Selecteer pagina

Waalse Pijl 21 april 2010

Waalse Pijl 21 april 2010

Het bezoek aan de Waalse Pijl in 2009 vond ik al helemaal geweldig, maar de editie van 2010 had ook zo zijn hoogtepunten. Ik noem een ontmoeting met “de Das” en andere oud wielerhelden, een krabbel van Alberto “Bertje” Contador, gezelligheid onderweg en topsport op de Muur van Huy. Dit alles beleefde ik met vader Louis en de beste wielerfotograaf van Hank en omgeving, “Hankenaar.nl” Marc.

File, file, file… Ik kan daar echt niet tegen en zeker niet als je op weg bent naar iets leuks als de start van de Waalse Pijl. Voor Antwerpen stonden we lang stil, op de ring van Brussel ging het niet al te hard, dus ik begon al een beetje te zweten dat we de start zouden missen in Charleroi. Nu zijn mijn vader en Marc ervaringsdeskundigen met filerijden en die probeerden mij gerust te stellen. Echter pas toen we de auto in een verlopen straat van Charleroi hadden weggezet, geloofde ik pas echt dat we op tijd waren.


Mijn vader snakte naar koffie en daarom zochten we het supporterslokaal op in het stadion van “De Zebra’s”, oftewel Sporting Charleroi. Voor de poorten van het stadion was de start. Onderweg daarheen kwamen we al meteen Pino Cerami tegen. Nu zullen sommige lezers denken: wie is in godsnaam Pino Cerami?? Dat zal ik u vertellen. Pino is een 88-jarige tot Belg genaturaliseerde Italiaan die met zijn ouders op jonge leeftijd in de omgeving van Luik terecht is gekomen. Zijn vader werkte daar in de mijnen. Bijzonder aan Cerami is dat hij pas op “hoge” leeftijd zijn grootste successen behaalde. In 1960 won hij op 38-jarige leeftijd Parijs-Roubaix en de Waalse Pijl. Een jaar later voegde hij daar Parijs-Brussel en de Brabantse Pijl aan toe. Op zijn 41e won hij ook nog eens een Touretappe! Heel knap natuurlijk van Pino. Hij behaalde in totaal 58 overwinningen en na zijn loopbaan is er als eerbetoon een wielerkoers naar hem vernoemd. Namelijk de GP Pino Cerami. Als bewonderaar van helden uit het zwartwit-tijdperk vond ik het leuk om deze man eens in levende lijve tegen te komen. Had ik maar één van mijn wielerboeken meegenomen om te laten signeren…


Na de koffie gingen we op weg naar de teambussen die inmiddels arriveerden. Tijdens de wandeling erheen zagen we opeens Maarten Ducrot een foto maken van iemand in een informatietent. Wij benieuwd wie deze mooie dame zou zijn, maar het was vijfvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault. Raar dat iemand als Ducrot van Hinault een foto maakt, vonden wij, maar het bracht ons natuurlijk wel op een idee. Na een handtekening van “Le Blaireau” gingen de Krijnens namelijk snel even met hem op de foto. Deze grote wielerkampioen had er geen problemen mee. Hierboven het resultaat!

Wanneer je een beetje rondkijkt bij de ploegleidersauto’s en de bussen, valt het op dat veel voormalig beroepsrenners in het wielerwereldje zijn blijven hangen. Zo leidt Adrie van der Poel VIPS rond van de Rabobank en vertelt hen over het materiaal en de koers. Gilbert Duclos-Lasalle doet hetzelfde, maar dan voor een Frans team. De meesten zijn echter gewoon ploegleider geworden. Zo liepen we bijvoorbeeld Bjarne Riis, Nico Mattan, Hendrik Redant en Jo Planckaert tegen het lijf. Leuk om te zien, die oude kampioenen die het circus maar niet kunnen verlaten…

Marc en ik spreken tegenwoordig bepaalde doelstellingen af als we naar de koers gaan. Het gaat doorgaans over wat voor soort foto’s we willen maken. Nu wilde ik een keer iets extra’s en besloot (net als vroeger) een handtekening te gaan scoren van de belangrijkste man in koers, namelijk Alberto Contador!
Sportsfeer zou Sportsfeer niet zou zijn als deze klus niet zou slagen. Ik moest er een sluiproute achter het startpodium langs voor zoeken en een aantal bejaarden platdrukken, maar de handtekening van Bertje Contador is binnen! Dankzij zijn krabbel op een mooie foto in de gele trui is mijn Procycling seizoensgids in waarde verveelvoudigd! Ik kan het dus nog steeds…


