours kwijt, ongeveer naast de “mobile homes” van Nijs en wereldkampioen Vervecken.

Bij het bekijken van het materiaal en de luxe mobiele woning van Sven Nijs, kwam de meester himself aanfietsen in het gezelschap van de andere Sven, te weten Sven Vanthourenhout. Willy zag zijn kans om met Sven Nijs, de grootwinnaar van zowat alles, op de foto te gaan. Sven had er geen moeite mee!

Italiaans kampioen Enrico Franzoi was ook aanwezig. Ik ben best een fan van hem, omdat hij ook op de weg behoorlijk zijn mannetje staat. Dit jaar eindigde hij bijvoorbeeld als 8e in Parijs-Roubaix. In Veghel-Eerde viel hij al snel uit, omdat hij teveel last had van een blessure.


Voordat de Elite renners hun opwachting zouden maken, streden de beloften om de prijzen en de punten in het Superprestige klassement. Winnaar werd de Zwitser Julien Taramarcaz voor de Belg Bart Verschueren en Nederlands kampioen Thijs van Amerongen. Ben benieuwd of we deze talenten gaan terug zien over een aantal jaren.


Het parcours in Veghel-Eerde kenmerkte zich door veel draaien en keren in het bos, een stevige beklimming van een voormalige afvalberg en door een moeilijk te berijden maisveld. Op het “maisveld” was het een drukte van belang. Hier was namelijk een riante feesttent met DJ geplaatst, een Mega videoscherm om de koers te kunnen volgen en een aantal Vlaamse frietwagens.

De wedstrijd van de Elite begon om 15.00uur. Sven Nijs nam al snel een grote voorsprong, maar werd na een val bijgehaald door de Belgische “coming man” Niels Albert. Zij bouwden samen een mooie voorsprong uit op de concurrentie. In de laatste ronde bleek Sven Nijs de meest ervaren en sterkste renner door slim te versnellen op de moeilijke beklimming van de “afvalberg”. Albert had geen antwoord en Sven pakte zijn zoveelste zege van het seizoen. Achter deze twee kanjers passeerde Bart Wellens als derde de streep. Eén, twee en drie voor België dus, maar daarna kwamen dan toch de Hollanders. Niet zoals verwacht Lars Boom of Richard Groenendaal, maar Thijs Al en Wilant van Gils klasseerden zich als de nummers vier en vijf. Een knappe prestatie!


Na de cross hadden Willy en ik nog de mogelijkheid om in de VIP-tent een heerlijk diner te nuttigen met de andere “Very Important Persons”, maar onze voorkeur ging uit naar een puntzak Vlaamse patatten! Na deze delicatesse van onze zuiderburen geconsumeerd te hebben reden we met een gevulde buik en enthousiast kloppend wielerhart weer naar huis.

Uitslag: 1. Sven Nijs (Bel) 2. Niels Albert (Bel) 3. Bart Wellens (Bel) 4. Thijs Al 5. Wilant van Gils 6. Erwin Vervecken (Bel) 7. Zdenek Stybar (Tsj) 8. Richard Groenendaal 9. Rob Peeters (Bel) 10. Dieter Vanthourenhout (Bel).

Over de auteur

3 Comments

 1. Marc

  Hoi Ronald,
  Dit jaar gaan we naar dat andere spectakel in Belgie op de fiets .. de RvV. Ben jij daar wel eens geweest en heb je nog tips?

 2. Ronald

  Hee Marc,

  Ik zit zelf ook te twijfelen om dit jaar naar Vlaanderenxe2x80x99s mooiste te gaan ipv Parijs-Roubaix. De reden: Willem II speelt op die dag tegen Feyenoord en dat is ook wel weer leuk (WII speelt dan om Europees voetbal en Feyenoord nog om de titelxe2x80xa6? 🙂

  Of ik nog tips hebxe2x80xa6 Ik ben in het verleden 1x bij de RvV geweest. Dat was in 1996, in de editie die Michele Bartoli won. Het is een geweldige wedstrijd om te bezoeken. Ik ben bij de start geweest, die was destijds op de grote markt in Sint-Niklaas. Bij de start is het tegenwoordig altijd zeer druk, maar een mooie plek om de renners van dichtbij te bekijken op het podium waar de renners gepresenteerd woenden en waar ze het controleblad komen tekenen.
  Na de start ben ik naar de beruchte Muur van Geraardsbergen gegaan om daar de finale te beleven. Bovenop de Muur heb je een cafxc3xa9 waar de wedstrijd op tv te volgen was. De doorkomst van de renners was super! Wel aan te raden om daar te gaan kijken om het ware RvV gevoel mee te krijgen.
  Het parcours afsteken met de auto zal misschien lukken, als je bekend bent op de binnenwegen, maar het is die dag zeer druk in de Vlaamse Ardennen. Persoonlijk hou ik niet zo van het gejaag door onbekend terrein en kies ik liever voor 2 plaatsen om de koers mee te maken.
  Het parcours is al bekend (http://www.rvv.be/2008/nl/parcours/kaart.html).

  Misschien dat ik toch naar Parijs-Roubaix ga? Maar dan inclusief de start, Bos van Wallers en dan de finish in het stadion van Roubaix. Ik ga me er weer eens in verdiepen! Het wielervirus komt nu toch weer heel sterk boven drijvenxe2x80xa6

  Groeten
  Ronald

 3. Marc

  We gaan zeker naar de start want we hebben een hotelletje geboekt (in brugge hoop ik). Zijn er ook mensen die de koers afsteken dan? Dat leek me eigenlijk onmogelijk vanwege de drukte (net iets drukker dan bij een elite belofte koers). Mijn bedoeling is echter wel dat we nog wel iets meekrijgen van de koers. Zo’n cafe is dan een optie maar is het daar dan niet overvol? Een paar jaar terug hoorde ik van John en Simon dat ze naar dat plaatsje van Peter van Peetegem zijn geweest. Daar is het altijd groot feest. Ach we hebben nog even om hierover na te denken.

  Groeten,
  Marc

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.