Selecteer pagina

WK wielrennen Limburg 22 september 2012

WK wielrennen Limburg 22 september 2012

Op zaterdag was het de dag van Oranje tijdens het WK wielrennen. Marianne Vos zorgde met een fantastische zege en dus een nieuwe wereldtitel voor Hollands glorie. Zondag was het feest voor de Belgen met een grootse Philippe Gilbert die alles en iedereen los fietste op de overvolle Cauberg. Samen met mijn vader beleefde ik de koers van de junioren en profs vanuit de VIP-ruimte van de Rabobank. “Heel vervelend” was de Rabo-lounge gelegen rondom de finishlijn. Persoonlijk vind ik het WK jaarlijks de leukste en spannendste koers om te volgen, dus ik heb me meer dan vermaakt. Kippenvelwielersport! Hieronder een kort verslag van deze mooie wielerdag.

Als VIP aanwezig zijn bij een groot evenement als het WK is speciaal. Parkeren doe je niet op een half uur lopen van het parcours, maar keurig in een weiland op drie minuutjes stappen van een eerste glaasje champagne. Zo kon het gebeuren dat de iets wat verouderde groene Mazda van mijn vader tussen de nieuwste Porsche of Mercedes-Benz kwam te staan. Maakt niet uit, we mochten daar staan met onze “P VIP Terblijt” kaart. We hoorden “erbij” vandaag! In de Rabo-lounge kregen we meteen wat Rabo-goodies uitgereikt en de eerder genoemde bubbels smaakten prima. Vervolgens was het koffie en Limburgse vlaai, zoveel je maar luste. Wat een feest voor uw Sportsfeer-man ter plaatse. Later op de dag volgden nog zes verschillende buffetvormen en uiteraard voldoende drankjes (ik mocht dan ook terugrijden van vader Louis). Verder was er een heuse wielerquiz en Marianne Vos was aanwezig om samen met de Belgische sportverslaggever Carl Huybrechts terug te blikken op haar behaalde WK-titel. Hennie Kuiper en Joop Zoetemelk waren er ook. Het was er gezellig en super geregeld allemaal. Laat dat maar aan de Rabobank over! Je zou er maar werken…


Natuurlijk kwamen mijn vader en ik vooral voor de koers. Daarom waren we al vroeg ter plaatse, want de junioren vertrokken al om 9.00 uur. Alle hoop op een wereldtitel van Mathieu van der Poel, maar ondanks de aanmoedigingen van zijn vader Adrie, zat het er niet in. Na een levendige koers met tal van dappere vluchtpogingen, was het de Sloveen Matej Mohoric, die het peloton net voorbleef. De rappe Aussie en favoriet Caleb Ewan pakte het zilver voor Josip Rumac uit Kroatië. Van der Poel eindigde keurig als negende.


Tijdens de juniorenkoers waren de profs in Maastricht ondertussen aan hun WK begonnen. Na een lus van 160 kilometer bereikten zij rond 13.15 uur de omlopen rond Valkenburg. Volgens traditie passeerde een kopgroep met wat mindere goden met ruime voorsprong als eerste de finishlijn. Daarachter een compleet peloton.
Enkele ronden een zelfde scenario totdat een grote achtervolgingsgroep zich bij de koplopers aansloot. Een aantal valpartijen zorgde ook nog voor wat extra schiftingen. Gesink, Boom en Koen de Kort zaten lange tijd in een eerste grote groep. Uiteindelijk bleef een select gezelschap over die een laatste bezoek bracht aan de Cauberg.


Sprinten tegen de Cauberg is niet gemakkelijk vind ik, maar voor Philippe Gilbert is dat anders. Met een stel stevige mokerslagen ramde hij tegen de Limburgse puist omhoog. Andere kanshebbers als Valverde en Boasson Hagen konden hem alleen nog maar uitzwaaien, want hem volgen was blijkbaar onmogelijk. Wat een krachtpatser die Gilbert! Bovenop was het nog twee kilometer naar de finish, maar dat hield “Phil” simpel vol. Een ware heldenontvangst door uitzinnige Belgische fans volgde. Na Tom Boonen in 2005 heeft België wederom een wereldkampioen. Wij Nederlanders moeten weer een jaartje afwachten. Lars Boom sprintte naar een vijfde plek. Zeker niet slecht natuurlijk.


Na de huldiging van onze Belgische vriend verlieten we de Rabo-lounge. Het VIP-en zat erop. Uiteraard wéér nieuwe goodies en een laatste ijsje tot besluit. Op de weg terug naar Brabant beseften we dat een bijzondere wielerdag erop zat. Als Rabo-VIP (Stijn nogmaals dank) kwamen we niets te kort, maar een volgende keer ben ik in dorpen als Overijse, Halle of Kapellen weer gewoon te vinden tussen het “echte wielervolk”. De champagne vervang ik dan door cola en de kaviaar door Vlaams frieten. Zo hoort het!

Uitslagen:
Junioren: 1. Matej Mohoric (Slov) 2. Caleb Ewan (Aus) 3. Josip Rumac (Kro) 4. Federico Zurlo (Ita) 5. Jonathan Dibben (Gbr) 6. Kevin Deltombe (Bel) 7. Thomas Boudat (Fra) 8. Tom Bohli (Zwi) 9. Mathieu van der Poel (Ned) 10. Soren Kragh Andersen (Den).
Profs: 1. Philippe Gilbert (Bel) 2. Edvald Boasson Hagen (Noo) 3. Alejandro Valverde (Spa) 4. John Degenkolb (Dui) 5. Lars Boom (Ned) 6. Allan Davis (Aus) 7. Thomas Voeckler (Fra) 8. Ramundas Navardauskas (Lit) 9. Sergio Luis Henao Montoya (Col) 10. Oscar Freire (Spa).

 

Over de auteur

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.