Selecteer pagina

Zesdaagse van Amsterdam 25 oktober 2007

Zesdaagse van Amsterdam 25 oktober 2007

Een heel mooi onderdeel van de wielersport is de zesdaagse! Een combinatie van topwielrennen op de baan met een enthousiaste speaker, swingende muziek en het publiek op de banken! In het verleden heb ik de zesdaagsen van Rotterdam, Gent, Antwerpen, Dortmund en Hasselt bezocht. Aan dit mooie rijtje heb ik afgelopen week Amsterdam toegevoegd! Samen met de “baanliefhebbers” Willy, Joke en Marcel uit Zierikzee heb ik een avond van topwielersport beleefd.

Voorafgaand aan het hoofdprogramma streden de jongeren om de UIV-Cup. Deze talenten zijn de zesdaagserenners van de toekomst. Ondanks een val won het Zwitserse duo de koppelkoers.

Naast de gewone zesdaagse met 12 koppels, stond er iedere avond ook nog een “Sprint Cup” op het programma. Hieraan deden de beste sprinters van de Nederlandse baansport mee. In diverse sprintonderdelen als bijvoorbeeld de Keirin, kwamen wereldkampioen Theo Bos, Teun Mulder, Tim Veldt, Yondi Schmidt en Patrick Bos in actie. Geweldig om te zien hoe een wereldtopper als Theo Bos een show weggaf met weergaloze snelheden! Alle sprintonderdelen werden begeleid met een stevige “housebeat”, die door het Amsterdamse Velodrome knalde. Een perfecte combinatie wat mij betreft!


Tijdens het één tegen één duel van de sprinters werd er traditioneel ook een recordpoging “surplace” uitgevoerd. Voor de lezers, die hiermee onbekend zijn: De sprinters stoppen op het het rechte eind van de baan en staan, zoals Theo Bos en Yondi Schmidt op onderstaande foto’s meer dan drie minuten stil. Ze doen dit natuurlijk zonder een handje aan de bording!  Dit kost veel kracht bij de renners en wordt om tactische redenen gedaan. Het is de bedoeling op deze wijze je tegenstander “de kop” op te dringen. Dit wordt gedaan om in een zo gunstig mogelijke positie de sprint aan te kunnen vangen en je tegenstander te verschalken. Maar in de zesdaagse speelt vooral het showaspect mee.

De twaalf deelnemende koppels aan de zesdaagse van Amsterdam werden met het noemen van de erelijst door speaker Cees Maas en “Let me entertain you” van Robbie Williams op de achtergrond voorgesteld aan de toeschouwers in het uitverkochte velodrome. De donderdag was de 4e avond van de zesdaagse en het koppel Peter Schep/Erik Zabel stond aan de leiding voor de koppels Bruno Risi/Franco Marvulli en Iljo Keisse/Robert Bartko.

Gedurende de avond werden de volgende onderdelen afgewerkt: puntenkoers, koppel afvalkoers, supersprint, koppelkoers, koppeltijdrit, afvalkoers en 2 derny series. Hoeveel rondes van 200 meter de renners op zo’n avond wel niet afleggen weet ik niet, maar het zijn er wel heel veel. In de diverse onderdelen kunnen de renners punten behalen, die meetellen voor het eindklassement. Nog belangrijker is het om een ronde voorsprong te pakken op de andere koppels, want doe je er op het eind van de zesdaagse een rondje minder over dan de rest ben je winnaar van de zesdaagse, ongeacht het puntentotaal van de overige koppels. Vooral de onderdelen koppelkoers en het racen achter de derny vind ik persoonlijk het meest spectaculair. De koppelkoers is een felle strijd met constant demarrages van de koppels, zodat er in een razend tempo “rondes” worden gepakt op de concurrentie.

Het was voor mij een prettige kennismaking met de zesdaagse van Amsterdam. De drie pauze-artiesten waren van een wanhopig niveau en de hal is natuurlijk niet te vergelijken met Ahoy, waar de zesdaagse van Rotterdam wordt verreden in januari, maar de renners en de DJ met de heerlijke muziek maakten er voor de toeschouwers een leuke avond van!
Op het eind van de avond, rond de klok van 12 uur werd het koppel Risi/Marvulli gehuldigd als leiders. Zij kregen de ere ronde en het laatste applaus van de nog overgebleven toeschouwers!


Hieronder de eindstand van de zesdaagse van Amsterdam 2007:
1. Iljo Keisse/Robert Bartko (Bel/Dui) 352 pnt.
2. Robert Slippens/Danny Stam (Ned) 348 pnt.
3. Peter Schep/Erik Zabel (Ned/Dui) 256 pnt.
4. Bruno Risi/Franco Marvulli (Zwi) op 1 ronde 327 pnt.
5. Andreas Bekirch/Leif Lampater (Dui) op 4 ronden 128 pnt.
6. Joan Llaneras/Carlos Torrent (Spa) op 5 ronden 108 pnt.
7. Niki Terpstra/Jens Mouris (Ned) op 7 ronden 167 pnt.
8. Kenny de Ketele/Wim Stroetinga (Bel/Ned) op 14 ronden 179 pnt.
9. Matthe Pronk/Marc Hester (Ned/Den) op 17 ronden 123 pnt.
10. Aart Vierhouten/Kenny van Hummel (Ned) op 23 ronden 76 pnt.
11) Jos Pronk/Bas Giling (Ned) op 25 ronden 85 pnt.
12) Bobbie Traksel/Hans Dekkers (Ned) op 30 ronden 62 pnt.

Over de auteur

Sportsfeer op Twitter

Sportsfeer op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.