Selecteer pagina

World Cup Cyclocross Citadelle de Namur 21 december 2014

World Cup Cyclocross Citadelle de Namur 21 december 2014

Zondag 21 december heb ik samen met mijn vader en Hankenaar.nl Marc de Citadel van Namen ingenomen. Niet alleen, maar samen met duizenden anderen cyclocross-aanbidders.
De eeuwenoude citadel is in het verleden het strijdtoneel geweest van allerlei dappere strijders. De Romeinen hebben op de 100 meter hoge bult gestationeerd gezeten en vele Graven van Namen en een beste man als Filips de Goede waren er de baas! Het is er een gaan en komen geweest van Spanjaarden, Oostenrijkers, Fransen en uiteraard ook de Nederlanders die de boel kwamen bepalen. In 1830 was de Belgische revolutie en toen was de heuvel eindelijk van onze zuiderburen.

1 Citadel Namen

Deze hele geschiedenis heeft veel vergelijking met het gebeuren op 21 december. Opnieuw was er namelijk een bezetting van vele landen en die leverden ook weer een bloeddorstige strijd tegen elkaar. Op stalen rossen deden ze allemaal hun best om de winnaar te zijn op de citadel. Op deze dag werd namelijk de Cyclocross World Cup van Namen verreden. Een geweldig mooie cross op een loodzwaar parcours met vele steile klauterpartijen en lastige afdalingen.
Naast de cross is de Citadel van Namen bekend van de aankomst van de G.P. van Wallonië. Een klim met kleine kasseitjes en haarspeldbochten. Zo’n klim waarop mannen als Gilbert en Van Avermaet heerlijk op kunnen ontploffen.

2 Namen

Onderweg naar Namen had mijn vader voor koffie en worstenbrood gezorgd. Daarom vinden wij het altijd fijn wanneer hij weer eens met ons meegaat. Niet zo netjes was dat vader Krijnen na de ring van Antwerpen zijn volle beker koffie om liet vallen en het voetenmatje van Marc zijn auto lekker soppig maakte. Een tweede worstenbroodje deed dit incident snel vergeten.

9 Beloften Namen 2014

Aangekomen in Namen parkeerden we onze auto aan de voet van de citadel. Een Vlaming herkende ons als Nederlanders en die liet spontaan weten dat we er gerust konden parkeren, want op zondag is het parkeren gratis. Daar ging ons kostenbewuste Nederlandse hartje natuurlijk sneller van kloppen…
Vervolgens begonnen we aan de klim met mooie uitzichten over de oude stad Namen en de Maas. Na een kwartiertje wandelen bereikten we het parcours.

We bekeken de Junioren met zowaar eens geen Belgische winnaar genaamd Iserbyt, maar de Zwitser Johan Jacobs was duidelijk de sterkste. Ook keken we wat rond bij de campers van de verschillende ploegen (traditie). Gek genoeg was de vrachtwagen en VIP-tent van Sven Nijs er wel, maar de renner zelf niet. Sven is compleet van slag en is even gestopt met koersen. Hopen dat hij snel er weer bij is, deze superheld van de cross.
Bij de camper van Sophie de Boer (dit jaar al een paar mooie crossen gewonnen) scoorde ik nog wat fotokaarten. Leuk voor de verzameling.

14 Beloften Van Aert en Van der Poel Namen 2014

Na de Junioren waren de Beloften aan de beurt. Mathieu van der Poel lag in winnende positie, maar ging snoeihard onderuit. Hierdoor kon wereldkampioen Wout van Aert hem eenvoudig passeren en naar de overwinning knallen. Mathieu, met zijn opa Raymond Poulidor langs de kant, werd nog wel keurig tweede.
Voor de race van de dames was er een lange pauze in het programma. Zo kregen we even de tijd om een frietje te scoren. Dure friet overigens bij de Walen, want we moesten € 5 neertellen voor een zakje met die goudgele pinnen.

Bij de dames deed Marianne Vos voor het eerst deze winter mee aan een cross. Het leek er lange tijd op dat ze haar rentree in de glibberige klei zou vieren met een simpele overwinning. Echter bleek ook Marianne van vlees en bloed, want ze stortte een klein beetje in, nadat Katerina Nash haar had achterhaald. De Tsjechische (getrouwd met een Amerikaan) boekte een overtuigende overwinning. Leuk feitje voor u als lezer, is dat Nash twee keer meedeed aan de Olympische Spelen als langlaufster en ook op de Mountainbike was ze op de zomerspelen actief. Maar dan onder haar meisjesnaam Hanušová. Die kunt u in de zak steken!

30 Dames Podium Nash Vos Compton Namen 2014

Tot slot was het de beurt aan de Elite-mannen. Sven Nijs en Klaas Vantornout waren er niet, maar wel crossers uit Canada met serieuze baarden. Die baarden vielen meer op dan hun prestaties, want ze reden ver achter de koplopers. Dat waren uiteindelijk Lars van der Haar en Kevin Pauwels. Vurig schreeuwden we Lars naar de zege, maar in de laatste ronde sloeg de iets wat timide Kevin Pauwels toch toe. Hij was net wat handiger op een schuine kant in het parcours en vervolgens trok hij hard door op de laatste steile stukken. Van der Haar moest zich neerleggen bij een tweede plaats. Niet leuk voor ons chauvinistische wielerfans.
De Belgen hadden dus de slag om de Citadel van Namen gewonnen en wij dropen verslagen af. Wie weet kunnen we volgend jaar na een oranje revolutie de burcht opnieuw innemen…

33 Elite start Namen 2014

Volgende afspraak: de Zesdaagse van Rotterdam!

Verslag van Marc vind je hier en zijn foto’s hier!

Uitslagen:
Junioren: 1. Johan Jacobs (Zwi) 2. Eli Iserbyt (Bel) 3. Simon Lien Andreassen (Den) 4. Jens Dekker 5. Gage Hecht (USA).
Beloften: 1. Wout van Aert (Bel) 2. Mathieu van der Poel 3. Laurens Sweeck (Bel) 4. Michael Vanthourenhout (Bel) 5. Clément Venturini (Fra).
Dames: 1. Katerina Nash (Tsj) 2. Marianne Vos 3. Katherine Compton (USA) 4. Ellen van Loy (Bel) 5. Pauline Ferrand Prevot (Fra).
Elite: 1. Kevin Pauwels (Bel) 2. Lars van der Haar 3. Philipp Walsleben (Dui) 4. Tom Meeusen (Bel) 5. Corné van Kessel 6. Marcel Wildhaber (Zwi) 7. Rob Peeters (Bel) 8. Jens Adams (Bel) 9. Sascha Weber (Dui) 10. Julien Taramarcaz (Zwi).

 

Over de auteur

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.