Selecteer pagina

Tour de France proloog Utrecht 4 juli 2015

Tour de France proloog Utrecht 4 juli 2015

Net als in 2010 te Rotterdam, heb ik ook deze Nederlandse Tourstart meegepikt. Dit keer samen met vader Louis in de subtropische stad Utrecht. We beleefden een geweldige dag bij de “Grand départ” van Le Tour!

Utrecht was al maanden in de ban van de Tour de France en terecht natuurlijk. Eén van de grootste sportevenementen kwam naar de Domstad. Vele culturele activiteiten en tentoonstellingen gingen aan de proloog vooraf. In Utrecht waren ze er fantastisch mee bezig. De ploegenpresentatie op de donderdagavond had al 12.000 toeschouwers opgeleverd. Renners gingen in bootjes door de grachten. Het was er een groot feest! Hieronder een aantal foto’s. Ze zijn niet door mij genomen, maar door Aalt van Beek.

3 Tour 2015 Utrecht ploegenvoorstelling Lotto-Jumbo 4 Tour 2015 Utrecht ploegenvoorstelling Astana

Omdat we er vanuit gingen dat er rondom Utrecht een gigantische file zou ontstaan van mensen die net als wij het openbaar vervoer hadden gelaten voor wat het was, besloten we de auto te parkeren in het noordelijke deel van Houten. Deze parkeerplaats was zo’n 7,5 kilometer verwijderd van het parcours van de proloog.
Achterin de auto lagen twee fietsen en daarmee reden mijn vader en ik op deze extreem warme dag samen door de mooie natuur en langs een stukje geschiedenis van de nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit moois is allemaal te vinden in de buurt van Bunnik. Zo ontdekten we het Fort bij Vechten, het fort en kasteel Rhijnauwen. Iets verderop reden we langs de Kromme Rijn Utrecht binnen richting een “bike-parking”. De fietsen werden aan de ketting gelegd en we liepen vervolgens door naar de Tour de France!

Tour 2015 Utrecht 8 Jos van Emden

Alle Tourhelden waren het parcours al aan het verkennen en zo schoot ik mijn eerste foto’s. Voordat de reclamekaravaan kwam zochten we nog wat verkoeling onder de hoge bomen. Dit was echt nodig om te voorkomen dat onze hoofden zouden gaan overkoken.
Even later langs het parcours raakten we al snel in gesprek met Aalt. Een sympathieke vrijwilliger van de organisatie (Tourmaker) en net als ik verzamelaar van wielerfoto’s. We wisselden gegevens uit en na de Tour hebben we een mooie ruildeal gesloten.
Ik merkte dat veel Utrechters vooral op het evenement “Tour de France” waren afgekomen. Ze wilden er absoluut bij zijn, maar ik merkte dat veel mensen niet veel wielrenners bij naam herkenden. Het besef ook dat er meer wielerwedstrijden waren dan de Tour, was niet bij iedereen bekend, zo leek het. Maar wat maakte dat uit! De Tour leefde enorm in de stad en met naar schatting 350.000 bezoekers was het ongelofelijk druk en hing er een fantastische sfeer. Zeker bij het passeren van een Nederlandse coureur of één die in het shirt van Lotto-Jumbo actief was.

Tour 2015 Utrecht 21

Tour 2015 Utrecht 36 Nijntje

Bij de reclamekaravaan dook iedereen als volleerde keepers naar alle troep die van de bijzondere wagens richting het publiek werd geworpen. Onze score was een Skoda-petje, een doekje uit Wallonië om je zadel droog te maken, een winkelwagenmuntje van een Franse supermarkt en als klap op de vuurpijl een sleutelhanger van Région Nord-Pas de Calais… Deze trofeeën gingen mee naar Hank! Zoontje Rens was er blij mee. Zeker met zijn Tour de France pet.

Tour 2015 Utrecht 20Stef Clement

Dan de proloog. Heel Nederland hoopte, maar wist ook zeker, dat we eindelijk weer eens de gele trui in handen zouden krijgen. Sinds in 1989 Erik Breukink als laatste coureur met “Neêrlandsch bloed” de meest begeerde trui om zijn schouders mocht heisen, was het nu aan Tom Dumoulin om eindelijk weer eens het geel te pakken! Het liep echter anders… Acht seconden hielden hem van het felbegeerde stukje textiel af. Balen voor hem en de duizenden langs de kant die hem toeschreeuwden naar een topprestatie. Het was namelijk Australiër Rohan Dennis die de turbo het verst opengedraaid had en net wat sneller was dan de oud-wereldkampioenen Tony Martin en Fabian Cancellara. Dumoulin werd vierde. Knap natuurlijk. Ook Van Emden en Kelderman plaatsten zich binnen de eerste tien renners in de uitslag.

Na afloop kochten we voor Rens (groot fan van het konijn) nog een Nijntje poppetje in de groene trui (bolletjestrui heeft ie al) en reden we met een groot peloton weer op de fiets terug naar Houten. De auto wisten we ok nog terug te vinden en zodoende reden we soepeltjes weer naar huis. Een uur na afloop van de proloog waren we alweer in Hank.

Tour 2015 Utrecht 37

Een gele trui voor een landgenoot heeft deze dag niet opgeleverd, maar wel veel zweet, een enorm wielerfeest en een gezellige dag met mijn vader. Dit jaar dus wéér geen Nederlands geel. Ik stel voor dat we dan volgend jaar bij de start van de Giro in Apeldoorn maar gaan voor het roze! Ook best. Tom wij geloven in je!

Uitslag proloog: 1. Rohan Dennis (Aus) 2. Tony Martin (Dui) 3. Fabian Cancellara (Zwi) 4. Tom Dumoulin 5. Jos van Emden 6. Jonathan Nicolas Castroviejo (Spa) 7. Matthias Brändle (Oos) 8. Adriano Malori (Ita) 9. Wilco Kelderman 10. Stephen Cummings (Gbr).

Over de auteur

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.