Na de start reden we door naar Huy, waar de beruchte “muur” op de renners lag te wachten. De profs moesten hem
drie maal bestormen en de dames, die ook aan hun wedstrijd waren begonnen, mochten zich twee maal omhoog hijsen. Wij deden dat gelukkig maar één maal. In 2009 hadden we de top van de Muur niet gehaald, maar nu waren we benieuwd wat er bovenop de fameuze klim bij de finish zich afspeelde. Het was er vooral heel erg druk met wielerfans. Reden hiervan is de aanwezigheid van biertenten en een groot videoscherm. Wij zochten op 300 meter van de streep onze stek, zodat we mooie plaatjes konden schieten van de zwoegende dames en heren.

Bij de dames was natuurlijk Marianne Vos weer topfavoriete, maar ze moest na drie opeenvolgende zeges, genoegen nemen met een zesde plaats. Het waren de Britse dames die dit keer de sterksten waren. Emma Pooley wist Olympisch kampioene Nicole Cooke voor te blijven. Emma Johansson uit Zweden eindigde als derde in een deelnemersveld met alle wereldtoppers. Na de eersten in de uitslag volgden de zwaar puffende achterblijvers. Groot respect voor de dappere dames die de finish bereikten.

De koers bij de mannen werd geopend door een vroege vlucht van vijf renners. Bij de eerste passage zaten David Loosli, Dimitri Champion, Benjamin Gourgue, Stèphane Augé en Giuseppe Palumbo voorop. Het peloton volgde op zo’n 8 minuten. Pas bij de tweede passage op 30 kilometer van de streep werd de vluchtgroep om zeep geholpen door onder andere Bram Tankink en Jurgen van de Walle. De favorieten hielden zich nog rustig, al zaten Andy Schleck en Contador al goed vooraan. De derde passage was het aankomst en dat leverde vuurwerk op. Het leek erop dat Igor Anton en “Bertje” het samen gingen uitvechten, maar wereldkampioen Cadel Evans maakte een imposante jump en versloeg de twee Spanjaarden. Joaquim Rodriguez werd in zijn spoor tweede. Robert Gesink eindigde op de vijftiende plaats.


Na de finish restte ons slechts nog de afdaling naar het centrum van Huy en de wandeling naar de auto langs de Maas. Daar stapten we in, om 200 meter verder weer uit te stappen bij de Friterie. Hier keken we nog even terug op een enerverende dag met de Das, Pino en Bertje. Het was een mooie koers in Sesamstraat…

Uitslagen:
Mannen
: 1. Cadel Evans (Aus) 2. Joaquim Rodriguez (Spa) 3. Igor Anton (Spa) 4. Alberto Contador (Spa) 5. Damiano Cunego (Ita) 6. Philippe Gilbert (Bel) 7. Christopher Horner (USA) 8. Alejandro Valverde (Spa) 9. Andy Schleck (Lux) 10. Ryder Hesjedal (Can).

Dames: 1. Emma Pooley (Gbr) 2. Nicole Cooke (Gbr) 3. Emma Johansson (Zwe) 4. Grace Verbeke (Bel) 5. Evelyn Stevens (USA) 6. Marianne Vos (Ned) 7. Tatiana Guderzo (Ita) 8. Elena Berlato (Ita) 9. Judith Arndt (Dui) 10. Eleonora Patuzzo (Ita).

Over de auteur

6 Comments

 1. Marc

  Hoi Ronald,
  Weer een prachtig verslag van een hele mooie wielerdag.
  Gr. Marc

 2. P.Krijnen

  Beste Ronald,
  Prima verslag!
  De sfeer goed weergegeven.
  Groeten van
  PK.

 3. wiekie

  Net gelezen ziet er weer mooi uit. Gr

 4. Isabel

  Weer een super leuk verslag om te lezen, en wederom leuke foto’s
  Zoonlief lijkt wel errug op zijn vader leuk hoor!!

 5. Jetje

  Heej Stoomboot,
  wat een leuk verslag weer en ontzettend gave foto’s! Vooral die met De Das natuurlijk. Maar die van Albertoooo is ook supermooi, dat ie zo half omkijkt. En weer een schitterende actiefoto van Louis, met eten… Ga je nu naar de start van de Giro?
  Liefs vanuit Sitniej

 6. NACCER

  Ronald,graag nog wel even winnen in limburg he!!!!Dan mogen jullie behouden blijven voor het hoogste niveau!!!!

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.